Leergang Zingeving, Identiteit en Burgerschap

Kapstok met tassen
Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Avonden, Meeloopdagen etc.
 • 2jun
  Open Avond
  18:00 - 21:00

Startdatum is nog niet bepaald

Wie zijn we als team en waar doen we het voor. Zingevend bezig zijn met kinderen. Omgaan met diversiteit. Vieren in de school. Vorm geven aan de religieuze identiteit van de school. Contact houden met jezelf en de eigen bezieling als leerkracht.

In het kort

  1,5 jaarDuur
  15Aantal bijeenkomsten
  200 uurTotale studielast
  € 2195,-Kosten
  hbo+Niveau

Zingeving, Identiteit en Burgerschap

De leergang leidt één teamlid op tot vakspecialist Zingeving, Identiteit en Burgerschap. Ook de directeur is betrokken, zodat jullie samen het unieke proces van identiteitsvorming op jullie eigen school kunnen starten. Deelnemers worden toegerust om met kinderen in gesprek te gaan over zingevingsvragen en hen te begeleiden in hun persoonsvorming. Door samen met het team met zingeving aan de slag te gaan en de identiteit vorm te geven, ontstaat er een diepere verbondenheid. Leerkrachten weten waar ze voor gaan. Ouders weten waar jullie voor staan. Iedereen voelt zich thuis.

Onze docenten Nicole Schubert (HAN Pabo) en Jos Roemer (SOL-Identiteitsbegeleiders) zijn experts op het gebied van identiteit, zingeving en burgerschap. Zij geven je een brede kijk op identiteit en rusten je volledig toe om er zelf mee aan de slag te gaan. Vragen die onder andere aan bod komen zijn: hoe help je kinderen betekenis te geven aan bijzondere gebeurtenissen? Hoe ga je om met vieringen en met rouw? Hoe werk je aan persoonsvorming van kinderen? Hoe ga je om met verschillende achtergronden van teamleden en hoe vertel je het verhaal van de school aan ouders?

Voor wie

De leerlang is voor leerkrachten uit het primair onderwijs, die zich ontwikkelen tot vakspecialist. Daarnaast is de directeur van de school betrokken bij het proces van identiteitsvorming. De directeur is een aantal blokken aanwezig, maar is geen deelnemer van de opleiding. Het is een inspirerende leergang voor zowel katholieke en protestante als openbare scholen.

De leergang biedt je alle inhoudelijke kennis en praktische vaardigheden om Identiteit, Zingeving en Burgerschap op jouw school zinvol en concreet inhoud geven. Een uniek proces waarbij we je niet in een formats duwen maar begeleiden in het vinden van je eigen weg. 

Daarnaast maken we het je gemakkelijk: alle lestijden zijn na 16.00 uur en als je school onderdeel is van Optimus, Conexus, Groeisaam, Peelraam of Stichting St. Josephscholen heb je een minimale financiële investering: €300,- vanwege subsidie. 

Contact

Meer weten over HAN Educatie PRO? Mail naar educatie.pro@han.nl.

Programma

De leergang start in januari 2021 in Nijmegen en omvat 15 bijeenkomsten van 4 uur op maandagavonden van 16.00 – 20.30 uur. Daarnaast is er een retraite en staan er uren voor zelfstudie en het doen van onderzoek.

Blok I – Burgerschap en identiteit als beginselen van onderwijs

1. Goed onderwijs en de drie functies van onderwijs
2. Identiteit als beginsel
3. Burgerschap als beginsel

Blok II – Proces- en persoonsgerichte veranderkunde

4. Procesgerichte veranderkunde
5. Persoonsgerichte veranderkunde
6. Open Space

Blok III – Zingeving in het onderwijs

7. Zingeving en religie
8. Kloosterweekend
9. De school als gemeenschap
10. Open Space

Blok IV – Concretiseren van zingeving, identiteit en burgerschap

11. Burgerschap
12. Levensbeschouwelijke vorming
13. Sociaal-emotionele vorming
14. Open Space
15. Presentaties en feestelijke diploma-uitreiking

Retraite

In het programma is ook een retraite opgenomen in een klooster (incl. overnachting). Tijdens dit onderdeel komt je eigen spirituele biografie aan bod.

Meer informatie?

Lees meer en/of schrijf je in via deze link. Of neem contact op via educatie.pro@han.nl.

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500