Training Blijven Werken met Psychische Klachten

413231 Post-hbo Bedrijfskunde, praten, samenwerken, overleggen, overleghokje, Ruitenberglaan 31, 2022
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder

De opleiding start 9 oktober 2023 en 11 maart 2024

Psychische klachten bij werknemers zijn voor de werkgever vaak het minst grijpbaar, terwijl het risico op (langdurig) verzuim juist groot is. In deze training krijg jij als arbo- of HR-professional tools aangereikt om werkgevers te trainen in het behouden van personeel met psychische klachten.

In het kort

  2 dagenDuur2 bijeenkomsten
  hbo+Niveau
  € 849,-KostenVrij van BTW, inclusief bewijs van deelname, catering en avondmaaltijd

Handreiking Blijven Werken met Psychische Klachten

Eén op de vijf werkenden heeft last van psychische klachten. Klachten die een serieuze belemmering kunnen vormen om aan het werk te blijven. Werkgevers willen hun medewerkers vaak behouden voor de organisatie, en jij als arbo- of HR-professional hebt een grote meerwaarde bij het ondersteunen van werkgevers. Onderzoekers van het HAN-lectoraat Arbeidsdeskundigheid hebben een handreiking ontwikkeld: Blijven werken bij psychische klachten. Deze nieuwe handreiking bevindt zich op het vlak van leiderschap, preventie van verzuim en psychische gezondheid op de werkvloer.
De handreiking biedt 5 handvatten met praktische tips voor leidinggevenden over hoe je medewerkers met psychische klachten kunt steunen. Met de juiste steun kunnen deze medewerkers blijven werken. Onderzoek wijst uit dat de implementatie van deze handreiking het meest effectief is wanneer leidinggevenden hierover in gesprek gaan met arbo- of HR-professionals. En hierover gaat de training: hoe kun jij, vanuit de handreiking, leidinggevenden coachen/begeleiden in werkbehoud van medewerkers met psychische klachten?

Voor wie is deze training?

Deze training is ontwikkeld voor HR-professionals en arboprofessionals, zoals:

 • Arbeidsdeskundigen
 • A&O deskundigen
 • Case managers
 • Verzuimcoaches
 • Bedrijfsartsen

Heb je affiniteit met psychische gezondheid, ervaring met adviserende gespreksvoering en de ruimte om de handreiking in te zetten binnen je eigen beroepspraktijk? Dan is deze training iets voor jou! ​

Advies nodig?

Heb je nog vragen over Blijven werken met psychische klachten? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan! Tijdens het gesprek bespreken we of de opleiding aansluit bij jouw verwachtingen, ambities en mogelijkheden. Het adviesgesprek plannen we op een moment dat het jou uitkomt. Bij de HAN, telefonisch of via Teams.

33919 Overlegen en samenwerken

Programma Blijven werken met psychische klachten

In deze korte training van 2 dagen maak je kennis met de wetenschappelijk onderbouwde handreiking Blijven werken bij psychische klachten. We behandelen de inhoud, de toegevoegde waarde en de manieren en randvoorwaarden om de handreiking te implementeren. Een ervaringsdeskundige, die werkzaam is ondanks psychische klachten, geeft praktijkvoorbeelden en lessen. Tijdens rollenspellen oefen je met het begeleiden van leidinggevenden in het gebruik van de handreiking. Ook bespreken we dilemma’s in deze coaching.

Dag 1: Thematiek: Blijven werken met psychische klachten

 • Rol als professional
 • Rol van werkgever en leidinggevenden in het bijzonder
 • Rol van collega’s
 • Kennis over psychische klachten en de invloed op het werk
  • In gesprek met ervaringsdeskundige

De handreiking:

 • Globale inhoud en opbouw
 • Vijf stappen om verzuim te voorkomen/reduceren

Dag 2: Aan de slag als adviseur en coach

 • Rol als adviseur en coach
 • Implementatie strategieën
 • Aan de slag met elkaar, oefenen mbv acteur en casuïstiek
 • Adoptie: hoe urgentie creëren/probleem verhelderen bij werkgever
 • Verduurzamen: Hoe inzetten op continuïteit van gebruik handreiking

Verdere informatie

StudiekostenVraag het STAP-budget aan!

Schrijf je je in voor Blijven werken met psychische klachten? Dan kun je een STAP-budget van maximaal €1.000,- aanvragen. Het STAP-budget is een subsidie van de overheid waarmee je je kunt blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan. Let op: de overheid heeft bekend gemaakt dat er vanaf 2024 een einde komt aan het STAP-budget. Het is nog niet bekend of dit gevolgen heeft voor de tijdvakken die starten in juli, september en november 2023.

31727 groep studenten tijdens hoorcollege

Meer HR-gerelateerde opleidingenBekijk ons volledige aanbod

Wil jij je nóg verder verdiepen op het gebied van Human Resource Management? Denk dan bijvoorbeeld aan de opleidingen Strategisch HRMAdviseur Duurzame Inzetbaarheid of Adviseur Inclusie. Of kijk op de overzichtspagina HAN Mens & Organisatie.

413274 Post-hbo Bedrijfskunde, pauze, gang, Ruitenberglaan 31, koffie, 2022

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Of kunnen we je helpen met het maken van een keuze? We helpen je graag verder.

Telefoons internationaal