Post-hbo Urologie Continentie Stoma-verpleegkundige (UCS)

Twee vrouwen zijn aan het praten op een houten bank
Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

Startdatum is nog niet bepaald

Beter leren onderbouwen waarom je iets doet. Op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen in urologie-, continentie-, en stomazorg. Jouw ideeën effectief en evidence based onder de aandacht brengen. Met de opleiding Urologie- Continentie- Stomaverpleegkundige breng jij zorg naar een hoger niveau

Als UCS-verpleegkundige ben je op de hoogte van de nieuwste kennis en literatuur over urologie, continentie- en stomazorg. Je past deze ontwikkelingen toe in je werk. Je geeft voorlichting, begeleidt patiënten en zorgt voor goede coördinatie van de zorg. Zo lever je kwalitatief hoogwaardige zorg aan patiënten.

In het kort

  Duur20 lesdagenStartdatum nog niet bekend
  Studielast402 uur in totaal
  Contacturen120 uur in totaal
  AccreditatieIn aanvraag120 punten V&V
  KostenCirca € 7.250,-Prijspeil 2023

Maak kennis met de opleiding Urologie Continentie Stoma Verpleegkundige

Over de opleiding

Programma
Je kiest voor een brede opleiding en ontwikkelt jezelf als professional op het gebied van urologie-continentie- en stomazorg. Functie-overstijgend werken heeft een belangrijke plek binnen de opleiding, zodat jij naar het grotere geheel leert kijken. De drie eenheden van leeruitkomsten (EVL’s) die centraal staan in de opleiding zijn:

 • Vakinhoudelijk redeneren
 • Maatschappelijk handelen
 • Professionaliteit

Meer informatie over de eenheden van leeruitkomsten vind je in de factsheet.  

Werkwijze
De opleiding UCS-verpleegkundige omvat 20 lesdagen verspreid over het jaar. In elke groep cursisten heeft iedereen een eigen verhaal. Daardoor kunnen we van elkaars ervaringen leren. Zo delen we ervaringen uit verpleegafdelingen, de thuiszorg, poliklinieken en medisch speciaalzaken. Wij zorgen voor actuele en verdiepende kennis door lessen te laten verzorgen door deskundige gastdocenten. Onze gastdocenten staan midden in de praktijk, daardoor zijn zij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Tijdens de opleiding krijg je zowel online als fysiek onderwijs en werken we samen met andere post-hbo opleidingen, zoals de opleiding Maag-, Darm-, Leververpleegkundige.

Cursist aan het woord

Nicole van Leijsen

“Ik vind het belangrijk om te groeien. Zodat ik met mijn collega, verpleegkundig specialist, nog beter kan samenwerken. Dankzij deze opleiding leer ik overstijgend denken,” vertelt Nicole van Leijsen.

Marloes van Berkel

“Door deze opleiding leer ik mijn adviezen beter onderbouwen”, vertelt verpleegkundige Marloes van Berkel. Zij werkt bij een leverancier van medische hulpmiddelen en volgt de post-hbo opleiding Urologie Continentie Stoma verpleegkundige (UCS). “Ik ben ontzettend gegroeid in mijn vak.”

Vaardigheden
Er is veel aandacht voor patiëntenvoorlichting en -begeleiding, maar ook voor coördinatie van zorg. Je leert projectmatig werken en jouw ideeën te vertalen naar een kwaliteitsverbeterplan dat aansluit bij de actualiteit in de praktijk. Vaardigheden die je verder ontwikkelt zijn:  

 • Vakinhoudelijk handelen 
 • Communiceren 
 • Coördineren 
 • Organiseren 
 • Maatschappelijk handelen 
 • Professioneel handelen 
 • Kennis en wetenschap toepassen

De opleiding volgt de competentiegebieden van de zeven CanMEDS-rollen en sluit daarmee aan bij het beroepsprofiel van de hbo-verpleegkundige.

Toetsing
Binnen de opleiding staan 3 EVL’s centraal. Binnen elke EVL dien je aan te tonen over bepaalde kennis, vaardigheden en/of attitude te beschikken. De verantwoordelijkheid voor de wijze waarop je dit aantoont, ligt voor een groot gedeelte bij jezelf. Om je opleiding Urologie- Continentie- Stomaverpleegkundige goed af te ronden, sluit je alle EVL’s  met een voldoende af.

Samenwerking
De opleiding is ontwikkeld samen met de beroepsverenigingen Urologieverpleegkundigen, Continentieverpleegkundigen en –verzorgenden en Stomaverpleegkundigen van de V&VN. Daarnaast werken we met gastdocenten, zodat we altijd nieuwe en actuele kennis overbrengen op jou als cursist.

Resultaat
Heb je alle EVL’s met een voldoende afgerond? Dan heb je de opleiding UCS-verpleegkundige afgerond. Bij het afronden van je opleiding ontvang je een SHO-diploma en de accreditatiepunten die door V&V zijn toegekend.​

Lesmateriaal
De kosten voor deze post-hbo opleiding zijn exclusief de aanschaf van de benodigde boeken.

NLQF
 

UCS-verpleegkundige INGESCHAALD OP NIVEAU 6 (NLQF)

Toelichting: In het Nederlandse onderwijssysteem wordt het NLQF (het Nederlandse kwalificatiesysteem) gebruikt om het niveau van een opleiding aan te geven. Een NLQF inschaling vertelt niet zozeer iets over de geleverde studie-inspanning of studie-inhoud, maar over wat het niveau waarop de opleiding wordt aangeboden. Door de opleiding in te laten schalen op niveau NLQF6, wordt landelijke erkenning verkregen voor deze specialistische vervolgopleiding op niveau HBO. Dit geeft voor jou als professional en je werkgever inzicht in het niveau van je verkregen specialistische kwalificatie, werk- en denkniveau. Tevens geeft het inzicht van je kwalificatie ten opzichte van andere (Europese) kwalificaties.

 

Logo NLQF6

Toelatingsvoorwaarden

 • Je hebt een afgeronde bacheloropleiding verpleegkunde, mbo-opleiding verpleegkunde (niveau 4) of een inservice-opleiding.
 • Je hebt een BIG-registratie.
 • Je hebt minimaal 1 jaar recente ervaring als verpleegkundige binnen het specialisme urologie-, continentie- of stomazorg.  
 • Je kunt opdrachten uitvoeren in een UCS-werkomgeving voor minimaal 8 uur per week.
 • Je beschikt over een hbo-werkbegeleider.

Indien je over een mbo-opleiding verpleegkunde of hbo-v verpleegkunde van voor 2016 beschikt raden we je aan om eens te kijken naar de Premodule Verpleegkunde Vervolgopleidingen 

Meer weten?

Neem dan contact op met Marloes van Sloten via Marloes.vanSloten@han.nl of vraag een adviesgesprek aan. 

NB: De opleiding UCS neemt niet deel aan de Open Avonden van de HAN. 

Een man en twee vrouwen zitten pratend aan een tafel. Vrouw met gele trui lacht tijdens het gesprek.

Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen

Wil je gaan starten met de UCS-opleiding? Maar beschik je niet over een hbo-v diploma of heb je een hbo-v diploma van voor 2016? Dan adviseren wij de premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen. Na de Premodule ben je klaar voor een post-hbo vervolgopleiding, zijn je kansen op een studievertraging kleiner geworden en ontvang je al een certificaat van de HAN!

Drie vrouwen zijn aan het overleggen
Hoe sta jij ervoor?
 

TEST JOUW DIGITALE VAARDIGHEDEN

Start jij met één van onze opleidingen, dan verwachten we basale digitale vaardigheden. Twijfel je daarover? Doe dan de zelftest Verpleeghuiszorg & Zorg Thuis, geschikt voor verpleegkundigen in alle sectoren. Hiermee test je gemakkelijk jouw kennis over basis ICT-voorzieningen, Microsoft Office en overige digitale vaardigheden.

05c17cfe-0cf3-11ee-899b-02565807075b HBO master studenten werken samen in de kantine van Groenewoudseweg achter de laptop

Webinar functioneringsgericht voorschrijven

Functioneringsgericht voorschrijven is een populair thema in de stoma- continentie en diabetes zorg blijkt wel uit de grote opkomst bij de webinar UCS: functioneringsgericht voorschrijven. Dankzij functioneringsgericht voorschrijven krijgt de patiënt hulpmiddelen waarmee hij of zij het best geholpen is, oftewel de patiënt stata centraal. Vind jij het leuk om de webinar terug te kijken? Klik dan op onderstaande button!

Student is aan het typen op een laptop met een blauwe hoes
Opleidingscoördinator
 

Marloes van Sloten

Marloes van Sloten is trainer bij HAN VDO. Zij heeft de opleidingen Urologie- Continentie- Stomaverpleegkundige (UCS) en Logistiek Medewerker OKC onder haar hoede en is medecoördinator van de opleiding Maag- Darm- Leververpleegkundige (MDL). Van oorsprong is Marloes operatieassistent en pedagoog, maar tegenwoordig geeft ze les bij de opleidingen van HAN VDO met het motto “ Lang leve het leren”.

Portretfoto Marloes van Sloten

Incompany of maatwerk?

HAN_ University of Applied Sciences verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: 024 - 351 10 40. Samen maken we een passend leertraject voor jouw organisatie!

 

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 35 11 040

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Docent geeft uitleg aan studenten verpleegkunde (posthbo)
draw-cta-title