Jouw toekomst met Toegepaste Psychologie

Het gedrag van mensen beoordelen en beïnvloeden is straks voor jou gesneden koek. Ga jij aan de slag bij een re-integratiebedrijf of op een HRM-afdeling? Of begin jij je eigen praktijk? Met jouw Bachelor of Science kun je alle kanten op!

Beroepen

Als toegepast psycholoog ben je breed inzetbaar binnen het domein van arbeid en gezondheid. Bij assessmentbureaus, HRM-afdelingen en de arbodienst. Waar voel jij je thuis?

 • Toegepast psycholoog

  Je bent specialist in gedrag. Je kunt het beoordelen en beïnvloeden, bij individuen en in groepen. Je coacht bijvoorbeeld een cliënt in het veranderen van haar leefstijl na een revalidatieperiode. Of je ondersteunt een langdurig zieke werknemer bij de terugkeer naar zijn werkplek.  
 • Preventiemedewerker

  Als preventiemedewerker kijk je hoe je kunt voorkómen dat mensen (langdurig) ziek worden of dat ze hun motivatie voor het werk kwijt raken. Of positief geformuleerd: kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen gezond en vitaal blijven, zodat ze langer op een goede en gezonde manier door kunnen blijven werken. Dit wordt ook wel het werken aan duurzame inzetbaarheid genoemd.
 • Assessor bij selectiebureau

  Om de mogelijkheden van een kandidaat in kaart te brengen, voer je diagnostisch onderzoek of assessments uit. Dit doe je aan de hand van (online) testen, vragenlijsten, interviews en observaties. Het doel van jou als toegepast psycholoog is de eigen kracht en het talent van de kandidaat dusdanig te versterken dat hij jouw begeleiding niet meer nodig heeft. Ook kun je een werkgever helpen die op zoek is naar een nieuwe medewerker.
 • Re-integratiecoach

  Je verdiept je in het gedrag, de emoties, beleving, intelligentie en persoonlijkheidskenmerken van cliënten. Je zoekt vervolgens samen met de cliënt naar een manier om de cliënt beter te laten functioneren. Je coacht bijvoorbeeld een cliënt in het veranderen van haar leefstijl na een revalidatieperiode. Of je ondersteunt een langdurig zieke werknemer bij de terugkeer naar zijn werkplek.
 • Trainer

  Je ontwerpt een training en je voert de training uit voor groepen mensen om hun deelname aan het arbeidsproces en hun persoonlijk functioneren te verbeteren. Ook kun je als toegepast psycholoog verandertrajecten in organisaties begeleiden.    

Doorstuderen

Nog niet uitgeleerd? Zowel binnen als buiten de HAN kun je natuurlijk doorstuderen.

 • Master Begeleidingskunde

  De Master Begeleidingskunde (Master Human & Organizational Behavior) leidt jou op tot professioneel begeleider op alle niveaus in een organisatie. De opleiding duurt 2,5 jaar. Je kunt hem volgen aan de HAN of in Rotterdam.

Milan, waarom koos je voor Toegepaste Psychologie?

Milan is aan de HAN afgestudeerd als toegepast psycholoog. Hij volgt de Master Mental Health aan de Universiteit van Maastricht en is momenteel werkzaam als flexwerker/begeleider bij Pluryn in Nijmegen. "Ik heb voor Toegepaste Psychologie gekozen omdat die studie mij de gelegenheid bood om kennis en vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van gedragsbeoordeling, gedragsbeïnvloeding en het onderzoeken van menselijk gedrag. De nadrukkelijke focus op coaching was uiteindelijk leidend in mijn studiekeuze. Daarnaast werd mijn keuze extra gestimuleerd door het feit dat enkele goede vrienden ook gingen studeren aan de HAN."

Volgende paginaDit is je studie

Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van de opleiding Toegepaste Psychologie.