Post-hbo Verpleegkundige Complementaire Zorg

Twee vrouwen zijn aan het overleggen in een klaslokaal
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
  • Vraag een adviesgesprek aan
    Stel al je vragen aan een specialist
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start28 februari 2024

Wil je meer comfort bieden bij pijn, angst en stress? Een bijdrage leveren aan het voorkomen van polyfarmacie en opioïd-sparend werken? Patiënten tools bieden om zelf klachten te kunnen verlichten? Je team hierin motiveren? Volg nu de opleiding Verpleegkundige of Zorgconsulent Complementaire Zorg!

In het kort

    Duur16 lesdagen op woensdagStartdatum: 28-02-2024 Loooptijd: februari 2024 t/m juni 2025
    Studielast306 uur in totaal
    Contacturen96 uur in totaal
    AccreditatieIn aanvraag bij V&VDe opleiding is ingeschaald op NLQF6 niveau
    Kosten€3.991,-Prijspeil 2023

Maak kennis met de opleiding Complementaire Zorg

 

 

Opleiding Complementaire Zorg
 

Voor Verpleegkundigen én Zorgconsulenten

De opleiding Complementaire Zorg is speciaal ontwikkeld voor zowel Verpleegkundigen als Zorgconsulenten. Het programma voor de opleiding is hetzelfde, enkel kunnen de toetsingscriteria verschillen. 

Wil je meer weten? Neem dan contact op met de opleidingscoördinator Marion Giesberts via marion.giesberts@han.nl.

32677 vrouw luistert met koffiebeker in hand

Over de opleiding

De functie van de complementair verpleegkundige is relatief nieuw. Door onder meer de toename van het aantal kwetsbare ouderen, mensen met een chronische ziekte en mensen die kanker overleven, stijgt de vraag naar gespecialiseerde zorg, complementaire zorg (CZ). Veel voorkomende zorgproblemen zoals pijn, angst, stress, stemmings- en slaapproblemen zijn hierbij belangrijke thema’s. Als gespecialiseerd verpleegkundige complementaire zorg voer je CZ-interventies uit, adviseer je zorgprofessionals en zorgvragers, draag je bij aan een optimaal behandelplan, kun je spreekuur draaien en ben je beschikbaar voor consulten. Je integreert en implementeert complementaire interventies binnen je instelling, regionaal of landelijk. Deze opleiding wordt aangeboden op post-hbo niveau. Met deze opleiding ontwikkel jij je als ambassadeur voor complementaire zorg zodat je in staat bent om complementaire zorg veilig en onderbouwd te integreren op je eigen werkplek. Tijdens de opleiding staan 3 eenheden van leeruitkomsten centraal (EVL):

  • Vakinhoudelijk handelen
  • Maatschappelijk handelen en samenwerken
  • Professionaliteit

Meer informatie over de eenheden van leeruitkomsten vind je in de factsheet.

Werkwijze

Leren vanuit je eigen praktijk en ervaring staat voorop. Jouw ervaringen en vragen gebruiken we tijdens de les. Dit actie-leren maakt de opleiding heel concreet en toepasbaar. Tijdens de lessen zorgen wij voor actuele en verdiepende kennis door lessen te laten verzorgen door deskundige gastdocenten. Onze gastdocenten werken volop in de praktijk en zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Tijdens de opleiding krijg je zowel online als fysiek onderwijs en daarnaast werken we met leer- en werkgroepen. 

kennis en vaardigheden

In het onderwijs komen via verschillende werkvormen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Klinisch redeneren bij pijn, angst, stress, benauwdheid en slaap
  • Ontspanningsoefeningen en mindfulness,
  • Massage en aanraking
  • Aromazorg (etherische oliën en geuren)
  • Aquazorg (koele buikwassing en koolzuurbaden)
  • Muziek
  • Energetische interventies
  • Health counseling
  • Projectmatig werken
  • Evidence-based werken
  • Positionering en profilering
  • Communicatie
  • Didactiek
  • Verpleegkundig leiderschap

De opleiding heeft ervoor gezorgd dat ik interventies en handelingen beter kan onderbouwen naar cliënten, familie van de cliënten en collega’s. Daardoor krijgen interventies en behandelingen meer vorm en inhoud.

Toetsing

Binnen de opleiding staan 3 EVL’s centraal. Binnen elke EVL dien je aan te tonen over bepaalde kennis, vaardigheden en/of attitude te beschikken. Dit doe je door middel van verschillende opdrachten:

  • Je werkt casuïstieken uit en verdiept je in cz-interventies rondom klinisch redeneren
  • Je schrijft een kwaliteitsverbeterplan.
  • Je geeft klinische lessen.
  • Je werkt in een groep aan relevante vraagstukken uit de praktijk.
  • Tot slot geef je een eindpresentatie.

Om de opleiding Complementaire Zorg goed af te sluiten rond je elke opdracht met een voldoende af.

Resultaat

Heb je voor alle EVL’s een voldoende gehaald? Dan ben je geslaagd voor de post-hbo opleiding Complementaire Zorg. Bij het afronden van je opleiding ontvang je een certificaat van de HAN én accreditatiepunten die door V&VN zijn toegekend.

Maar nog belangrijker, je hebt jezelf en je vakgebied ontwikkeld. Je weet je beter te positioneren, zowel in- als extern. Je bent bekwamer in het onderbouwen van je handelen en je kan keuzes verantwoorden. Je bent een echte pionier in de zorg. Kortom: je weet wie je bent en waar je voor staat en je maakt het verschil in de zorgpraktijk van alledag. 

Samenwerking

De opleiding is ontwikkeld in samenspraak met de beroepsvereniging V&VN Complementaire Zorg. Daarnaast werken we met gastdocenten en professionals uit het werkveld, zoals experts op gebied van aromazorg, massage en muziek, zodat we altijd nieuwe en actuele kennis overbrengen op jou als cursist.

Kosten

De kosten voor deze opleiding zijn inclusief (digitaal) studiemateriaal, maar exclusief werkbezoeken en de aanschaf van benodigde literatuur. Het lesgeld kan worden betaald in termijnen. Hiervoor betaal je €100,- extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld.

 

Toelatingsvoorwaarden

Verpleegkundige Complementaire Zorg:

  • Je beschikt over een afgeronde opleiding verpleegkunde (MBO,HBO, inservice).

Zorgconsulent Complementaire Zorg:

  • Je beschikt over een afgeronde opleiding in zorg en welzijn.

Voor beide opleidingen:

  • Je hebt minimaal 1 jaar recente werkervaring.
  • Je kunt opdrachten op het gebied van complementaire zorg uitvoeren op je werk voor minimaal 8 uur.
  • Je beschikt over een geschikte praktijkbegeleider.

Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen

De afgelopen jaren hebben we gezien dat sommige van onze cursisten, die een mbo-diploma of geen recent hbo-v diploma (na 2016) hebben, het lastig vinden om weer te beginnen met studeren. Daarom is de premodule ontwikkeld. Zodat jij je kan voorbereiden op je nieuwe studie. Heb je een van deze vooropleidingen:

  • Mbo-niveau;
  • Inservice opleiding A;
  • Hbo-v (gevolgd vóór 2016).

Dan adviseren wij de Premodule Verpleegkunde Vervolgopleidingen. Kijk op de website voor meer informatie of neem contact ons op.

Vijf vrouwen zijn met elkaar aan het overleggen aan een tafel. Een van de vrouwen maakt notities.
NLQF
 

Verpleegkundige Complementaire Zorg INGESCHAALD OP NIVEAU 6 (NLQF)

Toelichting: In het Nederlandse onderwijssysteem wordt het NLQF (het Nederlandse kwalificatiesysteem) gebruikt om het niveau van een opleiding aan te geven. Een NLQF-inschaling vertelt niet zozeer iets over de geleverde studie-inspanning of studie-inhoud, maar over het niveau waarop de opleiding wordt aangeboden. Door de opleiding in te laten schalen op niveau NLQF6, wordt landelijke erkenning verkregen voor deze specialistische vervolgopleiding op niveau HBO. Dit geeft jou als professional en je werkgever inzicht in het niveau van je verkregen specialistische kwalificatie, en het werk- en denkniveau. Tevens geeft het inzicht in je kwalificatie ten opzichte van andere (Europese) kwalificaties.

 

Logo NLQF6
Hoe sta jij ervoor?
 

TEST JOUW DIGITALE VAARDIGHEDEN

Start jij met één van onze opleidingen, dan verwachten we basale digitale vaardigheden. Twijfel je daarover? Doe dan de zelftest Verpleeghuiszorg & Zorg Thuis, geschikt voor verpleegkundigen in alle sectoren. Hiermee test je gemakkelijk jouw kennis over basis ICT-voorzieningen, Microsoft Office en overige digitale vaardigheden.

05c17cfe-0cf3-11ee-899b-02565807075b HBO master studenten werken samen in de kantine van Groenewoudseweg achter de laptop

Opleidingsoördinatoren

Marion Giesberts

Marion Giesberts is coördinator van de opleidingen Pijnconsulent en Verpleegkundige Complementaire Zorg en geeft daarnaast les in klinisch redeneren. Marion is haar carrière begonnen als Pijnverpleegkundige en heeft zich verder geschoold op verschillende gebieden van complementaire zorg. Haar onderwijs geeft ze met het motto: “Meer inzet van complementaire zorg, zorgt voor minder geneesmiddelengebruik en daardoor minder complicaties”.

16b89620-0cf1-11ee-8f0b-02565807075b Portretfoto Marion Giesberts gang Groenewoudseweg

Moniek Bazuin

Moniek Bazuin is coördinator van de opleidingen Pijnconsulent en Verpleegkundige Complementaire Zorg. Zij is opgeleid tot bewegingswetenschapper en heeft na haar opleiding in diverse functies gewerkt binnen de wereld van gezondheid en vitaliteit. Onder andere in chronisch pijn revalidatie, stimuleren van een gezonde leefstijl, het concept Positieve Gezondheid en ze heeft in het verleden ook als masseur gewerkt. Complementaire zorg sluit goed aan bij waar Moniek in gelooft: ons lichaam heeft een groot zelf herstellend vermogen als het daarin gestimuleerd wordt.

c4f89d92-0cf2-11ee-a159-02565807075b Foto Moniek Bazuin horizontaal

Aanbod verpleegkundige vervolgopleidingen

Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om je als verpleegkundige verder te ontwikkelen? Kijk dan op onze website: www.han.nl/zorg-vitaliteit. Op deze pagina vind je meer informatie over ons aanbod en de mogelijkheden die onze opleidingen jou bieden. Je vindt hier onder andere de opleidingen:

Wil je meer weten over de opleiding Zorgconsulent Complementaire zorg? Stuur dan even een mailtje!

Incompany of maatwerktraject?

HAN_ University of Applied Sciences verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: 024 – 351 10 40. Samen maken we een passend leertraject voor jouw organisatie!

 

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 35 11 040

Ontdek de mogelijkheden van de post-hbo opleiding Verpleegkundige Complementaire Zorg

draw-cta-title