Zij-instroom onderwijsbevoegdheid

Meld je aan
De opleiding start na aanmelding
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • Stel een snelle vraag
  Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
Kom langs
Open Avonden, Meeloopdagen etc.
 • 3jun
  Open Avond
  Nijmegen - 18:00 - 21:00

De opleiding start na aanmelding

Overweeg je een overstap naar het onderwijs? Met de juiste vooropleiding en ervaring kun je als zij-instromer lesgeven in het onderwijs.

Zij-instroom onderwijsbevoegdheid

In het kort

  max. 2 jaarDuur
  hbo+Niveau
  DeeltijdVariant

Bekijk de uitleg in deze video

Doel

Als je dit traject met succes afrondt, ben je bevoegd om les te geven in het basisonderwijs (via zij-instroom Pabo), het speciaal onderwijs of in het voortgezet onderwijs (vmbo, onderbouw havo en vwo) en het middelbaar beroepsonderwijs. Wil je in het onderwijs werken dan kun je bij een werkgever binnen de genoemde sectoren verkennen of zij jou een werkplek kunnen bieden, zodat je bij de HAN terecht kunt voor een zij-instroomtraject Leraar Basisonderwijs, Nederlands, Engels, Duits, Frans, Economie, Wiskunde, Natuurkunde en Scheikunde.

Voor wie

Om voor het zij-instroom traject in aanmerking te komen gelden de volgende criteria:

 • Je hebt een afgeronde hbo- of wo-opleiding verwant aan het vakgebied;
 • Je beschikt over voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring voor het onderwijs;
 • Je hebt een (tijdelijke) baan in het onderwijs;
 • Je beschikt over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG);
 • Je stond de afgelopen twee jaar niet ingeschreven bij een lerarenopleiding. Stond je in die periode wel als student ingeschreven, maar heb je je diploma behaald? Dan geldt deze voorwaarde niet.

Programma zij-instroom

Er is een tweejarig programma op maat beschikbaar. Dit programma en de uiteindelijke studiebelasting worden in een persoonlijk intakegesprek met je afgestemd. Er zijn mogelijkheden om je studietempo aan te passen. Er is sprake van persoonlijke begeleiding van je ontwikkeling. Je kunt gebruik maken van bestaande onderdelen uit het curriculum. Ons onderwijs is een mix van contactonderwijs, online leren en werkplekleren. Een combinatie van inspirerende hoorcolleges waarin de theoretische verankering van het onderwerp centraal staat, werkcolleges, waarin in groepjes gewerkt wordt aan concrete opdrachten, intervisie over het werken als groepsleerkracht in een klas en digitale lessen. Daarnaast vindt het leren ook plaats op de werkplek zelf. Kortom: blended learning.

Procedure

Je kunt dit traject pas starten na het vinden van een baan en het succesvol doorlopen van het door de werkgever aangevraagde geschiktheidsonderzoek bij de HAN. Er wordt vastgesteld of het traject naar verwachting binnen twee jaar succesvol afgerond kan worden. Om voor dit geschiktheidsonderzoek in aanmerking te komen is een minimumscore van 103 nodig op de WISCAT toets. De lerarenopleiding bepaalt op grond van de resultaten van het geschiktheidsonderzoek samen met de werkgever en jou wat je nog aan scholing en begeleiding nodig hebt om een volledig bevoegd leraar te worden en hoe jouw persoonlijk scholingstraject er uit zal zien. Je sluit met jouw werkgever en de lerarenopleiding een scholings- en begeleidingsovereenkomst voor een periode van ten hoogste twee jaar. Je geeft les en leert in de praktijk. Dit gebeurt in combinatie met je studie bij de HAN. De school en de lerarenopleiding begeleiden je tijdens deze periode. Uiterlijk na twee jaar leg je een bekwaamheidsonderzoek af. Slaag je daarvoor, dan krijg je een getuigschrift en ben je een volledig bevoegd leraar.

Diplomering

Wanneer je het traject succesvol afrondt, ontvang je een baccalaureaat, dat is een diploma dat gelijk staat aan een bachelordiploma 2egraads leraar.

Kosten

De kosten voor het opleidingstraject zijn afhankelijk van het maatwerktraject dat afgesproken wordt. Werkgevers kunnen een subsidie aanvragen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) om de kosten van het maatwerktraject en geschiktheidsonderzoek (grotendeels) vergoed te krijgen door de Rijksoverheid. Het geschiktheidsonderzoek kost 1850 Euro.

Arbeidsmarktperspectief onderwijs

Op dit moment is het arbeidsmarktperspectief voor leraren heel goed. Landelijk gezien is er een lerarentekort voor de vakken wiskunde, natuurkunde, scheikunde, Nederlands, Engels, Duits, Frans en klassieke talen. Ook in het basisonderwijs en speciaal onderwijs zijn er tekorten.

Meer informatie?

Wil je meer lezen over het traject zij-instroom voor het po, kijk dan eens op de site van Paboweb. Voor meer info over dit traject in het vo kun je kijken op deze site. Ook kun je kijken op de site van de Rijksoverheid of op Voion.

Voor meer informatie van de HAN of voor het aanvragen van een adviesgesprek kun je contact opnemen met Academie Educatie.

Doe de zelftest!

Ben je enthousiast geworden? Overweeg jij een carrièreswitch naar het onderwijs maar twijfel je nog? Doe dan de zelftest.

Student Iris aan het woordEen studie op maat

Na de HAN Pabo en de opleiding Vakleerkracht Bewegingsonderwijs verder studeren? Iris ging de uitdaging aan en begon aan de deeltijdopleiding Leraar Nederlands! Door haar eerdere ervaringen was Iris meteen enthousiast over de HAN. Dit gaf de doorslag voor haar keuze voor een zij-instroomtraject en een studie op maat in Nijmegen.

Belevenissen van een zij-instromer

Je kunt je nú al onderdompelen in de wereld van het zij-instroomtraject. Voor de Volkskrant deelt Merel van Vroonhoven haar belevenissen, verhalen, passies, dromen en ideeën. Neem een kijkje en leer Merel kennen!  

Nieuwsgierig?

Snel antwoord

Vragen over de opleiding?
Stel je vraag aan Deeltijd ILS. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 35 315 01