Specialist Hoogbegaafdheid en Differentiatie (Post-hbo)

juf met kinderen achter ipad
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • Stel een snelle vraag
  Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start op 4 februari 2020

Met de Post-hbo opleiding Specialist Hoogbegaafdheid en Differentiatie word je een expert op het gebied van talentontwikkeling en differentiatie. Je bent in staat om vorm te geven aan het beleid op jouw school (of meerdere scholen binnen je bestuur) voor onderwijs aan het hoogbegaafde kind.

Specialist Hoogbegaafdheid en Differentiatie

Met de Post-hbo opleiding Specialist Hoogbegaafdheid en Differentiatie word je een expert op het gebied van talentontwikkeling en differentiatie. Je bent in staat om vorm te geven aan het beleid op jouw school (of meerdere scholen binnen je bestuur) voor onderwijs aan het hoogbegaafde kind. Je bent tevens in staat om op systematische wijze vorm te geven aan schoolontwikkeling.

In het kort

  20 bijeenkomstenDuur
  300 uur in totaalStudiebelasting
  60 uurContacturen
  € 2875,-Kosten
  hbo+Niveau

Programma

Tijdens de opleiding voer je een praktijkgericht onderzoek uit op het gebied van hoogbegaafdheid en differentiatie. Je leert een initiërende en stimulerende rol met betrekking tot hoogbegaafdheid aan te nemen. Als specialist ben je het aanspreekpunt voor collega’s en ouders en stem je jouw taken af met directie en het docententeam. De 1-jarige opleiding Specialist Hoogbegaafdheid en Differentiatie (SHBD) biedt een stevige basis voor deze taak.

Het centrale thema van de opleiding Specialist HBD is gericht op het onderbouwen van keuzes omtrent de begeleiding van (hoog)begaafde leerlingen. De specialist is in staat om vanuit 2 perspectieven te denken en te handelen. Dat is enerzijds een nauwe focus, waarbij de aandacht op 1 aspect wordt gericht en deze verder wordt uit gewerkt. Anderzijds is er een helicopterview, waarbij het uitgewerkte aspect in het grotere geheel wordt gezien. Er is een constante wisselwerking tussen deze 2 perspectieven.

De opleiding zoomt in op 5 perspectieven m.b.t. het HBD-onderwijs:

 • het kind - nauwe focus
 • het onderwijsaanbod -  nauwe focus
 • de (HB)leerkracht/de school - helicopter view
 • de omgevin - helicopter view
 • de specialist HBD/aanbevelingen - helicopter view

Snel antwoord

Vragen over de Pabo?
Stel je vraag aan HAN Pabo Academie. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen of appen?