Post-hbo Veranderkunde

eceonomie-management-recht
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Avonden, Meeloopdagen etc.
 • 2jun
  Open Avond
  18:00 - 21:00
 • Activiteiten
  Plan nu een afspraak in

De opleiding start30 september 2021

Veranderen is een vak! Verandertrajecten vragen om vakmanschap. Om eigentijdse veranderaars die sturing geven. Een goede diagnose kunnen stellen en zo een passende aanpak ontwikkelen. Wil jij die veranderaar zijn? Volg de post-hbo Veranderkunde en behaal je diploma in 6 maanden. Meld je aan!

De bijeenkomsten voor deze opleiding vinden weer fysiek op de HAN plaats. Uiteraard met inachtneming van de RIVM richtlijnen: zo is het dragen van een mondkapje binnen het gebouw verplicht en volg je de bijeenkomsten op 1,5 meter afstand van de andere deelnemers.

In het kort

  6 maandenDuur
  Les op donderdagTweewekelijkse bijeenkomsten
  hbo+Niveau
  € 5.750,-Kosten

Volg de post-hbo Veranderkunde

Met deze post-hbo opleiding leiden we je op tot eigentijds veranderkundige. Je leert vanuit een integrale en systemische benadering richting en sturing te geven aan veranderprocessen. Je doet daarvoor actuele kennis en inzichten op over veranderkunde. En kijkt wat de werkzame bestanddelen zijn van verschillende interventies. Zo bouw je je handelingsrepertoire op of breid je het uit. We praten niet alleen over veranderen, we gaan er ook nadrukkelijk mee aan de slag. De verbinding tussen theorie en praktijk levert direct meerwaarde op. Voor jou én voor de organisatie waar je werkt. Je leert jezelf in deze opleiding beter kennen. Ook word je je meer bewust van jouw rol als veranderkundige.

Een opleiding waarin theorie en praktijk goed afgewisseld worden. Hierdoor leer je direct veel, zowel over jezelf als over veranderprocessen in organisaties.

Een proefcollege Veranderkunde volgen? Meld je aan!

Wil je weten of de studieinhoud bij je past? Kom online proefstuderen! Het proefcollege is op 2 juni 2021 van 19.00 tot 20.00 uur. Het college vindt online plaats via Microsoft Teams.

Voor wie is deze opleiding?

Je bent leidinggevende, manager, intern of extern (management)adviseur of projectleider. Je wilt meesterschap ontwikkelen in veranderen. En zoekt hiervoor nieuwe inzichten en extra kennis. Je wilt jezelf als veranderaar graag verder ontwikkelen. Bekijk ook de toelatingseisen.

Een boost aan kennis en kunde om veranderingen te doorgronden en op te pakken. Inspirerende vakavonden/werkplaatsdagen om vervolgens vol energie en inspiratie de opgedane kennis toe te passen.

Programma post-hbo Veranderkunde

De post-hbo Veranderkunde bestaat uit 9 vakavonden, 4 werkplaatsdagen en de meesterproef. In totaal kun je in 6 maanden klaar zijn met de opleiding.
De opleiding begint met een eerste werkplaatsdag. Je gaat daarbij de diepte in en legt de basis voor een visie op veranderen. Daarna volg je 3 samenhangende modules, bestaande uit vakavonden en praktijkdagen in de werkplaats. Alle modules bevatten de deze onderdelen, die met elkaar verbonden zijn en elkaar versterken:

 • Vakkunde: verbreding en verdieping van theoretische kennis over veranderen. 
 • Vakmanschap: toepassen van theorie en inzichten in de praktijk. 
 • Professionele rol: reflecteren op en bewust omgaan met houding, vaardigheden, gedrag en professionele ethiek. Kortom: JIJ als veranderaar. 

Dit zijn de modules binnen de opleiding: 

Module 1 | Diagnose stellen 
Een verandertraject start met het stellen van een goede diagnose. Een diagnose helpt je om de juiste vraag te pakken te krijgen. En het maakt de veranderkracht van een organisatie, afdeling of team inzichtelijk. We stellen onszelf vragen als: Wat is er precies aan de hand? Wat wordt gezegd en wat niet? Hoe voorkom ik blinde vlekken? Hoe geef ik betekenis aan wat ik zie? Wie zijn de relevante spelers en wat is hun positie? Hoe verhoud ik me daartoe als veranderaar? Wat gaat er al goed? En waaraan moeten we als organisatie werken om te bereiken wat we willen? 

Je leert een diagnose te stellen door vanuit verschillende perspectieven en met diverse brillen naar een verandervraagstuk en de boven- en onderstroom van een organisatie of team te kijken. Je leert hoe je op een goede manier contracteert en hercontracteert. Niet alleen op de inhoud van de verandervraag of veranderopdracht. Ook op je eigen rol, de randvoorwaarden die nodig zijn en het commitment. 

Module 2 | Veranderen als ambacht 
Hoe geef je vorm aan veranderprocessen? Je leert hoe je aangrijpingspunten vindt die richting geven aan het kiezen en combineren van veranderstrategieën. Ook leer je bewust een keuze te maken voor een passende veranderstrategie om zo tot een weloverwogen veranderaanpak te komen. Je verbindt denken en doen aan elkaar. Je leert over verschillende interventies en de werkzame bestanddelen ervan. Op die manier kun je bewust keuzes maken. Keuzes over hoe jij sturing geeft in de verandering en hoe jij je impact als veranderaar vergroot. 

Module 3 | De meesterproef 
Oogsten doe je niet alleen aan het eind van de opleiding. Daarom werk je doorlopend aan je reflectieverslag. Eén van de leerbegeleiders beoordeelt dit periodiek. Je maakt tijdens module 1 of 2 een tussentijdse balans op. Je maakt dan een beschrijving van een door jou uitgevoerde diagnose. Of van een veranderstrategie en veranderaanpak voor jouw organisatie. Aan het eind van de opleiding doe je de meesterproef. Je gaat in dialoog over je leerproces en ontwikkeling als veranderaar. Dit doe je met de leerbegeleiders én medestudenten uit je eigen leergroep. De meesterproef duurt een dagdeel. 

Stel je een ijsberg voor! Je ziet maar 10% van die berg, 90% ligt onder het wateroppervlak. Dit gevoel had ik ook bij de veranderingen die ik begeleidde. Dankzij de opleiding ontdek ik steeds meer van die 90%.

Verdere informatie

Ik kom mijzelf meerdere malen tegen en dat is goed. Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en wie jij bent als veranderaar. Interessante literatuur waarbij je de stappen in een verandertraject begint te doorgronden en ermee leert spelen. Echt een opleiding waarbij je de theorie in de praktijk gaat toepassen, top!

Laat je inspireren door meesters in de veranderkunde

Theorie en praktijk wisselen elkaar af en sluiten goed op elkaar aan. De aandacht van Léon en Judith voor persoonlijke ontwikkeling maakt dat ik me de geleerde lessen echt eigen kan maken.

Nieuwsgierig?

Goed leidinggeven of een organisatie leiden vraagt aanleg en talent. Maar gedegen vakkennis dankzij de juiste opleiding draagt beslist ook bij aan een succesvolle carrière.

Snel antwoord

Vragen over de opleiding?
Stel je vraag aan HAN Deeltijdstudies. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 8.30 tot 17.00 uur

Liever bellen?

Bellen: 026 - 369 1300