Post-hbo Urologie Continentie Stoma-verpleegkundige (UCS)

twee vrouwen praten op houten bank
Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Avonden, Meeloopdagen etc.
 • 17nov
  Open Avond
  Nijmegen - 17:00 - 21:00

Startdatum is nog niet bepaald

Beter leren onderbouwen waarom je iets doet. Op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen in urologie-, continentie-, en stomazorg. Jouw ideeën effectief en evidence based onder de aandacht brengen. Met de opleiding Urologie- Continentie- Stomaverpleegkundige breng jij zorg naar een hoger niveau

In het kort

  20 dagenDuurStart: 09-09 Vervolg: 16-09, 23-09, 07-10, 21-10, 11-11, 25-11, 09-12, 23-12, 13-01-2022, 27-01, 10-02, 24-02, 10-03, 24-03, 07-04, 21-04, 12-05, 02-06, 16-06, 15-09 (diplomering)
  402 uur totaalStudiebelasting
  120 uurContacturen
  Accreditatiein aanvraag120 punten V&V
  € 7.175,-Kosten

Meer weten?Kom naar de Open Avond op 17 november!

Past de opleiding Urologie-, Continentie-, Stoma-verpleegkundige bij de volgende stap in je carrière? Ontdek het op de Open Avond van 17 november! Stel al je vragen aan de docent tijdens het online Webinar van 19:00 tot 19:30 uur.

317732 Low Resolution, Klas met deeltijd en duale studenten bij de HAN University of Applied Sciences studierichting Zorg en Vitaliteit op K33.

Deelnemers over HAN VDO opleiding UCS-verpleegkundige

Over de opleiding

Programma
Je kiest voor een brede opleiding en ontwikkelt jezelf als professional op het gebied van urologie-continentie- en stomazorg. Functie-overstijgend werken heeft een belangrijke plek binnen de opleiding, zodat jij naar het grotere geheel leert kijken. De drie eenheden van leeruitkomsten (EVL’s) die centraal staan in de opleiding zijn:

 • Vakinhoudelijk redeneren
 • Maatschappelijk handelen
 • Professionaliteit

Meer informatie over de eenheden van leeruitkomsten vind je in de factsheet.  

Werkwijze
De opleiding UCS-verpleegkundige omvat 20 lesdagen verspreid over het jaar. In elke groep cursisten heeft iedereen een eigen verhaal. Daardoor kunnen we van elkaars ervaringen leren. Zo delen we ervaringen uit verpleegafdelingen, de thuiszorg, poliklinieken en medisch speciaalzaken. Wij zorgen voor actuele en verdiepende kennis door lessen te laten verzorgen door deskundige gastdocenten. Onze gastdocenten staan midden in de praktijk, daardoor zijn zij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Tijdens de opleiding krijg je zowel online als fysiek onderwijs en werken we samen met andere post-hbo opleidingen, zoals de opleiding Maag-, Darm-, Leververpleegkundige.

Cursist aan het woord

Nicole van Leijsen

“Ik vind het belangrijk om te groeien. Zodat ik met mijn collega, verpleegkundig specialist, nog beter kan samenwerken. Dankzij deze opleiding leer ik overstijgend denken,” vertelt Nicole van Leijsen.

Marloes van Berkel

“Door deze opleiding leer ik mijn adviezen beter onderbouwen”, vertelt verpleegkundige Marloes van Berkel. Zij werkt bij een leverancier van medische hulpmiddelen en volgt de post-hbo opleiding Urologie Continentie Stoma verpleegkundige (UCS). “Ik ben ontzettend gegroeid in mijn vak.”

Vaardigheden
Er is veel aandacht voor patiëntenvoorlichting en -begeleiding, maar ook voor coördinatie van zorg. Je leert projectmatig werken en jouw ideeën te vertalen naar een kwaliteitsverbeterplan dat aansluit bij de actualiteit in de praktijk. Vaardigheden die je verder ontwikkelt zijn:  

 • Vakinhoudelijk handelen 
 • Communiceren 
 • Coördineren 
 • Organiseren 
 • Maatschappelijk handelen 
 • Professioneel handelen 
 • Kennis en wetenschap toepassen

De opleiding volgt de competentiegebieden van de zeven CanMEDS-rollen en sluit daarmee aan bij het beroepsprofiel van de hbo-verpleegkundige.

Toetsing
Binnen de opleiding staan 3 EVL’s centraal. Binnen elke EVL dien je aan te tonen over bepaalde kennis, vaardigheden en/of attitude te beschikken. De verantwoordelijkheid voor de wijze waarop je dit aantoont, ligt voor een groot gedeelte bij jezelf. Om je opleiding Urologie- Continentie- Stomaverpleegkundige goed af te ronden, sluit je alle EVL’s  met een voldoende af.

Samenwerking
De opleiding is ontwikkeld samen met de beroepsverenigingen Urologieverpleegkundigen, Continentieverpleegkundigen en –verzorgenden en Stomaverpleegkundigen van de V&VN. Daarnaast werken we met gastdocenten, zodat we altijd nieuwe en actuele kennis overbrengen op jou als cursist.

Resultaat
Heb je alle EVL’s met een voldoende afgerond? Dan heb je de opleiding UCS-verpleegkundige afgerond. Bij het afronden van je opleiding ontvang je een SHO-diploma en de accreditatiepunten die door V&V zijn toegekend.​

Lesmateriaal
De kosten voor deze post-hbo opleiding zijn exclusief de aanschaf van de benodigde boeken.

NLQFIn aanvraag: NLQF 6 voor de opleiding UCS-verpleegkundige

Toelichting: In het Nederlandse onderwijssysteem wordt het NLQF (het Nederlandse kwalificatiesysteem) gebruikt om het niveau van een opleiding aan te geven. Een NLQF inschaling vertelt niet zozeer iets over de geleverde studie-inspanning of studie-inhoud, maar over wat het niveau waarop de opleiding wordt aangeboden. Door de opleiding in te laten schalen op niveau NLQF6, wordt landelijke erkenning verkregen voor deze specialistische vervolgopleiding op niveau HBO. Dit geeft voor jou als professional en je werkgever inzicht in het niveau van je verkregen specialistische kwalificatie, werk- en denkniveau. Tevens geeft het inzicht van je kwalificatie ten opzichte van andere (Europese) kwalificaties.

 

171488 NLQF Niveau 6 vignet

Toelatingsvoorwaarden

 • Je hebt een afgeronde bacheloropleiding verpleegkunde, mbo-opleiding verpleegkunde (niveau 4) of een inservice-opleiding.
 • Je hebt een BIG-registratie.
 • Je hebt minimaal 1 jaar recente ervaring als verpleegkundige binnen het specialisme urologie-, continentie- of stomazorg.  
 • Je kunt opdrachten uitvoeren in een UCS-werkomgeving voor minimaal 8 uur per week.
 • Je beschikt over een hbo-werkbegeleider.

Indien je over een mbo-opleiding verpleegkunde of hbo-v verpleegkunde van voor 2012 beschikt raden we je aan om eens te kijken naar de Premodule Verpleegkunde Vervolgopleidingen 

Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen

Wil jij je verder specialiseren als Urologie Continentie Stoma verpleegkundige (UCS)? Maar beschik je niet over een HBO-V diploma of  heb je HBO-V diploma van voor 2012? Kijk dan eens bij de premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen. Na de Premodule ben je klaar voor een post-hbo vervolgopleiding, zijn je kansen op een studievertraging kleiner geworden en ontvang je al een certificaat van de HAN! 

32675 drie vrouwen overleggen

“Dankzij deze opleiding leer ik mijn adviezen beter onderbouwen”, vertelt verpleegkundige Marloes van Berkel. Zij werkt bij een leverancier van medische hulpmiddelen en volgt de post-hbo opleiding Urologie- Continentie- Stomaverpleegkundige (UCS). “Ik ben ontzettend gegroeid in mijn vak als verpleegkundige.”

Webinar functiegericht voorschrijven

Functioneringsgericht voorschrijven is een populair thema in de stoma- continentie en diabetes zorg blijkt wel uit de grote opkomst bij de webinar UCS: functioneringsgericht voorschrijven afgelopen maandag, 29 juni. Dankzij functioneringsgericht voorschrijven krijgt de patiënt hulpmiddelen waarmee hij of zij het best geholpen is, oftewel de patiënt staat centraal

32675 drie vrouwen overleggen

OpleidingscoördinatorMarloes van Sloten

Marloes van Sloten is trainer bij HAN VDO. Zij heeft de opleidingen Urologie- Continentie- Stomaverpleegkundige (UCS) en Logistiek Medewerker OKC onder haar hoede en is medecoördinator van de opleiding Maag- Darm- Leververpleegkundige (MDL). Van oorsprong is Marloes operatieassistent en pedagoog, maar tegenwoordig geeft ze les bij de opleidingen van HAN VDO met het motto “ Lang leve het leren”.

272765 Portretfoto Marloes van Sloten gang Groenewoudseweg

Incompany of maatwerk?

HAN_ University of Applied Sciences verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: 024 - 351 10 40. Samen maken we een passend leertraject voor jouw organisatie!

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 1040

Ontdek de mogelijkheden van de post-hbo opleiding UCS-verpleegkundige

Docent geeft uitleg aan studenten verpleegkunde (posthbo)