Meestertraject Veranderkunde

eceonomie-management-recht
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • Stel een snelle vraag
  Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Avonden, Meeloopdagen etc.
 • Activiteiten
  Plan nu een afspraak in

De opleiding start25 maart 2021

Veranderen is een vak! Verandertrajecten vragen om vakmanschap. Om eigentijdse veranderaars die sturing geven. Een goede diagnose kunnen stellen en zo een passende aanpak ontwikkelen. Wil jij die veranderaar zijn? Volg het Meestertraject Veranderkunde en behaal je diploma in 6 maanden. Meld je aan!

De bijeenkomsten voor deze opleiding vinden op het moment uitsluitend digitaal plaats via Microsoft Teams. Zodra het weer mogelijk is, stappen we over op fysiek onderwijs op de HAN. Uiteraard met inachtneming van de RIVM richtlijnen: zo is het dragen van een mondkapje binnen het gebouw verplicht en volg je de bijeenkomsten op 1,5 meter afstand van de andere deelnemers.

In het kort

  6 maandenDuur
  Les op donderdagTweewekelijkse bijeenkomsten
  hbo+Niveau
  € 5.750,-Kosten

Volg de post-hbo Meestertraject Veranderkunde

Met dit meestertraject leiden we je op tot eigentijds veranderkundige. Je leert vanuit een integrale en systemische benadering richting en sturing te geven aan veranderprocessen. Je doet daarvoor actuele kennis en inzichten op over veranderkunde. En kijkt wat de werkzame bestanddelen zijn van verschillende interventies. Zo bouw je je handelingsrepertoire op of breid je het uit. We praten niet alleen over veranderen, we gaan er ook nadrukkelijk mee aan de slag. De verbinding tussen theorie en praktijk levert direct meerwaarde op. Voor jou én voor de organisatie waar je werkt. Je leert jezelf in deze opleiding beter kennen. Ook word je je meer bewust van jouw rol als veranderkundige.

Een proefcollege volgen van Meestertraject Veranderkunde?

Wil je weten of de studieinhoud bij je past? Kom online proefstuderen! Het proefcollege vindt plaats op 25 februari 2021 van 19.00 tot 21.00 uur. Het college vindt het college online plaats via Microsoft Teams.

Er is geen omschrijving beschikbaar

Voor wie is deze opleiding?

Je bent leidinggevende, manager, intern of extern (management)adviseur of projectleider. Je wilt meesterschap ontwikkelen in veranderen. En zoekt hiervoor nieuwe inzichten en extra kennis. Je wilt jezelf als veranderaar graag verder ontwikkelen. Bekijk ook de toelatingseisen.

Programma post-hbo Meestertraject Veranderkunde

Het meestertraject Veranderkunde bestaat uit 9 vakavonden, 4 werkplaatsdagen en de meesterproef. In totaal kun je in 6 maanden klaar zijn met het meestertraject.

Meestertraject 
Het meestertraject begint met een eerste werkplaatsdag. Je gaat daarbij de diepte in en legt de basis voor een visie op veranderen. Daarna volg je 3 samenhangende modules, bestaande uit vakavonden en praktijkdagen in de werkplaats. Alle modules bevatten de deze onderdelen, die met elkaar verbonden zijn en elkaar versterken:

 • Vakkunde: verbreding en verdieping van theoretische kennis over veranderen. 
 • Vakmanschap: toepassen van theorie en inzichten in de praktijk. 
 • Professionele rol: reflecteren op en bewust omgaan met houding, vaardigheden, gedrag en professionele ethiek. Kortom: JIJ als veranderaar. 

Dit zijn de modules binnen het meestertraject: 

Module 1 | Diagnose stellen 
Een verandertraject start met het stellen van een goede diagnose. Een diagnose helpt je om de juiste vraag te pakken te krijgen. En het maakt de veranderkracht van een organisatie, afdeling of team inzichtelijk. We stellen onszelf vragen als: Wat is er precies aan de hand? Wat wordt gezegd en wat niet? Hoe voorkom ik blinde vlekken? Hoe geef ik betekenis aan wat ik zie? Wie zijn de relevante spelers en wat is hun positie? Hoe verhoud ik me daartoe als veranderaar? Wat gaat er al goed? En waaraan moeten we als organisatie werken om te bereiken wat we willen? 

Je leert een diagnose te stellen door vanuit verschillende perspectieven en met diverse brillen naar een verandervraagstuk en de boven- en onderstroom van een organisatie of team te kijken. Je leert hoe je op een goede manier contracteert en hercontracteert. Niet alleen op de inhoud van de verandervraag of veranderopdracht. Ook op je eigen rol, de randvoorwaarden die nodig zijn en het commitment. 

Module 2 | Veranderen als ambacht 
Hoe geef je vorm aan veranderprocessen? Je leert hoe je aangrijpingspunten vindt die richting geven aan het kiezen en combineren van veranderstrategieën. Ook leer je bewust een keuze te maken voor een passende veranderstrategie om zo tot een weloverwogen veranderaanpak te komen. Je verbindt denken en doen aan elkaar. Je leert over verschillende interventies en de werkzame bestanddelen ervan. Op die manier kun je bewust keuzes maken. Keuzes over hoe jij sturing geeft in de verandering en hoe jij je impact als veranderaar vergroot. 

Module 3 | De meesterproef 
Oogsten doe je niet alleen aan het eind van het meestertraject. Daarom werk je doorlopend aan je reflectieverslag. Eén van de leerbegeleiders beoordeelt dit periodiek. Je maakt tijdens module 1 of 2 een tussentijdse balans op. Je maakt dan een beschrijving van een door jou uitgevoerde diagnose. Of van een veranderstrategie en veranderaanpak voor jouw organisatie. Aan het eind van het meestertraject doe je de meesterproef. Je gaat in dialoog over je leerproces en ontwikkeling als veranderaar. Dit doe je met de leerbegeleiders én medestudenten uit je eigen leergroep. De meesterproef duurt een dagdeel. 

 

Verdere informatie

Laat je inspireren door meesters in de veranderkunde

Nieuwsgierig?

Goed leidinggeven of een organisatie leiden vraagt aanleg en talent. Maar gedegen vakkennis dankzij de juiste opleiding draagt beslist ook bij aan een succesvolle carrière.

Snel antwoord

Vragen over de opleiding?
Stel je vraag aan HAN Deeltijdstudies. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 8.30 tot 17.00 uur

Liever bellen?

Bellen: 026 - 369 1300