Post-hbo Professioneel Ondersteunen na Afstand en Adoptie

Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie ...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
  • Vraag een adviesgesprek aan
    Stel al je vragen aan een specialist
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod

Startdatum is nog niet bepaald

Je deskundigheid vergroten in het begeleiden van afstandsmoeders en geadopteerden? Leren om vanuit hun levensverhalen professionele ondersteuning te bieden? Je kennis over bijvoorbeeld identiteit en lichaamsbewustzijn vergroten? Volg dan de cursus Verbroken Verbanden.

Naamgeving

De naam van deze cursus wordt gewijzigd naar:
Verbroken Banden - Professioneel ondersteunen na afstand, adoptie en uithuisplaatsing

In het kort

    20 weken Duur
    plus 5x intervisie, plus 5x online seminar en toetsdagen
    Start: najaar 2024
    420 uur Studiebelasting (exclusief praktijkwerk)
    144 uurContacturen
    132 puntenAccreditatieSKJ registratie
    € 3750,-Kosten

Toelichting lesdagen

Naast de lesdagen zijn er gedurende de cursusperiode:

  • plus 5x intervisie van 10.45 - 13.00 uur
  • plus 5x online seminar van 10.45 - 13.00 uur
  • plus 2 toetsdagen

(12 lesdagen van 09.45 - 15.15 uur)

Over de cursus

Sinds de Adoptiewet in 1956 is door tienduizenden zwangere vrouwen onder (informele) dwang hun pasgeboren kind afgestaan. Veelal waren zij jong en ongehuwd en werden ze in deze keuze beïnvloed door religieuze instanties, organisaties voor ongehuwde moeders en hun familie. Voor veel vrouwen is het gevolg dat ze jarenlang het bestaan van hun kind hebben moeten ontkennen en dat er geen goede begeleiding werd geboden om dit ‘life event’ te verwerken. Voor volwassen geadopteerden geldt dat er decennialang vanuit is gegaan dat adoptie een betere keuze was voor een kind. Of, bij nationaal geadopteerden, dat het beter was niet bekend te maken dat de opvoedouders niet de biologische ouders zijn. Beide doelgroepen hebben daarmee te maken met ontkenning van delen van hun leven en dit heeft gevolgen op veel momenten in hun leven.

De laatste jaren groeit de aandacht voor professionele begeleiding van afstandsmoeders en geadopteerden. Waar eerder de focus lag op adoptieouders, mag het levensverhaal van afstandsmoeders en geadopteerden zelf er steeds meer zijn. Ook krijgen we steeds meer zicht op de gevolgen van deze ‘life events’ die vaak als traumatisch zijn ervaren. De professionele ondersteuning van deze doelgroepen staat echter nog in de kinderschoenen. Afstandsmoeders ervaren vaak dat zij de hulpverlener moeten professionaliseren, terwijl de hulp aan henzelf daarmee onmiskenbaar tekort schiet. Geadopteerden komen professionals tegen die niet weten of niet erkennen dat adoptie een gebeurtenis is die in alle levensfases zijn sporen na kan laten.

Door de cursus Verbroken Verbanden (voorheen Professioneel Ondersteunen na Afstand en Adoptie) bieden we professionals in een breed werkveld de gelegenheid kennis op te doen van deze doelgroepen en gericht te werken aan coachingsvaardigheden.

Voor wie

Deze cursus is bedoeld voor alle professionals die in hun werk te maken krijgen met (hulp)vragen van afstandsmoeders, afstandsmoeders, (volwassen) geadopteerden of gezinnen waar afstand, adoptie of uithuisplaatsing speelt. Dat kan zijn in zorg en welzijn, educatie, vaktherapie en/of gezondheidszorg.

Vooropleiding
Je beschikt over HBO- werk en denkniveau en kunt in de praktijk ervaring opdoen met het werken met deze doelgroepen.

Werkervaring
Je hebt aantoonbare relevante werkervaring.

Denk bijvoorbeeld aan

  • welzijnsprofessional (bijvoorbeeld zorgtrajectbegeleider, sociaal werker, gezinscoach, wijkteammedewerker, ambulant begeleider, GGZ-agoog);
  • zorgprofessional, GGD, paramedicus, vaktherapeut;
  • sociaal psychiatrische verpleegkundige, praktijkondersteuner huisarts;
  • begeleider in de ouderenzorg;
  • docent/opleider;
  • sportbegeleider in de geestelijke gezondheidszorg;
  • lichaamsgericht therapeuten.


​Deze cursus is ook geschikt voor professionals die met vergelijkbare doelgroepen werken. Denk aan pleegzorg, voogdij, residentiële zorg, systeemgerichte hulpverlening of cliënten met hechtingsproblematiek.

Cursist aan het woord
 

Een verrijking van mij als professional, maar ook als persoon

De cursus ‘Professioneel ondersteunen na afstand en adoptie’ wordt door de HAN verzorgd in samenwerking met ervaringsdeskundige experts en het Fiom. De cursus van een half jaar richt zich op professionals in zorg en welzijn die te maken hebben met ondersteuningsvragen gericht op onder andere afstand (moeten) doen, adoptie, afkomst, migratie en identiteit. In de cursus wordt gewerkt met het narratief van afstandsmoeders en geadopteerden, en wordt de verbinding gelegd naar thema’s die ook spelen in jeugdzorg, pleegzorg en gezinsbegeleiding. Babs is beleidsmedewerker bij het Fiom en volgde de cursus met collega’s. 

a6c4bbb8-0d00-11ee-948e-02565807075b Portret van Babs van den Anker tbv artikel post-hbo cursist aan het woord bij AMM

Programma

Afstand doen, geadopteerd en/of uithuisgeplaatst zijn werkt door in alle levensfases. De vragen die hierbij naar voren komen worden vaak gekenmerkt door identiteitsvraagstukken, zoeken naar eigenheid, bespreken van taboes, relaties aangaan en omgaan met verlies.

Door te leren wat het verhaal van afstandsmoeders, geadopteerden en mensen die een uithuisplaatsing hebben meegemaakt betekent voor hun leven én professioneel te leren coachen en begeleiden, verrijk je je handelen en verdiep je je kennis.

We werken tijdens dit traject met leeruitkomsten die het resultaat van jouw leerproces beschrijven. Hoe je dit resultaat bereikt is afhankelijk van jouw werkervaring, eerder opgedane kennis en werkcontext. Daardoor is de post-hbo geschikt voor zowel ervaren professionals, starters als studenten in de eindfase van hun opleiding.

Deze cursus doet een beroep op je zelfsturing en je hebt zelf een actieve inbreng in hoe je werkt aan je leeruitkomsten en waar je bewijsmateriaal verzamelt. Daarbij is het in ieder geval noodzakelijk dat je in de praktijk werkt met vragen van de doelgroep uit de cursus.

Twijfel je of je werkplek geschikt is? Overleg dan eerst met ons via info.amm.llo@han.nl.
We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op en denken met je mee.

Werkwijze

Je volgt 12 lesdagen waarin intensief getraind wordt. Naast de trainingsdagen volg je seminars en intervisie. Daarbij is het de bedoeling dat je de ervaringen die je opdoet op je werkplek integreert in het leren.

Ook werk je zelfstandig verder op de online leeromgeving. Je werkt aan de volgende leeruitkomsten:

  • De professional als gespreksvaardige ondersteuner met een systeembewuste en presente houding.
  • De professional als kennis(uit)drager over uithuisplaatsing, pleegzorg, afstand en adoptie.
4f88e358-0ce5-11ee-bf26-02565807075b student kijkt naar anderen

Competenties

Coaching te bieden, specifiek gericht op gevolgen van afstand, adoptie en uithuisplaatsing. Vanuit kennis over de (geschiedenis van) processen van afstand, adoptie en uithuisplaatsing signalen te herkennen die hieraan gerelateerd zijn.

  • Te werken vanuit het narratief van jouw cliënt;
  • Kennis over te dragen over afstand, adoptie en uithuisplaatsing in jouw werkpraktijk;
  • Passend te verwijzen en samenwerken met gespecialiseerde professionals op het gebied van afstand, adoptie en uithuisplaatsing.

Toetsing

Als je hebt voldaan aan de toetsing, ontvang je een certificaat.

Samenwerking

De docenten van deze cursus hebben een achtergrond in Social Work en/of ervaring in het ondersteunen van afstandsmoeders of geadopteerden. Een deel van deze trainers doet dit in combinatie met ervaringskennis. We werken we in deze cursus samen met INEA (expertisecentrum interlandelijke adoptie), stichting De Nederlandse Afstandsmoeder, FIOM expertisecentrum voor afstammingsvraagstukken en adoptiecoaches. Met deze samenwerking halen we kennis, kunde en trainersvaardigheden in huis van mensen die het narratief van de cliënt centraal stellen en van daaruit specialistisch ondersteunen.

Kosten

Je betaalt de kosten voor de startdatum. Betaling in maximaal 3 termijnen is mogelijk. Hiervoor betaal je € 24 extra.

Door wie

Coördinatie
Anouk Poll en Maritza Gerritsen
 

Trainers
Judith Slabbers, Anouk Poll, Bina de Boer, Will van Sebille, Maritza Gerritsen, Tom Hendriks en gastdocenten.

Maatwerk en incompany trajecten

De post-hbo trainers van Academie Mens en Maatschappij (HAN) staan met beide benen in het onderwijs en de praktijk. Weten wat er speelt in jouw dagelijkse praktijk, dat vinden we belangrijk. Net als meedenken over verbeteringen en oplossingen. Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen op het gebied van maatwerk of incompany trajecten in het sociale domein? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs: (024) 351 10 83 of info.llo.amm@han.nl

Inspiratie opdoen? Bekijk de maatwerkflyer en lees over de organisaties die onze maatwerk of incompany trajecten inzetten in hun organisatie.

67752962-0ce6-11ee-8709-02565807075b studenten op straat met kaartjes in hand
Totale aanbod
 

Post-hbo in het sociale domein

Je wilt werk maken van je carrière. Een stap zetten, bijvoorbeeld door je te verdiepen. Daar heb je iets voor nodig; een korte cursus, een intensieve training of een specifiek post-hbo-traject.
Bij de post-hbo opleidingen en cursussen in het sociale domein profiteer je van actuele kennis uit de praktijk. Die doen we op door met bedrijven en organisaties uit de regio praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Een boost voor jouw ontwikkeling!

66d6d00a-0ce6-11ee-bde1-02565807075b drie mensen kijken naar fotos op tafel

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 10 83

draw-cta-title