Post-hbo Professioneel Ondersteunen na Afstand en Adoptie

Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start 2 februari 2022

Wil je werken met afstandsmoeders en geadopteerden? Leren om vanuit hun levensverhalen professionele ondersteuning te bieden? Je kennis over bijvoorbeeld identiteit, trauma, existentiële vragen en lichaamsbewustzijn vergroten? Volg dan de cursus Professioneel Ondersteunen na Afstand en Adoptie.

In het kort

  20 weken Duur
  6x intervisie en 5x online seminar
  Start: 02-02-2022 Vervolg: 03-02, 23-02, 24-02, 23-03, 24-03, 13-04, 14-04, 11-05, 12-05, 08-06, 09-06, 15-06, 16-06, 22-06 en 23-06
  420 uur Studiebelasting (exclusief praktijkwerk)
  144 uurContacturen
  Op verzoekAccreditatie
  € 3750,-Kosten

Toelichting lesdagen

Naast de lesdagen zijn er gedurende de cursusperiode:
5x intervisie van 10.30 - 13.00 uur
5x online seminar van 10.30 - 13.00 uur
Toetsdagen

(12 lesdagen van 10.30 - 15.15 uur)

Over de cursus

Sinds de Adoptiewet in 1956 is door tienduizenden zwangere vrouwen onder (informele) dwang hun pasgeboren kind afgestaan. Veelal waren zij jong en ongehuwd en werden ze in deze keuze beïnvloed door religieuze instanties, organisaties voor ongehuwde moeders en hun familie. Voor veel vrouwen is het gevolg dat ze jarenlang het bestaan van hun kind hebben moeten ontkennen en dat er geen goede begeleiding werd geboden om dit ‘life event’ te verwerken. Voor volwassen geadopteerden geldt dat er decennialang vanuit is gegaan dat adoptie een betere keuze was voor een kind. Of, bij nationaal geadopteerden, dat het beter was niet bekend te maken dat de opvoedouders niet de biologische ouders zijn. Beide doelgroepen hebben daarmee te maken met ontkenning van delen van hun leven en dit heeft gevolgen op veel momenten in hun leven.

De laatste jaren groeit de aandacht voor professionele begeleiding van afstandsmoeders en geadopteerden. Waar eerder de focus lag op adoptieouders, mag het levensverhaal van afstandsmoeders en geadopteerden zelf er steeds meer zijn. Ook krijgen we steeds meer zicht op de gevolgen van deze ‘life events’ die vaak als traumatisch zijn ervaren. De professionele ondersteuning van deze doelgroepen staat echter nog in de kinderschoenen. Afstandsmoeders ervaren vaak dat zij de hulpverlener moeten professionaliseren, terwijl de hulp aan henzelf daarmee onmiskenbaar tekort schiet. Geadopteerden komen professionals tegen die niet weten of niet erkennen dat adoptie een gebeurtenis is die in alle levensfases zijn sporen na kan laten.

Door de cursus Professioneel Ondersteunen na Afstand en Adoptie bieden we professionals in een breed werkveld de gelegenheid kennis op te doen van deze doelgroepen en gericht te werken aan coachingsvaardigheden.

Voor wie

Deze cursus is bedoeld voor alle professionals die in hun werk te maken krijgen met (hulp)vragen van afstandsmoeders en/of (volwassen) geadopteerden. Dat kan zijn in zorg en welzijn, educatie, vaktherapie en/of gezondheidszorg.

Vooropleiding
Je beschikt over HBO- werk en denkniveau en kunt in de praktijk ervaring opdoen met het werken met deze doelgroepen.

Werkervaring
Je hebt aantoonbare relevante werkervaring.

Denk bijvoorbeeld aan

 • welzijnsprofessional (bijvoorbeeld zorgtrajectbegeleider, sociaal werker, gezinscoach, wijkteammedewerker, ambulant begeleider, GGZ-agoog);
 • zorgprofessional, GGD, paramedicus, vaktherapeut;
 • sociaal psychiatrische verpleegkundige, praktijkondersteuner huisarts;
 • begeleider in de ouderenzorg;
 • docent/opleider;
 • sportbegeleider in de geestelijke gezondheidszorg;
 • lichaamsgericht therapeuten.


​Deze cursus is ook geschikt voor professionals die met vergelijkbare doelgroepen werken. Denk aan pleegzorg, voogdij, residentiële zorg, systeemgerichte hulpverlening of cliënten met hechtingsproblematiek.

Programma

Afstand doen en adoptie werken door op alle levensfases. De vragen die hierbij naar voren komen worden vaak gekenmerkt door identiteitsvraagstukken, zoeken naar eigenheid en bespreken van taboes en omgaan met verlies. Door te leren wat het verhaal van afstandsmoeders en geadopteerden betekent in hun levensvraagstukken, identiteit en relaties en professioneel te leren coachen en begeleiden verrijk je je handelen en verdiep je je kennis.

We werken tijdens dit traject met leeruitkomsten. Leeruitkomsten beschrijven de uitkomst van het leerproces en niet de wijze waarop je daar moet komen. Voor iedere professional kan dat anders zijn. Aan dit traject doen ook studenten mee in de afsluitende fase van hun bachelorprogramma. Door in de cursus samen te werken ontstaat er een dynamiek waarin nieuwe en meer ervaren professionals van elkaar kunnen leren.

Je hebt zelf een actieve inbreng in hoe je werkt aan je leeruitkomsten en waar je bewijsmateriaal verzamelt. Bij het werken aan de leeruitkomsten is het in ieder geval belangrijk dat je in de praktijk in aanraking komt met vragen van afstandsmoeders en geadopteerden. Heb je een werkplek die hier minder geschikt voor is, maar waar je wel in een mensgericht beroep werkt, zoek dan zelf een mogelijkheid om elders ervaring op te doen. Dit kan in de vorm van een stage, een uitwisseling of op andere wijze.

Deze cursus doet een beroep op je zelfsturing en daagt je uit om de levensvragen van afstandsmoeders en geadopteerden te verkennen en gerichte coaching te leren bieden. Maar ook om je eigen visie rondom afstand en adoptie te onderzoeken en te bediscussiëren. Daarnaast werk je aan professionalisering binnen jouw vakgebied door de kennis die je opdoet over te dragen aan relevante anderen in jouw werk (bijvoorbeeld collega’s of vrijwilligers).

Werkwijze

Tijdens de cursus volg je 6x2 lesdagen waarin intensief getraind wordt. 

Naast de trainingdagen volg je online groepsbijeenkomsten, online kennisseminars en online coaching in de tussenliggende weken (gemiddeld een dagdeel per week). Daarbij is het de bedoeling dat je de ervaringen die je opdoet op je werkplek integreert in het leren.

De leeruitkomsten van deze cursus zijn als volgt:

 • De ondersteuner als professional met een systeembewuste en presente houding
 • De professional als vaardig gesprekspartner
 • De professional als kennis(uit)drager over afstand en adoptie
28700 student kijkt naar anderen

Competenties

Na afronding van deze post-hbo cursus ben je in staat om:

 • Coaching te bieden aan afstandsmoeders en geadopteerden;
 • Vanuit kennis over de (geschiedenis van) processen van afstand en adoptie daaraan gerelateerde vragen te herkennen;
 • Te werken vanuit het narratief van een afstandsmoeder en/of geadopteerde;
 • Kennis over te dragen en verbreden over afstand en adoptie in jouw werkpraktijk;
 • Passend te verwijzen en samenwerken met gespecialiseerd professionals op het gebied van afstand en adoptie.

Toetsing

Als je hebt voldaan aan de toetsing, ontvang je een certificaat.

Samenwerking

De docenten van deze cursus hebben een achtergrond in Social Work of ervaring in het ondersteunen van afstandsmoeders of geadopteerden. Een deel van deze trainers doet dit in combinatie met ervaringskennis. We werken we in deze cursus samen met mensen van stichting De Nederlandse Afstandsmoeder (DNA), Adoptee Foster Coaching (AFC) en FIOM expertisecentrum voor ongewenste zwangerschap en afstammingsvraagstukken.
Met deze samenwerking halen we kennis, kunde en trainersvaardigheden in huis door mensen die het narratief van de afstandsmoeder of geadopteerde centraal stellen en van daaruit begeleiding en ondersteuning bieden. 

Door wie

Coördinatie
Anouk Poll en Maritza Gerritsen
 

Trainers
Judith Slabbers, Anouk Poll, Hilbrand Westra, Bina de Boer, Will van Sebille, Maritza Gerritsen, Janice Reul en gastdocenten.

Maatwerk en incompany trajecten

De post-hbo trainers van Academie Mens en Maatschappij (HAN) staan met beide benen in het onderwijs en de praktijk. Weten wat er speelt in jouw dagelijkse praktijk, dat vinden we belangrijk. Net als meedenken over verbeteringen en oplossingen. Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen op het gebied van maatwerk of incompany trajecten in het sociale domein? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs: (024) 351 10 83 of info.llo.amm@han.nl

Inspiratie opdoen? Bekijk de maatwerkflyer en lees over de organisaties die onze maatwerk of incompany trajecten inzetten in hun organisatie.

31751 studenten op straat met kaartjes in hand

Totale aanbodPost-hbo in het sociale domein

Je wilt werk maken van je carrière. Een stap zetten, bijvoorbeeld door je te verdiepen. Daar heb je iets voor nodig; een korte cursus, een intensieve training of een specifiek post-hbo-traject.
Bij de post-hbo opleidingen en cursussen in het sociale domein profiteer je van actuele kennis uit de praktijk. Die doen we op door met bedrijven en organisaties uit de regio praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Een boost voor jouw ontwikkeling!

31747 drie mensen kijken naar fotos op tafel

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 10 83