Post-hbo Bloedglucoseregulatie bij Insulinetherapie en Combinatietherapie

Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
  • Vraag een adviesgesprek aan
    Stel al je vragen aan een specialist
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start 9 november 2022

Ben je diëtist en heb je de basiscursus Voeding en diabetes gevolgd? Tijdens deze post-hbo vervolgcursus bij de HAN ga je dieper in op de voeding en fine tuning van de bloedglucoseregulatie bij insulinetherapie en combinatietherapie bij diabetes type 1 en 2.

In het kort

    1,5 dagDuurStart: 09-11-2022, vervolg: 09-12-2022. Lestijden: 9.30-16.30 uur
    24 uur totaalStudiebelasting
    12 uurContacturen
    In aanvraagAccreditatieADAP (20 punten)
    € 550,- Kostenof voor leden € 475,-: NVD, DCN, CODIE, VBVD | actieve leden: DNO en FOOD

Programma

Met deze vervolgcursus vergroot je je kennis en inzicht over bloedglucoseregulatie bij insulinetherapie en combinatietherapie. Het programma is gevarieerd, praktijkgericht en behandelt de nieuwste inzichten en ontwikkelingen. Wat je leert, kun je meteen toepassen in je dagelijkse praktijk.

De herziene NDF Voedingsrichtlijn 2020 is meegenomen in deze cursus. 

Onderwerpen

  • Eenmaal, tweemaal en meermaal daags insuline schema’s, al dan niet in combinatie met orale bloedglucoseverlagende diabetesmedicatie en/of GLP-1 analogen, DPP-4 remmers, SGLT2 remmers bij DM1 en DM2
  • Insulinepensystemen en bloedglucosemeters, inclusief boluscalculators
  • Analyseren en adviseren wat betreft voeding en lichaamsbeweging bij diabetes op basis van bloedglucose dagcurves
  • Het al dan niet kunnen toepassen en beoordelen van insuline: koolhydraat ratio’s
  • Het kunnen berekenen en toepassen van insuline: koolhydraatratio’s
  • (Zeer) laagkoolhydraat voedingspatroon bij insulinetherapie en combinatietherapie
  • De rol van de diëtist en diabetesverpleegkundige/POH-er bij finetuning van de bloedglucoseregulatie
  • Interdisciplinaire samenwerking en overleg binnen het diabetesteam of diabeteszorggroep
  • Overdracht informatie betreffende cliënten met diabetes en insulinetherapie tussen 1e, 2e en 3e lijn

Werkwijze

Vertaalslag naar je dagelijkse praktijk

  • Een gespecialiseerde diëtist uit de 1e of 2e lijn, werkzaam in een diabetesteam en/of diabeteszorggroep en met ervaring in het begeleiden van cliënten met diabetes met insulinetherapie begeleidt deze cursus.
  • De bestudeerde literatuur en weblectures worden door middel van praktische verwerkingsvragen en ingebrachte vragen toegelicht.
  • Door middel van oefening met casuïstiek en zelf ingebrachte casussen maak je de vertaalslag naar je dagelijkse praktijk. 
  • Je ontdekt wat de nieuw verworven inzichten betekenen voor je werkwijze, samenwerking met andere diabeteshulpverleners en overdracht van cliëntinformatie tussen 1e, 2e en 3e lijn gezondheidszorg.

Kortom, theorie en praktijk gaan bij deze cursus hand in hand.

Bij het bespreken van de casussen uit de praktijk op dag 2 van deze vervolgcursus wordt de groep gesplitst: de ene helft presenteert ’s ochtends de casussen aan de medecursisten en de cursusbegeleider, de andere helft ’s middags. 

Per twee deelnemers wordt een casus uitgewerkt. Deze uitwerking wordt in de elektronisch leeromgeving geplaatst.  Een lid van het koppel presenteert. Medecursisten en cursusbegeleider geven feedback. Het ander lid van het koppel reageert in eerste instantie op deze feedback. De feedback wordt op verzoek van de cursusbegeleider verwerkt en ter beoordeling toegestuurd naar de cursusbegeleider.

Digitale leeromgeving

Voorafgaande aan en tijdens de cursus heb je toegang tot de digitale leeromgeving, zodat je cursusmateriaal kunt raadplegen. Ook plaats je gemaakte uitwerkingen op de site van de cursus.

Toelatingsvoorwaarden

Je bent toelaatbaar als je:

  • in het bezit bent van het hbo diploma Voeding en Diëtetiek en van het certificaat van de post-hbo cursus Voeding en diabetes (basis)
  • werkt met cliënten met diabetes mellitus, die behandeld worden met insulinetherapie of als je je hierop aan het voorbereiden bent, bijvoorbeeld middels een stage bij een diëtist, die cliënten met diabetes mellitus begeleidt, die behandeld worden met insulinetherapie.
     

Competenties

Deze competenties zijn gericht op behandeling van mensen met diabetes met insulinetherapie en combinatietherapie.

  • Inzicht in de werking van verschillende insulinesoorten en combinatietherapie en op basis hiervan je begeleiding kunnen optimaliseren
  • Inzicht in de consequenties voor de insulinetherapie bij  het toepassen van de meest recente voedingsrichtlijnen en daarmee verschillende voedingsmogelijkheden bij diabetes
  • Inzicht in hoe insulinetherapie zich verhoudt tot medicatie als GLP-1 analogen en SGLT2 remmers
  • Kunnen instellen van en adviseren bij cq over het gebruik van boluscalculators
  • Kunnen beoordelen bij wie insuline: koolhydraatratio’s toepasbaar zijn
  • Kunnen toepassen van insuline: koolhydraatratio’s
  • Kunnen adviseren bij het inzetten van het (zeer) laagkoolhydraat voedingspatroon
  • Inzicht in de impact van diabetes op het leven van de mens met diabetes, gerelateerd aan optimale regulatie
  • Het bevorderen van zelfmanagement bij het optimaliseren van bloedglucoseregulatie
  • Inzicht in interdisciplinair samenwerken binnen het diabetesteam of diabeteszorggroep
  • Kunnen zorgdragen voor adequate overdracht van cliёntinformatie naar een diabetesteam of diabeteszorggroep in 1e, 2e of 3e lijn
     

Voor wie

Je werkt met cliënten met diabetes mellitus, die behandeld worden met insulinetherapie of je bent je hierop aan het voorbereiden, bijvoorbeeld middels een stage bij een diëtist, die cliënten met diabetes mellitus begeleidt, die behandeld worden met insulinetherapie.

Resultaat

Certificaat. Bij voldoende deelname en een voldoende voor de uitwerking casuïstiek/presentatie ontvang je een geaccrediteerd certificaat, gebaseerd op de contacturen, het bestuderen van literatuur, het uitwerken van casussen en het maken van een presentatie van een casus uit de eigen praktijk.

Bewijs van deelname. Bij onvoldoende participatie en/of een onvoldoende voor de toetsing ontvang je een bewijs van deelname met het aantal (niet geaccrediteerde) studiebelastingpunten gebaseerd op de gevolgde contacturen.
 

Literatuur (verplicht)

Voorafgaande aan de cursus schaf je het volgende handboek aan: Tack C.J.J., Diamant M. de Koning E.J., Handboek Diabetes Mellitus, De tijdstroom Utrecht 2012. (niet in cursusprijs inbegrepen)

Toetsing

De toetsing bestaat uit een uitwerking en presentatie van een casus uit de dagelijkse praktijk. Elk koppel ontvangt feedback op uitgewerkte casus door deelnemers en trainer. Op verzoek van de cursusbegeleider verwerkt een cursist de gekregen feedback en stuurt dit ter beoordeling naar de cursusbegeleider.

Toelichting op de kosten

  • Inclusief digitaal studiemateriaal, koffie/thee en lunch
  • Je betaalt de kosten voor de startdatum
  • Betaling in 2 termijnen is mogelijk. Hiervoor betaal je € 50 extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld
  • Leden van een relevante beroepsvereniging ontvangen korting. Vermeld in het aanmeldformulier naam en lidmaatschapsnummer van de beroepsvereniging
     

Projectgroep

Een projectgroep is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de cursus. Deze bestaat uit:

  • Gerda van Rooijen, diëtist Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, actief lid Diabetes Nutrition Organization
  • Clementine Wentink, diëtist Jeroen Bosch Ziekenhuis, ’s Hertogenbosch, actief lid Diabetes Nutrition Organization
  • Syska Walgemoet, diëtist Gelre ziekenhuizen Apeldoorn, algemeen bestuurslid Diabetes Nutrition Organization
  • Elise Kuipers, diëtist Dietistenpraktijk Elise Kuipers Amsterdam, actief lid Diabetes Nutrition Organization
  • Marga Strijbos MEd, docent Voeding en Dietetiek, Academie Paramedische Studies (HAN, Nijmegen)

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 1030