Systeemgericht werken in de ambulante jeugdhulp

Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • Stel een snelle vraag
  Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Avonden, Meeloopdagen etc.
 • 3jun
  Online Open Avond
  18:00 - 21:00

Startdatum is nog niet bepaald

Ben jij die jeugdhulpverlener die kijkt naar het hele gezin en niet alleen naar het individu. Leg je de regie graag bij het gezin en het netwerk.

In het kort

  15 dagenDuurStart: voorjaar 2021
  840 uur totaalStudiebelasting
  16 uur per weekStage uren
  In aanvraagAccreditatieSKJ
  € 3.250,-Kosten

Scholingstrajecten jeugd- en gezinsprofessional (SKJ)

De HAN biedt drie verschillende (post-hbo) scholingstrajecten aan waarmee je je kunt registreren als jeugd- en gezinsprofessional bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).
- Systeemgericht werken in de praktijk (praktijkprogramma)
- Systeemgericht werken in de ambulante Jeugdhulp
- Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling

Niet direct registreren – voldoen aan registratievoorwaarden
In sommige situaties kun je je niet direct registreren als jeugd- en gezinsprofessional en moet je eerst aan bepaalde voorwaarden voldoen. Kijk voor meer informatie op: https://skjeugd.nl/register/inschrijven/jeugd-en-gezinsprofessionals/#aanvullende-scholing

Ben je niet (meer) werkzaam in de jeugdhulp of jeugdbescherming, heb je een hsao- of hss-SW-diploma (of een diploma van een van de voorgangers van deze opleiding), is je diploma ouder dan 5 jaar, en/of heb je geen uitstroomprofiel jeugdzorgwerker/profiel jeugd? En wil je je registreren als jeugd- en gezinsprofessional? Afhankelijk van jouw vooropleiding is het nodig aanvullende scholing te volgen om jouw kennis up-to-date te brengen of om specifieke kennis over jeugdhulp en jeugdbescherming te verwerven.

Programma
Thema’s in deze module zijn: methodiekgericht werken, systeemgericht werken, oplossingsgericht werken, contextueel werken en veiligheid. Je volgt deze opleiding met professionals vanuit verschillende opleidingen, instellingen en organisaties en voed hierdoor de ketensamenwerking.

Voor wie?
Ben je een startende jeugd- en gezinsprofessionals die zich wil registeren bij het SKJ? En ben je in het bezit van een van de volgende diploma’s: 

 • HSAO-diploma of een diploma van een van de voorgangers van deze opleiding. Is je diploma ouder dan 5 jaar, en/of heb je geen uitstroomprofiel jeugdzorgwerker?
 • Je hebt onvoldoende werkervaring op een agogische functie met kinderen en/of adoloscenten en hun gezinnen en onvoldoende recente werkervaring in het jeugddomein (langer dan 3 jaar geleden).
 • En ben je tijdens de duur van de module voor minimaal 16 uur per week aan het werk in een relevante ambulante jeugdhulp setting (werkervaringsplek is ook toegestaan)?
 • Wellicht kom je in aanmerking voor het scholingsfonds (SKJ).
  De concrete invulling van het scholingsfonds wordt in overleg met het SKJ en collega hogenscholen vorm gegeven. Op dit moment is dit nog in ontwikkeling.

Wil je aan de slag als geregistreerd jeugd- en gezinsprofessional? Dan is deze module geschikt voor jou!

Belangrijke informatie
In alle drie de trajecten is het van belang dat je werkzaamheden kunt uitvoeren in de praktijk waaronder het begeleiden van gezinnen met opgroei- en opvoedproblematiek. In alle drie trajecten moet je verschillende praktijkopdrachten uitvoeren. Minimaal dien je 16 uur in de praktijk werkzaam te zijn (of stage te lopen). In het kader van SKJ registratie (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd) voldoen deze drie modules aan de bouwstenen van het Landelijk opleidingsdocument Sociaal Werk, profiel Jeugd. Het SKJ beschrijft studiebelasting in EC (European Credit). En kun je je na het behalen van het certificaat registreren als jeugd- en gezinsprofessional.

Een hsao-diploma is een hbo-diploma van een van de volgende opleidingen: sph, mwd, cmv, pedagogiek, social work, toegepaste psychologie, creatieve therapie, godsdienst pastoraal werk, of een van de voorlopers bijvoorbeeld Inrichtingswerk of hbo-J.
Relevante werkervaring: werkervaring op een agogische functie met kinderen en/of adolescenten en hun gezinnen.
Recente werkervaring is gedefinieerd als minimaal 1 jaar, niet langer dan 3 jaar geleden.

Programma

Je volgt deze opleiding met professionals vanuit verschillende opleidingen, instellingen en organisaties. Hierdoor voed je de ketensamenwerking.  Er is aandacht voor de individuele kindproblematiek die steeds gerelateerd wordt aan het systeem/de systemen waarin het kind zich bevindt.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Werken aan je professionele ontwikkeling als jeugd- en gezinsprofessional, zicht krijgen op je eigen normatieve professionaliteit.
 • Methodiekgericht werken gebonden aan functie als jeugd- en gezinsprofessional. Het schrijven van een plan van aanpak.
 • Systeemgericht werken (o.a. kennis over systeemtheorie, analyseren van een gezinssysteem, transcultureel werken met gezinnen)
 • Oplossingsgericht werken (oplossingsgerichte benadering, werken aan vaardigheden)
 • Contextueel werken (o.a. kennismaken met theoretische uitgangspunten en vertaling van de theorie naar de praktijk, oefenen in meerzijdige partijdige houding, oefenen met het stellen van verbindende en contextuele vragen, contextueel werken met duplo, gevoelig worden voor contextuele thema’s in families en gezinnen)
 • Veiligheid: signaleren en handelen bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (o.a. Signs of Safety, taxatie-instrumenten hanteren, vermoedens van kindermishandeling bespreekbaar maken, werken met weerstand)

Systeemgericht werken

Je werkt samen ouders en pleegouders binnen de context van het gezin, familie en het sociale netwerk. In de module werken we vanuit de gedachte dat alle mensen, kinderen en jeugdigen relationele wezens zijn die verbonden zijn met anderen. Door de verbinding met anderen, kom je tot je kern. Dit idee komt ook terug in het contextuele werken, ook een belangrijke pijler is in deze module. 

Werkgebied

Je werkt als beginnend professional in de ambulante jeugdzorg: als jeugdbeschermer/ gezinsvoogd of bij de zorgaanbieder als ambulant werker of pleegzorgwerker.

Samenwerking met relevante partners

Deze module is ontwikkeld in samenwerking met het werkveld en wordt regelmatig geactualiseerd. Het is een mix van trainingen, inhoudelijke kennis en werken aan gevarieerde opdrachten. Het onderwijs wordt verzorgd door deskundigen uit het werkveld, trainers en door docenten van HAN die zelf ervaring hebben in de ambulante jeugdzorg. Ook wordt aandacht besteed aan opbrengsten van actueel relevant (praktijk)onderzoek.

Toelichting op de kosten

 • Inclusief studiemateriaal, exclusief zelf aan te schaffen literatuur.
 • Je betaalt de kosten voor de startdatum.
 • Betaling in (maximaal 3) termijnen is mogelijk. Hiervoor betaal je € 100,- extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld.

Snel antwoord

Vragen over de training, cursus of opleiding?
Stel je vraag aan HAN VDO. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 1083