Post-hbo Praktijkverpleegkundige Huisartsenzorg (PVH)

Modulaire opleiding

Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start28 september 2023

Ben jij (hbo-)verpleegkundige en werkzaam als praktijkondersteuner in de huisartsenzorg? Wil jij hoogcomplexe en niet-protocollaire eerstelijnszorg verlenen? Dan is de opleiding Praktijkverpleegkundige Huisartsenzorg (PVH) een goede keuze voor jou!

In het kort

  Duur22 of 28 lesdagen
  28 lesdagen is inclusief premodule
  Startdatum: 28-09-2023 Looptijd: september 2023 - maart 2024
  Studielast8-12 uur per week
  Inclusief contacturen
  Contacturen132 uur of 165 uur
  165 uur in geval van premodule
  AccreditatieV&VN wordt aangevraagd
  Kosten€5.990,- of €6.965,-*
  €5.990,- (exclusief premodule) of €6.965,- (inclusief premodule). De afzonderlijke 11-daagse modules zijn ook los te volgen voor €2.995,-
  *Onder voorbehoud van prijswijzigingen

Over de opleiding

De Praktijkverpleegkunde Huisartsenzorg (PVH) is een nieuwe functie om hoogcomplexe en niet-protocollaire eerstelijnszorg te verlenen [1]. Denk hierbij aan patiënten met meerdere (chronische) aandoeningen, ouderenzorg, oncologische en palliatieve zorg. Als PVH’er zul je zelfstandig deze zorg voor patiënten organiseren en uitvoeren in een eigen spreekuur of bij patiënten thuis.

Tijdens deze opleiding bieden we je een uniek modulair programma waarin de ouderenzorg, oncologische en palliatieve zorg centraal staan. Hierbij kun jij je verdiepen  in hoogcomplexe chronische zorg, waarbij de focus ligt op patiënten met meerdere (chronische) aandoeningen. Het hoofddoel van de opleiding is om je te leren hoe je goede zorg op maat kunt leveren aan patiënten in complexe situaties.   

Functie-overstijgend werken heeft een belangrijke plek binnen de opleiding, zodat je naar het grotere geheel leert kijken. Daarnaast is er veel aandacht voor de ontwikkeling van de functie PVH. Om optimaal aan te sluiten bij de behoeftes uit het werkveld is het programma van de opleiding opgebouwd uit drie eenheden van leeruitkomsten (EVL’s):

 • Vakinhoudelijk handelen
 • Maatschappelijk handelen
 • Professionaliteit

Samenwerking

De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met Inholland Academy en met verschillende experts op het gebied van huisartsenzorg. Daarnaast werken we met gedreven (gast)docenten, zodat jij de meest actuele en nieuwe kennis en informatie krijgt.

De opleiding vindt plaats op twee locaties:

 1. Nijmegen: Premodule en Module Ouderenzorg
 2. Diemen: Module Oncologische en palliatieve zorg

Werkwijze

Deze post-hbo opleiding bestaat uit drie modules:

 • Premodule (6 dagen)*  – locatie Nijmegen
 • Module ouderenzorg (11 dagen)  - locatie Nijmegen
 • Module oncologisch en palliatieve zorg (11 dagen) – locatie Diemen

*Alleen voor verpleegkundigen die niet voldoen aan de BN2020 competenties

De modules zijn afzonderlijk van elkaar te volgen. Dit betekent dat je op basis van jouw kennis, ervaring en leerwensen kunt kiezen om het volledige programma te volgen, of bijvoorbeeld juist 1 module. Voor het behalen van het diploma PVH, dien je echter het volledige programma te voltooien. Heb je vragen over de opleiding, of heb je eerder verworven competenties, neem gerust contact met ons op via: secretariaat.VDO-gezondheid@han.nl.

Leren vanuit jouw eigen werkpraktijk/stage en vragen staan voorop. Dit actie-leren wordt vervolgens verder versterkt door onze werkvormen waarbij kennis, vaardigheden en attitude met elkaar worden geïntegreerd. Tijdens de lessen zorgen we voor verdiepende en actuele kennis door lessen te laten verzorgen door deskundige (gast)docenten. Onze gastdocenten staan midden in de praktijk, waardoor ze op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Tijdens de opleiding combineren we online en fysiek onderwijs. Daarnaast wordt ons onderwijs ondersteund door e-learnings en kennisclips.

Vaardigheden

Het onderwijs sluit aan bij jouw kennis en ervaring in het vakgebied.
Door discussie, casuïstiek besprekingen, praktische oefeningen en opdrachten ontwikkel je jouw kennis en vaardigheden. Door de diversiteit in de groep leer je ook veel van elkaar. Tijdens de opleiding ontwikkel je jouw capaciteiten verder in de volgende onderwerpen:

 • Persoonsgerichte zorg & zorg op maat
 • Initiëren van interventies
 • Klinisch redeneren
 • Gezamenlijke besluitvorming
 • Netwerkzorg en netwerkanalyse
 • Evidence Based Practice
 • Organiseren van hoogcomplexe zorg en kwaliteitszorg
 • Moreel beraad en bespreken ethische dilemma’s
 • Verpleegkundig leiderschap

Toetsing

Binnen de opleiding staan de 3 EVL’s centraal (Vakinhoudelijk handelen, Maatschappelijk handelen en Professionaliteit). Binnen elke EVL toon je aan dat je over bepaalde kennis, vaardigheden en/of attitude beschikt. Om de opleiding goed af ter ronden sluit je alle opdrachten af met minimaal een voldoende.

Resultaat

Heb je voor alle EVL’s en bijbehorende opdrachten een voldoende gehaald? Dan ben je geslaagd voor de post-hbo opleiding Praktijkverpleegkundige en ontvang je het diploma Praktijkverpleegkundige Huisartsenzorg.

Indien je ervoor gekozen hebt om niet de gehele opleiding te doen, maar slechts een module, dan ontvang je een certificaat voor de module die je met een voldoende hebt afgesloten.

Kosten

 • De kosten voor de opleiding PVH inclusief de premodule bedraagt €6.965,-
 • De kosten voor de opleiding PVH exclusief de premodule bedraagt €5.990,-
 • De module ouderenzorg in Nijmegen en de module oncologisch en palliatieve zorg in Diemen zijn ook los van elkaar te volgen voor €2.995,- per module.

Het lesgeld voor deze opleiding kan worden betaald in termijnen. Hiervoor betaal je €100,- extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld. Daarnaast moet je zelf nog je boeken aanschaffen (ongeveer €200,-).

TOELATINGSVOORWAARDEN

Verpleegkundige hbo-v afgestudeerd vanaf 2016:

 • Je hebt een afgeronde bacheloropleiding verpleegkunde (BN2020).
 • Je hebt een BIG-registratie.
 • Je hebt een diploma Praktijkondersteuner Huisarts.
 • Een deelnemer moet in de gelegenheid zijn om minimaal 8 uur per week werkervaring op te bouwen als PVH.

Aanvullende instroomeisen voor Verpleegkundigen met hbo-v diploma behaald vóór 2016, MBO opleiding (niveau 4) of Inservice-opleiding:

 • Je hebt de premodule met succes afgerond

Heb je een vraag over de toelatingseisen? Neem dan gerust contact met ons op via secretariaat.VDO-gezondheid@han.nl.

 

Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen

Wanneer je een hbo-v diploma voor 2016 hebt behaald, of een MBO verpleegkunde opleiding niveau 4, of Inservice-opleiding hebt afgerond dan start de opleiding Praktijkverpleegkundige met de Premodule.

Meer informatie over de premodule vind je op de website.

32675 drie vrouwen overleggen

StudiekostenVraag het STAP-budget aan!

Schrijf je je in voor de opleiding Praktijkverpleegkundige Huisartsenzorg? Dan kun je een STAP-budget van maximaal €1.000,- aanvragen. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Het is een subsidie van de overheid waarmee je je kunt blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan. Let op: de overheid heeft bekend gemaakt dat er vanaf 2024 een einde komt aan het STAP-budget. Het is nog niet bekend of dit gevolgen heeft voor de tijdvakken die starten in juli, september en november 2023.

31727 groep studenten tijdens hoorcollege

PRAKTIJKVERPLEEGKUNDIGE HUISARTSENZORG: EEN WAARDEVOLLE AANVULLING IN DE PRAKTIJK

Op 28 juni 2018 is het competentieprofiel Praktijkverpleegkundige Huisartsenzorg (PVH) vastgesteld. Van de PVH wordt verwacht dat zij generalistische is opgeleid en in nauwe samenwerking met de huisarts de zorg voor patiënten met complexe en hoogcomplexe aandoeningen voor haar rekening neemt. De functie PVH sluit aan bij de nieuwe Bachelor of Nursing 2020 (BN 2020), die in 2016 bij de huidige hbo-v opleidingen van start zijn gegaan. Het competentieprofiel PVH geeft helderheid welke aanvullende competenties een BN2020 nodig heeft om toegerust te zijn voor de PVH-functie. Voor deze competenties zijn specifieke eindtermen geformuleerd voor patiënten met chronische en oncologische aandoeningen te weten;

 • Diabetes Mellitus type 2
 • Astma/ COPD
 • Hart- en vaatziekten
 • (Kwetsbare) Ouderen
 • Oncologische zorg
 • Palliatieve zorg

Verschillende partijen zijn betrokken geweest bij het tot stand komen van het competentieprofiel PVH, geaccordeerd in 2018[2]. Het competentieprofiel PVH gaat uit van een post-hbo verpleegkunde niveau met als basis het Bachelor of Nursing 2020 profiel.

POH - PVH
Voor verdere uitleg over het verschil tussen de POH en de PVH verwijzen wij graag door naar deze link

­­­­­­­­­­­­­­­­­­

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500

Nieuwsgierig?