Post-hbo Interveniëren op de Onderstroom

33975 werken in de hal
Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
Kom langs
Open Avonden, Meeloopdagen etc.
 • Proefstuderen
  Plan nu een afspraak in

Startdatum is nog niet bepaald

Na de basiscursus Trainen en Coachen op de Onderstroom wil je je graag verder verdiepen en weten welke rol de onderstroom speelt in het functioneren van teams en organisaties. Ben je nieuwsgierig hoe je met jouw interventies meer impact hebt? Volg de post-hbo cursus Interveniëren op de onderstroom!

In het kort

  4 bijeenkomstenDuur
  40 uur totaalStudiebelasting
  hbo+Niveau
  € 995,-Kosten

Voor wie is Interveniëren op de onderstroom?

Je werkt in een organisatie aan leer-, ontwikkel- en verandervraagstukken. Bijvoorbeeld als adviseur, trainer, (team)coach of als manager. En je merkt dat je interventies niet altijd het gewenste resultaat hebben. Adviezen worden niet opgepakt, je voelt je niet begrepen, je trekt hard aan de kar maar je krijgt geen beweging op gang. Je vindt het moeilijk om de vinger erop te leggen waar het probleem precies zit en welke interventie passend is. Dit zijn momenten waarop het nuttig is om ook de onderstroom te onderzoeken. Na de basis post-hbo Trainen en coachen op de onderstroom ben je toe aan verdere verdieping.

Programma

Deze post-hbo verdiepingsmodule bestaat uit 4 bijeenkomsten, literatuurstudie en praktische opdrachten.

Deel 1. Je magische, aangeboden en dienende plek

 • je eigen secure base op orde in de onderstroom
 • de impact van het zenuwstelsel en reguleren
 • verdiepen in contract vanuit procesadvisering

Deel 2. Anders kijken naar dynamieken

 •  systemisch waarnemen
 •  dynamieken in beeld brengen
 •  systemische vragen

Deel 3. Interveniëren op dynamieken

 • Problemen in teams en probleemteams
 • Waarnemen en diagnose van de onderstroom in een team
 • Interveniëren op dynamieken in teams

Deel 4. Het transitieproces rond

 • welkom heten is leren loslaten
 • afscheid nemen en vormgeven van een verbinding die doorgaat
 • integratie en opbrengst van de verdiepingsmodule

Verdere informatie

StudiekostenVraag het STAP-budget aan!

Schrijf je je in voor Interveniëren op de onderstroom? Dan kun je een STAP-budget van maximaal €1.000,- aanvragen. Het STAP-budget is een subsidie van de overheid waarmee je je kunt blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan. Het vervangt de belastingaftrek voor scholingskosten. Voor het tijdvak november-december 2022 is er geen STAP-budget meer beschikbaar. Op maandag 2 januari 2023 om 10.00 uur start de volgende aanvraagperiode. Ben je van plan om op 2 januari voor deze opleiding STAP-budget aan te vragen? Meld je dan uiterlijk 20 december aan voor de opleiding om op tijd een aanmeldingsbewijs te ontvangen (i.v.m. kerstvakantie). 

31727 groep studenten tijdens hoorcollege

Jouw docentJanita Moes

Janita Moes is docent/trainer/coach bij HAN Learning & Development in Organisations. De afgelopen 14 jaar begeleidde en trainde ze L&D professionals in hun professionele en persoonlijke ontwikkeling in het bedrijfsleven en in het hoger onderwijs. Verbeter de wereld, begin bij jezelf is een belangrijk motto voor haar. En werken met de onderstroom is door de jaren heen altijd een rode draad geweest in Janita’s werkwijze, waarbij het doel altijd is om daarmee impact te hebben op de effectiviteit en het resultaat van interventies. Janita heeft een achtergrond in de Sociale Wetenschappen als Onderwijskundige en Opleidingskundige, ze is daarnaast lichaamsgericht coach en heeft zich geschoold in Systemisch werk, Verbindende Communicatie en Mindfulness. 

32913 profielfoto janita moes

Jouw docentErnst Voerman

"Ik help mensen graag effectiever communiceren en samenwerken. Soms gaat het daarbij om het leren van communicatieve vaardigheden. Als het nodig is, onderzoeken we eerst je persoonlijke onderstroom. Die vormen de basis om vervolgens gerichte keuzes te maken. De ene keer werk ik één op één, een andere keer met een groep. Maar altijd persoonlijk, betrokken, doelgericht. En met veel plezier!"

137523 Docent LD Ernst Voerman

Meer opleidingen voor coaches

Wil jij je nóg verder verdiepen als coach? Denk dan bijvoorbeeld aan Coach Duurzame Inzetbaarheid of Provoactief Coachen.

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Of kunnen we je helpen met het maken van een keuze? We helpen je graag verder.

Telefoons internationaal