Post-hbo Directe Toegankelijkheid Diëtetiek (DTD)

Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

Startdatum is nog niet bepaald

Per 1 juni 2011 is de diëtetiek direct toegankelijk. Dit betekent dat een cliënt zonder verwijzing van een arts of specialist naar een diëtist kan gaan met vragen over voeding en diëten.

Cursus Directe Toegankelijkheid Diëtetiek (DTD)

In de cursus Directe Toegankelijkheid Diëtetiek van HAN VDO bereid je je hierop voor. Als diëtist besluit je of behandeling zinvol en veilig is voor een cliënt die zonder verwijzing bij je komt. Je screent op zogenaamde rode vlaggen: symptomen van ziekten of aandoeningen die buiten het domein van de diëtist vallen. Bij een rode vlag adviseert je jouw cliënt eerst contact op te nemen met de huisarts. 

Binnenkort wordt deze cursus ondergebracht bij de NVD Academy en bieden we deze cursus niet meer aan via de HAN. Meer informatie volgt via de website van de NVD. 

In het kort

  2 dagdelenDuurbinnenkort via NVD Academy
  14 uur totaalStudiebelasting
  8 uurContacturen
  In aanvraagAccreditatie
  Kosten

Voor wie

Deze cursus is voor diëtisten die werken in de eerste en tweedelijns gezondheidszorg.

Werkwijze

Je bestudeert literatuur over wet- en regelgeving, juridische aspecten,verantwoordelijkheden en organisatorische aspecten rondom directe
toegankelijkheid. Je gaat na wat dit betekent voor jouw verantwoordelijkheden en welke kansen hierdoor ontstaan. Je traint aan de hand van casussen uit de praktijk met het screenen op rode vlaggen en de communicatie hierover met cliënt en arts.

Programma

De docent of trainer licht de bestudeerde literatuur toe. Via casussen uit de praktijk train je jouw screeningsvaardigheden en plaats je de screening
binnen het methodisch handelen. Je gaat na wat de DTD betekent voor jouw communicatie met de arts, andere paramedicus of gespecialiseerde diëtist en voor jouw communicatie met de patiënt/cliënt.
 

Toelating

Je hebt een hbo-diploma Voeding en Diëtetiek of een gelijkwaardig getuigschrift.  

Onderwerpen

 • Wet- en regelgeving, juridische aspecten,verantwoordelijkheden en organisatorische aspecten rondom directe toegankelijkheid
 • Verwijzingen na de directe toegankelijkheid diëtetiek: het methodisch diëtistisch handelen en het screeningsproces
 • Communicatie tussen diëtist/arts, andere paramedicus en gespecialiseerde diëtist
 • Communicatie diëtist en patiënt/cliënt

Competenties

 • Je kunt ‘niet pluis’ situaties herkennen enrode vlaggen identificeren bij cliënten/patiënten die via de directe toegang bij de diëtist komen.
 • Je bent bekwaam in het adequaat uitvoeren van de DTD-screening.
 • Je kunt adequaat en professioneel communiceren met een huisarts of andere professional over de conclusies van de DTD-screening van cliënten/patiënten, die via de directe toegang bij de diëtist komen.
 • Je kunt adequaat en professioneel communiceren met de cliënt/patiënt over de conclusies van de DTD-screening en de gevolgen daarvan.

Toetsing

Uitwerken huiswerkopdrachten

Certificering

 • Certificaat: bij voldoende participatie (100% aanwezigheid) en een voldoende voor de toets ontvang je een certificaat voor 14 studiebelastingpunten, gebaseerd op de contacturen en het bestuderen van literatuur.
 • Bewijs van deelname: bij onvoldoende participatie en/of een onvoldoende voor de toets ontvangt u een bewijs van deelname met het aantal studiebelastingpunten gebaseerd op de gevolgde contacturen.

Partners

HAN VDO organiseert de cursus Directe Toegankelijkheid Diëtetiek (DTD) in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en met het Instituut voor Paramedische Studies (IPS) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Een projectgroep zorgt voor de ontwikkeling van de cursus.

Organisatie
HAN VDO
Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD)
Instituut voor Paramedische Studies (IPS)

Adviseurs

 • Prof. dr. Jaap van Binsbergen, huisarts en bijzonder hoogleraar Voedingsleer en huisartsgeneeskunde, UMC St Radboud, Nijmegen
 • Prof.dr. Lisbeth Mathus-Vliegen, MDL arts,hoogleraar klinische voeding, Academisch Medisch Centrum, Amsterdam

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 1030