Post-hbo Succesvol Samenwerken in Wijknetwerken

Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

Startdatum is nog niet bepaald

Vind je complexe zorgvragen en daaruit voortkomende maatschappelijke vraagstukken uitdagend? Wil je graag netwerken en samenwerken met andere professionals (interprofessioneel)? Kom uit je comfortzone en volg de post-hbo cursus Samenwerken in Wijknetwerken aan de HAN!

In het kort

  7 dagenDuurStart: voorjaar 2022 (onder voorbehoud)
  130 uur totaalStudiebelasting
  42 uurContacturen
  Op verzoekAccreditatie(V&V, ADAP, SKJ, Registerplein, KNGF)
  € 1895,-Kosten

Voor wie

Werk je juist graag samen daar waar je eigen kennis en expertise ophoudt als professional en je die van de ander nodig hebt om mee samen te werken? En ben je werkzaam binnen het domein van zorg, welzijn en wonen? Dan is de cursus Succesvol Samenwerken in Wijknetwerken iets voor jou!

Vooropleiding
Je beschikt over een afgeronde hbo-opleiding of een vergelijkbare (specialistische) opleiding.

Werkervaring
Je hebt aantoonbare werkervaring of competenties op hbo-niveau.

Denk bijvoorbeeld aan

 • welzijnsprofessional in de wijk (bijvoorbeeld zorgtrajectbegeleider, sociaal werker gezinscoach, jeugdhulpverlener, sportcoaches);
 • wijkverpleegkundige, zorgprofessional, GGD, paramedici werkzaam in de wijk;
 • de ambulante psychiatrie, zoals een fact-team, sociaal psychiatrische verpleegkundige, BuurtzorgT, huisartsenpraktijk, praktijkondersteuner GGZ of praktijkondersteuner somatiek);
 • een ziekenhuis en revalidatiecentrum (bijvoorbeeld transferprofessional);
 • beleidsmedewerker in het maatschappelijke domein (gemeenten, zorg- en welzijn instelling);
 • woonconsulent bij een woningcorporatie.

Uit je comfortzone
Deze cursus doet een beroep op je zelfredzaamheid en daagt je uit om uit je comfort zone te komen. Je werkt aan een praktijkvraagstuk waarbij je gaat samenwerken met professionals waar je niet altijd direct mee samenwerkt. Hierbij kun je denken aan een wijkmanager of een beleidsmedewerker van een gemeente.
 

Heb je een MBO opleiding? Kijk dan eens bij de Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen. Door eerst de premodule te volgen verklein je de kans op studievertraging en verschijn je vol vertrouwen aan de start van een vervolgopleiding.

Programma

‘Alleen ga je sneller, Samen kom je verder' 
Onze maatschappij kent vele zorgvragers en burgers die een complexe zorgvraag hebben binnen het domein van zorg, welzijn en wonen. Deze domeinen grijpen in elkaar als een kluwen. Tussen inwoners van goede wijken en aandachtswijken zijn gezondheidsverschillen. Lager opgeleide mensen overlijden zes jaar eerder en leven maar liefst 15 jaar in minder goede gezondheid dan hoogopgeleide mensen. Niemand heeft in z’n eentje álle kennis voor een oplossing. Oplossingen werken het beste als ze goed in de organisatie doordacht zijn, in samenspraak gemaakt zijn met alle betrokkenen, inclusief de zorgvrager en de burger. Door samen mogelijkheden en oplossingen te onderzoeken en verkennen, worden de knelpunten eerder zichtbaar. Vanuit deze knelpunten werk je samen aan succesvolle oplossingen. Samenwerken met de zorgvrager/burger staat centraal. Positieve Gezondheid of capabillity approach is daarbij het startpunt.  

Ochtendprogramma
In de ochtend staat theorie en deskundigheid bevordering centraal.

Middagprogramma
In de middag werken we vanuit een actieleertraject.

Werkwijze

Vanuit een actieleertraject en design thinking start je vanuit een wicked problem; een praktijkvraagstuk waar interprofessioneel samenwerken vanuit vragen en behoefte van de zorgvrager of burger centraal staat. Je geeft zelf aan wat je wil leren en wat je hierbij nodig hebt en van wie. Je werkt samen met mede-cursisten, collega’s en trainers. De leeromgeving is hybride, een optimale mix tussen theorie en praktijk. Er is veel ruimte voor interactie en kennisdeling, flexibiliteit in formeel en informeel leren. Regelmatig wordt er gereflecteerd en geëvalueerd door de cursist, medecursisten, collega’s en de trainer op het leerproces, de resultaten. Het cursusprogramma daagt uit om uit je comfort zone te stappen.

Actieleren is het gezamenlijk en gestructureerd zoeken naar oplossingen voor urgente problemen door middel van goed onderbouwde experimenten en innovaties. Iedereen die daar bij betrokken is levert vanuit een eigen perspectief een bijdrage, zo kan een waardevolle inbreng geleverd worden aan de oplossing van het praktijkprobleem.

Bij design thinking staat het creatief handelen en denken centraal. Creatief handelen en denken is het vermogen om nieuwe en of ongebruikelijke maar toepasbare ideeën voor bestaande vraagstukken te vinden.

Hierbij horen:

 • Het kennen en hanteren van nieuwe technieken.
 • Het denken buiten gebaande paden.
 • Nieuwe samenhangen kunnen zien.
 • Het durven nemen van (verantwoorde) risico’s.
 • Fouten kunnen zien als leermogelijkheden en een ondernemende onderzoekende de houding.

Competenties

Na deze post-hbo cursus kun je:

 • Inspelen op prognoses en de toekomstige zorgbehoeften.
 • Samenwerken rond wijkgerichte collectieve preventie vanuit een integrale benadering.
 • Samenwerking en de aansturing hiervan organiseren.
 • Bewust zijn van een verantwoordelijkheid die verder gaat dan de eigen expertise.
 • Visie en leiderschap ontwikkelen op basis van zorginnovaties, onderzoek en contextuele veranderingen.
 • Analyseren van en aansluiten bij de behoefte van de omgeving c.q. de zorgvragerspopulatie.

Resultaat

Als je hebt voldaan aan de toetsing, ontvang je een certificaat.

Samenwerking

De trainers die dit actieleertraject verzorgen hebben een achtergrond vanuit Social Work en gezondheidszorg. De trainers zijn zeer enthousiast om vanuit verschillende perspectieven naar vraagstukken te kijken. De trainers hebben ervaring met interprofessioneel samenwerken, bouwen van netwerken en participatief actieonderzoek. Ook werken zij samen met professionals en burgers in de wijk bij innovatieve projecten. Door de trainers is een groot netwerk opgebouwd.
De trainers zijn verbonden aan Kenniscentrum Duurzame Zorg. De trainers zijn verder betrokken als projectleider bij het ‘samenwerkend leren volgens actieleertrajecten’, Nijmeegs Interprofessioneel Leerlandschap en als onderzoeker bij het lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening (OZD), wat onder andere geresulteerd heeft in de website Succesvol Samenwerken in Wijknetwerken.

Door wie

Coördinatie
Saskia Sleijster en Jacqueline Theunissen
 

Trainers
Saskia Sleijster, Jacqueline Theunissen en gastdocenten

Maatwerk/incompany

De post-hbo cursus Succesvol Samenwerken in Wijknetwerken kan ook incompany of als maatwerk worden gevolgd. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: 024 – 351 10 40. Samen maken we een passend leertraject! 

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 1040