Praktijkondersteuner (Post-hbo)

Er is geen omschrijving beschikbaar
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • Stel een snelle vraag
  Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open avonden, meeloopdagen, etc.
 • 20
  Nov
  Open Avond
  Nijmegen - 18:00 - 21:00 - 2019

De opleiding start op 11 februari 2020

De opleiding Praktijkondersteuner bereidt je voor op een boeiende functie met veel zelfstandigheid. Voor wie graag patiënten begeleidt in het dagelijks omgaan met hun chronische aandoening en met hen een duurzame professionele relatie wil opbouwen.

De opleiding Praktijkondersteuner bereidt je voor op een boeiende functie met veel zelfstandigheid. Voor wie graag patiënten begeleidt in het dagelijks omgaan met hun chronische aandoening en met hen een duurzame professionele relatie wil opbouwen. Wil je een zinvol onderdeel zijn in een keten van zorg binnen en buiten de huisartsenpraktijk, dan past deze functie bij jou.

In het kort

  29 dagenDuurStart 11 februari 2020 | Vervolg: 10, 24 maart - 7, 21 april - 12, 26 mei - 2, 16, 30 juni - 8, 22 september - 6, 27 oktober - 3, 17 november - 1, 15 december - 5, 19 januari 2021 - 2 februari - 2, 16, 30 maart - 13 april - 11, 25 mei - 8, 22 juni en diplomering 5 juli 2021
  736 uur in totaalStudiebelasting
  174 uurContacturen
  Accreditatie
  € 7135,-Kosten

Ervaringen HAN VDO opleiding Praktijkondersteuner

Geregistreerd bij Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland

Kies voor patiëntenvoorlichting en educatie
Als praktijkondersteuner (POH) houd je spreekuren voor patiënten met chronische aandoeningen. Je begeleidt deze mensen vaak langdurig bij het omgaan met chronische ziektes, zoals bijvoorbeeld diabetes, astma, COPD of hart- en vaatziekten. Ook ouderenzorg behoort tot je taak. Voor jouw patiënten ben je vraagbaak, voorlichter en motivator tot gedragsverandering in één. De functie POH komt ook voor in andere organisaties, zoals justitiële inrichtingen, defensie of verpleeghuizen.

Volg de opleiding Praktijkondersteuner
De opleiding geeft een goede combinatie van theorie en praktijk, gericht op de concrete toepassing in de huisartsenzorg. Tijdens (praktijk)opdrachten spoor je informatie op en verwerkt die. Je oefent vaardigheden en kritisch denken. Het redeneringsproces waarom je doet wat je doet, is tijdens de gehele opleiding een belangrijk aandachtspunt.

Voor wie

Toelating

 • Je hebt een bacheloropleiding Verpleegkunde afgerond (HBO-V) of opleiding inservice verpleegkunde (= oude A-opleiding) met aanvullende opleiding of werkervaring.
 • Je staat BIG-geregistreerd.
 • Je hebt minimaal één jaar werkervaring, bij voorkeur in de eerstelijns gezondheidszorg.
 • Heb je een andere vooropleiding, dan kun je voorafgaand aan de opleiding een toelatingsassessment doen bij Lancea (loopbaanoriëntatie en counseling in Arnhem). Neem voor meer informatie contact op met onze opleidingscoördinator.
 • Je hebt een werk- of stageplek als aankomend POH van minimaal 8 uur per week in een huisartsenpraktijk gedurende de gehele opleiding (in totaal minimaal 360 uur).

Programma

Praktijkondersteuner verbindt theorie en praktijk. Die combinatie zorgt voor een perfecte leeromgeving. Je volgt 29 lesdagen en gedurende de opleiding 1 dag in de week stage met een minimum aantal uren van 360 uur (45 werkbare weken à 8 uur). Samenwerken, werken aan kwaliteit en reflecteren op jouw werkpraktijk of stageplaats vormen de rode draad.

De opleiding bestaat uit zes modules:

 • methodische vaardigheden;
 • zorg voor de patiënt met Diabetes Mellitus type 2 in de huisartsenpraktijk;
 • zorg voor de patiënt met Astma/COPD in de huisartsenpraktijk;
 • zorg voor patiënten met hart- en vaatziekten in de huisartsenpraktijk;
 • kwaliteitszorg en samenwerking in de huisartsenzorg (doorlopend in de opleiding);
 • stage en Reflectie op eigen handel.

Competenties

In de opleiding staat de dagelijkse praktijk van de POH voorop. Je wordt bekwaam in:

 • het begrijpen en werken vanuit de visie van positieve gezondheid;
 • begeleiding en monitoring in het leren omgaan met (gevolgen van) aandoeningen en beperkingen;
 • voorlichting en advies over (niet-) medicamenteuze interventies en preventie;
 • individuele en populatie gebonden leefstijl- en gedragsbeïnvloeding;
 • observeren & signaleren, begeleiden, ondersteunen, informeren & adviseren, preventie en coördineren.

  Je oefent veel met deze kerntaken, ze staan centraal in de opleiding. De opleiding POH volgt de competentiegebieden van de CanMEDS-rollen (conform functieprofiel 2017)
Detailfoto student bladert door papieren

Werkwijze

Je werkt in verschillende werkvormen, maar altijd met een concrete toepassing in de huisartsenzorg. De opleiding is blended vormgegeven. Dit betekent dat een aantal onderdelen digitaal gevolgd kunnen worden en het lesprogramma digitaal is beschreven. De stage vormt de rode draad in de opleiding, daarin pas je theorie in de praktijk toe en andersom. Je maakt een werkplan dat leidend is gedurende je stagetijd.

Toetsing

De toetsing bestaat uit een eindopdracht per module en een eindpresentatie. Daarnaast bevat de opleiding gecertificeerde onderdelen als Motivational Interviewing en SMR (Stoppen met Roken). Deze onderdelen worden apart getoetst.

Resultaat

Als je alle onderdelen met een voldoende resultaat hebt afgerond en minimaal 80% aanwezig bent geweest ontvang je een sphbo-diploma Praktijkondersteuner-Somatiek

Toelichting op de kosten

 • Exclusief aanschaf boeken .
 • Je betaalt de kosten voor de startdatum.
 • Betaling in (maximaal 3) termijnen is mogelijk. Hiervoor betaal je € 100 extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld.

Zoek je maatwerk?

Je kunt deze opleiding op je eigen locatie laten uitvoeren. Wij ontwikkelen ook samen met jou een leertraject op maat. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie via tel: 024 - 353 05 66.  

HAN VDO informatie

Vragen over de training, cursus of opleiding?
Stel je vraag aan HAN VDO. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?