Hbo programma Zij-instroom onderwijsbevoegdheid

Docent aan het lesgeven
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • Stel een snelle vraag
  Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
Kom langs
Open avonden, meeloopdagen, etc.
 • 20
  Nov
  Open Avond
  Nijmegen - 18:00 - 21:00 - 2019
 • 11
  Mar
  Open Avond
  Nijmegen - 18:00 - 21:00 - 2020
 • 3
  Jun
  Open Avond
  Nijmegen - 18:00 - 21:00 - 2020

De opleiding start op

Overweeg je een overstap naar het onderwijs. Met de juiste vooropleiding en ervaring kun je als zij-instromer lesgeven in het onderwijs.

Zij-instroom onderwijsbevoegdheid

Overweeg je een overstap naar het onderwijs? Met de juiste vooropleiding en ervaring kun je als zij-instromer lesgeven in het onderwijs. Je bent zeer welkom in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Heb je een baan gevonden in het onderwijs én heb je het geschiktheidsonderzoek bij de lerarenopleiding met succes afgerond, dan kun je gaan lesgeven gecombineerd met studeren en leren op de werkplek.

In het kort

  max. 2 jaarDuur
  hbo+Niveau
  DeeltijdVariant

Bekijk de uitleg in deze video

Doel

Als je dit traject met succes afrondt, ben je bevoegd om les te geven in het basisonderwijs (via zij-instroom Pabo), het speciaal onderwijs of in het voortgezet onderwijs (vmbo, onderbouw havo en vwo) en het middelbaar beroepsonderwijs. Wil je in het onderwijs werken dan kun je bij een werkgever binnen de genoemde sectoren verkennen of zij jou een werkplek kunnen bieden, zodat je bij de HAN terecht kunt voor een zij-instroomtraject Leraar Basisonderwijs, Nederlands, Engels, Duits, Frans, Economie, Wiskunde, Natuurkunde en Scheikunde.

Voor wie

Om voor het zij-instroom traject in aanmerking te komen gelden de volgende criteria:

 • Je hebt een afgeronde hbo- of wo-opleiding verwant aan het vakgebied;
 • Je beschikt over voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring voor het onderwijs;
 • Je hebt een (tijdelijke) baan in het onderwijs;
 • Je beschikt over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG);
 • Je stond de afgelopen twee jaar niet ingeschreven bij een lerarenopleiding. Stond je in die periode wel als student ingeschreven, maar heb je je diploma   behaald? Dan geldt deze voorwaarde niet.

Bevoegdheid voor het mbo

Naast het traject zij-instroom voor het po en vo is er een apart traject, het Pdg-traject, om je lesbevoegdheid te halen voor het mbo.

Programma zij-instroom

Er is een tweejarig programma op maat beschikbaar. Dit programma en de uiteindelijke studiebelasting worden in een persoonlijk intakegesprek met je afgestemd. Er zijn mogelijkheden om je studietempo aan te passen. Er is sprake van persoonlijke begeleiding van je ontwikkeling. Je kunt gebruik maken van bestaande onderdelen uit het curriculum. Ons onderwijs is een mix van contactonderwijs, onlineleren en werkplekleren. Een combinatie van inspirerende hoorcolleges waarin de theoretische verankering van het onderwerp centraal staat, werkcolleges, waarin in groepjes gewerkt wordt aan concrete opdrachten, intervisie over het werken als groepsleerkracht in een klas en digitale lessen. Daarnaast vindt het leren ook plaats op de werkplek zelf. Kortom: blended learning.

Procedure

Je kunt dit traject pas starten na het vinden van een baan en het succesvol doorlopen van het door de werkgever aangevraagde geschiktheidsonderzoek bij de HAN. Er wordt vastgesteld of het traject naar verwachting binnen twee jaar succesvol afgerond kan worden. Om voor dit geschiktheidsonderzoek in aanmerking te komen is een minimumscore van 103 nodig op de WISCAT toets. De lerarenopleiding bepaalt op grond van de resultaten van het geschiktheidsonderzoek samen met de werkgever en jou wat je nog aan scholing en begeleiding nodig hebt om een volledig bevoegd leraar te worden en hoe jouw persoonlijk scholingstraject er uit zal zien. Je sluit met jouw werkgever en de lerarenopleiding een scholings- en begeleidingsovereenkomst voor een periode van ten hoogste twee jaar. Je geeft les en leert in de praktijk. Dit gebeurt in combinatie met je studie bij de HAN. De school en de lerarenopleiding begeleiden je tijdens deze periode. Uiterlijk na twee jaar leg je een bekwaamheidsonderzoek af. Slaag je daarvoor, dan krijg je een getuigschrift en ben je een volledig bevoegd leraar.

Diplomering

Wanneer je het traject succesvol afrondt, ontvang je een baccalaureaat, dat is een diploma dat gelijk staat aan een bachelordiploma tweedegraads leraar.

Kosten

De kosten voor het opleidingstraject zijn afhankelijk van het maatwerktraject dat afgesproken wordt. Werkgevers kunnen een subsidie aanvragen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) om de kosten van het maatwerktraject en geschiktheidsonderzoek (grotendeels) vergoed te krijgen door de Rijksoverheid. Het geschiktheidsonderzoek kost 1750 Euro.

Arbeidsmarktperspectief onderwijs

Op dit moment is het arbeidsmarktperspectief voor leraren heel goed. Landelijk gezien is er een lerarentekort voor de vakken wiskunde, natuurkunde, scheikunde, Nederlands, Engels, Duits, Frans en klassieke talen. Ook in het basisonderwijs en speciaal onderwijs zijn er tekorten.

Meer informatie?

Wil je meer lezen over het traject zij-instroom voor het po, kijk dan eens op de site van Paboweb. Voor meer info over dit traject in het vo kun je kijken op deze site. Ook kun je kijken op de site van de Rijksoverheid of op Voion.

Voor meer informatie van de HAN of voor het aanvragen van een adviesgesprek kun je contact opnemen met de Faculteit Educatie.

Snel antwoord

Vragen over de opleiding?
Stel je vraag aan Deeltijd ILS. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 35 315 01