Praktijkondersteuner/praktijkverpleegkundige

vrouw blauwe blouse praat met man
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start18 mei 2021

Wil jij je eigen spreekuren houden? Mensen begeleiden met een chronische aandoening? Als Praktijkondersteuner kijk je samen met mensen hoe zij hun chronische aandoening zo goed mogelijk kunnen inpassen in hun dagelijks leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leefstijl aanpassingen of medicijngebruik.

In het kort

  26 dagenDuurStart: 18-05-2021 Vervolg: 01-06, 29-06, 07-09, 21-09, 05-10, 02-11, 16-11, 30-11, 07-12, 21-12, 11-01-2022, 25-01, 08-02, 22-02, 08-03, 22-03, 05-04, 19-04, 10-05, 24-05, 07-06, 28-06, 06-09, 27-09 en 11-10
  736 uur in totaalStudiebelasting
  174 uurContacturen
  In aanvraagAccreditatieV&V
  €6.985,-Kosten

Ervaringen HAN VDO opleiding Praktijkondersteuner

Over de opleiding

Tijdens deze opleiding bieden we je een uniek programma waarin je verdieping vindt in de meest voorkomende chronische aandoeningen en ouderenzorg. Hierbij gaan we niet uit van het ziektebeeld, maar van de vraag waarmee mensen op jouw spreekuur komen. Zo leer je als Praktijkondersteuner naar het grotere geheel te kijken. En ben je instaat om ondersteuning en begeleiding te bieden die mensen nodig hebben om hun chronische aandoening in te passen in het dagelijks leven. Deze drie leeruitkomsten staan centraal in de opleiding:

 • Vakinhoudelijk handelen
 • Maatschappelijk handelen
 • Professionaliteit

Meer informatie over de eenheden van leeruitkomsten vind je in de factsheet.

Werkwijze

De post-hbo opleiding POH bestaat uit 26 lesdagen (zie achterzijde factsheet voor exacte data). Leren vanuit jouw eigen werkpraktijk/stage en vragen staat voorop. Dit actie-leren wordt verder versterkt door werkvormen waarbij kennis, vaardigheden en attitude met elkaar worden geïntegreerd. Tijdens de lessen zorgen we voor verdiepende en actuele kennis door deskundige (gast)docenten in te zetten. Onze gastdocenten staan midden in de praktijk, waardoor ze op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Tijdens de opleiding combineren we online en fysiek onderwijs. Daarnaast wordt ons onderwijs ondersteunt door e-learnings en kennisclips. 

Vaardigheden

Het onderwijs sluit aan bij jouw kennis en ervaring. Door discussie, cases, praktische oefeningen en opdrachten ontwikkel je kennis en vaardigheden. Door de diversiteit in de groep leer je ook veel van elkaar. Vaardigheden die je tijdens de opleiding leert zijn:

 • Persoonsgerichte zorg
 • Methodische vaardigheden
 • Begeleiding, advisering en voorlichting
 • Motiverende gespreksvoering en health counseling
 • Gezamenlijke besluitvorming
 • Organiseren van zorg en kwaliteitszorg
 • Netwerksamenwerking
 • Reflectie op eigen handelen

De opleiding volgt de competentiegebieden van de zeven CanMEDS-rollen en sluit daarmee aan bij het beroepsprofiel van de hbo-verpleegkundige.

De opleiding sluit aan op de praktijk. Heel sterk is het onderdeel gespreksvoering. Dit is precies wat ik wilde met een vervolgopleiding!

Toetsing

Binnen de opleiding staan 3 EVL’s centraal. Binnen elke EVL toon je aan dat je over bepaalde kennis, vaardigheden en/of attitude beschikt. Om de opleiding goed af ter ronden sluit je alle opdrachten af met minimaal een voldoende.

Samenwerking

De opleiding is ontwikkeld samen met verschillende experts op het gebied van chronische zorg en huisartsenzorg. Waaronder verpleegkundig specialisten, praktijkondersteuners en kaderhuisartsen. Daarnaast werken we met gedreven (gast)docenten, zodat jij de meest actuele en nieuwe kennis en informatie krijgt.

Resultaat

Heb je voor alle EVL’s (of opdrachten) eeen voldoende gehaald? Dan ben je geslaagd voor de post-hbo opleiding Praktijkondersteuner. Je ontvangt van ons een erkend diploma praktijkondersteuner (CIPION). Als je BIG-geregistreerd bent, dan ontvang je ook van ons het diploma ‘Praktijkondersteuner’ met als ondertitel ‘Verpleegkundige’. Naast deze twee diploma’s ontvang je bij het afronden van de opleiding ook de accreditatiepunten die door V&VN zijn toegekend. Om aan te tonen dat je bepaalde vaardigheden beheerst die je getraind heb tijdens de opleiding tot Praktijkondersteuner ontvang je ook nog enkele certificaten:

 • Inhalatie instructie (IMIS),
 • Motiverende gespreksvoering en
 • Stoppen met roken (met inschrijving kwaliteitsregister SMR).

Kosten

Het lesgeld voor deze opleiding kan worden betaald in termijnen. Hiervoor betaal je €100,- extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld. Daarnaast moet je zelf nog je boeken aanschaffen (ongeveer €150,-).

Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen

De afgelopen jaren hebben we gezien dat sommige van onze cursisten, die een mbo diploma of geen recent hbo-v diploma (na 2012) hebben, het lastig vinden om weer te beginnen met studeren. Om deze reden hebben we een premodule ontwikkeld. Zodat jij je kan voorbereiden op je nieuwe studie. Heb je een van deze vooropleidingen:

 • MBO-verpleegkunde of –doktersassistente
 • inservice opleiding A/B/Z/anesthesiemedewerker;
 • Hbo-v (gevolgd voor 2012).

Dan is de premodule verpleegkunde vervolgopleidingen misschien iets voor jou. Kijk op de website voor meer informatie.

Toelatingsvoorwaarden

Verpleegkundigen:

 • Je hebt een afgeronde bacheloropleiding verpleegkunde, mbo-opleiding verpleegkunde (niveau 4) of een inservice-opleiding.
 • Je hebt een BIG-registratie.
 • Je hebt minimaal 1 jaar recente ervaring als verpleegkundige.
 • Je heb een werk- of stageplek van minimaal 8 uur per week in een huisartsenpraktijk.

Doktersassistentes

 • Je hebt een afgeronde mbo-opleiding Doktersassistente (niveau 4).
 • Je hebt minimaal 1 jaar recente ervaring als doktersassistente.
 • Je heb een werk- of stageplek van minimaal 8 uur per week in een huisartsenpraktijk.
 • Je hebt de Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen met succes afgerond.

Heb je geen van bovenstaande vooropleidingen maar verwacht je wel toelaatbaar te zijn tot de opleiding Praktijkondersteuner? Stuur dan een korte motivatiebrief met CV naar info.hanvdo@han.nl. Op basis hiervan plannen we een intakegesprek met je, waarin we bepalen of je toelaatbaar bent

OpleidingscoördinatorGerda Woltjer

Gerda Woltjer is opleidingscoördinator van de op de opleiding Praktijkondersteuner en medecoördinator van de opleiding Arboverpleegkundige en Technisch Thuiszorgverpleegkundige. Voordat Gerda aan de slag ging bij de HAN heeft ze verschillende functies gehad in de zorg, zowel als verpleegkundige, adviseur en manager. Ze is een echte verbinder en heeft veel kennis en ervaring in de eerstelijns zorg.

Er is geen omschrijving beschikbaar

Aanbod verpleegkundige vervolopleidingen

Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om jou als verpleegkundige verder te ontwikkelen? Kijk dan op onze website: www.han.nl/verpleegkundige-vervolgopleidingen. Op deze pagina vind je meer informatie over ons aanbod en de mogelijkheden die onze opleidingen jou bieden. Een greep uit ons aanbod:

 

mannen en vrouwen aan tafel pratend

Incompany of maatwerktraject?

HAN_ University of Applied Sciences verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: 024 - 353 05 66. Samen maken we een passend leertraject voor jouw organisatie!

HAN VDO informatie

Vragen over de training, cursus of opleiding?
Stel je vraag aan HAN VDO. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 1083

Ontdek de mogelijkheden van de post-hbo opleiding Praktijkondersteuner (POH)

Twee studenten praten naast bed