Samenwerken in zorgnetwerken van thuiswonende ouderen (Post-hbo)

Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • Stel een snelle vraag
  Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start op 24 januari 2020

Werk jij met thuiswonende ouderen? Wil je leren hoe je het zorgnetwerk beter kunt benutten? Dan is de post-hbo cursus 'Samenwerken in zorgnetwerken van thuiswonende ouderen' van HAN VDO iets voor jou!

In het kort

  3 dagenDuurStart: 24-01-2020 | Vervolg: 14-02 en 15-05
  36 uur totaalStudiebelasting
  18 uurContacturen
  18 punten (V&V)Accreditatie
  € 165,-KostenEenmalig laag tarief

Programma

De cursus bestaat uit 2 dagen en 1 terugkomdag Ouderen die zorg en ondersteuning thuis krijgen, hebben vaak te maken met verschillende zorg- en hulpverleners. Daarnaast zijn er vaak mantelzorgers, familie, buren of vrijwilligers bij de zorg betrokken. Samen vormen al die mensen het ‘zorgnetwerk’ rondom de cliënt. Het is belangrijk om goed met elkaar samen te werken in het zorgnetwerk, want dan wordt de beste zorg en ondersteuning in de vertrouwde omgeving van de cliënt gegeven. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat gebeurt nog lang niet altijd.

Dag 1 | Functioneren van het zorgnetwerk
Hoe kun je hiernaar kijken? Hoe analyseer je waar verbetering mogelijk is?

Dag 2 | Zoomt in op de aangrijpingspunten
De vertaling naar acties van de professional in het zorgnetwerk. Handvatten gaan bijvoorbeeld over samen beslissen, wederkerigheid benutten, omgaan met dilemma’s, zoeken naar mogelijke hulp in de buurt.

Dag 3 | Terugkomdag
Tijdens de terugkomdag komen de reflecties van de cursisten aan bod.

Werkwijze

Als je aan deze training deelneemt, neem je ook deel aan een pilot-study in het kader van een promotie-onderzoek. Dat betekent dat je:

 • Deze training van 2 dagen & de terugkomdag volgt.
 • Met 3 cliënten en hun zorgnetwerk de aangereikte handvatten uitprobeert (aan de hand van een analyse kies je passende handvatten uit)
 • Een vragenlijst invult over de bruikbaarheid van gebruikte handvatten.
 • Een reflectie schrijft over welk effect je ziet op het functioneren van het zorgnetwerk en de ervaren gezondheid en kwaliteit van leven van de thuiswonende ouderen.

Resultaat

Aan het eind van de cursus heb je concrete handvatten om beter samen te werken, het effect te begrijpen van het zorgnetwerk voor de kwaliteit van leven van de ouderen en weet je hoe je op zoek kan gaan naar nieuwe hulp in de omgeving als het bestaande netwerk te klein is geworden.

Promotie-onderzoek

Deze cursus maakt onderdeel uit van het promotie-onderzoek. Aan drs. Wendy Kemper-Koebrugge, opleider bij HAN VDO, is een HAN-promotiebeurs toegekend voor het onderzoek 'Effectief bijdragen in zorgnetwerken van kwetsbare ouderen'. Het onderzoek draagt bij aan de actuele discussies over hoe informele zorg – familie, buren, vrienden– en zorgverleners (denk aan verpleegkundigen of maatschappelijk werkers) samen effectiever kwetsbare ouderen kunnen ondersteunen.

Meer informatie
https://www.han.nl/onderzoek/nieuws/promotiebeurs-wendy-kempe/

Snel antwoord

Vragen over de training, cursus of opleiding?
Stel je vraag aan HAN VDO. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 1083