Over NLQF6

In het Nederlandse onderwijssysteem wordt het NLQF (het Nederlandse kwalificatiesysteem) gebruikt om het niveau van een opleiding aan te geven. Een NLQF-inschaling vertelt niet zozeer iets over de geleverde studie-inspanning of studie-inhoud, maar over het niveau waarop een bepaald leerproces is afgerond.

In het licht van de huidige ontwikkelingen met betrekking tot functiedifferentiatie binnen de zorg, draagt deze erkenning bij aan het verkrijgen van inzicht in het kwalificatieniveau en daarmee in het werk- en denkniveau wat je hebt aangetoond na het volgen van deze opleidingen.

Achtergrondinformatie over relevantie NLQF-aanvraag in relatie tot functiedifferentiatie verpleegkundigen

Afgelopen jaar hebben zich de nodige ontwikkelingen voorgedaan in het werkveld met betrekking tot een wetsvoorstel BIG II, functiedifferentiatie. Aan het beroep van verpleegkundige verandert in de basis niets, er komt een beroep bij, namelijk dat van regieverpleegkundige. Dat beroep zal aanvullende taken en verantwoordelijkheden kennen. Denk hierbij aan het coördineren van zorg, het vaststellen van zorgplannen en bijdragen aan praktijkgericht onderzoek.

Begin januari 2021 hebben werkgevers, werknemers en de beroepsgroep door middel van een verklaring helderheid proberen te verschaffen over de belangrijkste uitgangspunten die zij hanteren met betrekking tot functiedifferentiatie voor verpleegkundigen sinds de wetgeving BIG II is stopgezet.

Meer informatie en een overzicht
Meer informatie over dit onderwerp vind je op de website van www.venvn.nl, hier vind je ook een overzicht van meest gestelde vragen (en antwoorden!). Of maak via de website een afspraak voor het telefonisch spreekuur. 

  • Lees de verklaring

Stand van zaken HAN

We blijven de landelijke ontwikkelingen op de voet volgen. Duidelijk is wel dat de relevantie voor erkenning van het NLQF6-kwalificatie niveau voor werknemers en werkgevers, mede door de laatste verklaring, is toegenomen. De SPV-opleiding is in april 2020 ingeschaald op het niveau NLQF6. De aanvraag voor de opleidingen Pijnconsulent, Technisch Thuiszorgverpleegkundige, Arboverpleegkundige en Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie wordt in het voorjaar 2021 ingediend. Voor de opleidingen Maag Darm Lever Verpleegkundige en Urologie Continentie Stoma verpleegkundige volgt dat in het najaar 2021. Voor de overige verpleegkundige opleidingen wachten we met het aanvragen van NLQF-kwalificaties. Via onze website houden we je op de hoogte.

Kom je met terugwerkende kracht in aanmerking voor een NLQF6-kwalificatie voor je SPV-diploma?
Helaas moeten we je vooralsnog hierin teleurstellen met een ontkennend antwoord.

  • NCP, de organisatie die deze kwalificatie heeft toegekend, heeft ons laten weten dat de erkenning enkel geldt vanaf de datum waarop deze is afgegeven. Dus in geen enkel geval voor eerdere cohorten.
  • Op dit moment wordt wel onderzocht of, en op welke wijze we de erkenning met terugwerkende kracht kunnen verstrekken en met welke voorwaardelijke eisen we hierbij rekening moeten houden. Omdat we afhankelijk zijn van meerdere partijen kan het enige tijd duren, voordat we hier uitsluitsel over kunnen geven.

Wil je op de hoogte worden gehouden over de NLQF6 voor SPV met terugwerkende kracht wordt toegekend? Stuur dan een bericht met je gegevens (naam, cohort, mailadres, e.d.) naar: info.hanvdo@han.nl. Dan zetten we jouw naam op een mailinglijst en ontvang je direct bericht, zodra wij meer informatie ontvangen vanuit de verschillende organisaties.