Hbo programma Operatieassistent en Anesthesiemedewerker

Meld je aan
De opleiding start 3 keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Stel een snelle vraag
  Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start op 1 september 2019 en 1 september 2020

Assisteren bij een operatie is een zeer verantwoordelijke. Je moet ervoor zorgen dat de patiënt optimale zorg krijgt voor, tijdens en na de operatie.

Assisteren bij een operatie is een zeer verantwoordelijke, maar ook erg boeiende taak. Je moet ervoor zorgen dat de patiënt optimale zorg krijgt voor, tijdens en na de operatie. En dat binnen een team van medisch specialisten, waarbij een goede afstemming van levensbelang kan zijn. Binnen de pittige en uitdagende duale opleiding Operatieassistent en Anesthesiemedewerker op hbo-niveau, stomen we je klaar voor een medisch assisterend beroep.

In het kort

  3 tot 4 jaarDuur
  DuaalVariant
  € 0,00,-Je bent geen collegegeld verschuldigd; het ziekenhuis betaalt de kosten.

Je kunt kiezen voor 2 richtingen of een combinatie van beide.

Kies je voor:

 • Operatieassistent
  Je kiest voor een functie waarin je zelfstandig algemene werkzaamheden in het operatiekamercomplex verricht. Een van de belangrijkste taken is het assisteren van de chirurg bij een operatie en je onderhoudt het contact met patiënt en operatieteam. Een medisch, technisch en heel sociaal beroep dus.
 • Anesthesiemedewerker
  Je kiest voor een functie waarin je een zelfstandige taak hebt.
  - Je onderhoudt alle hulpmiddelen en apparatuur en maakt deze klaar voor een operatie;
  - Je assisteert de anesthesioloog bij het in- en uitleiden van de narcose;
  - Je bewaakt de patiënt tijdens de operatie;
  - Je bent de schakel tussen patiënt en operatieteam.

Inservice opleiding

Deze duale opleidingen Operatieassistent en Anesthesiemedewerker op hbo-niveau zijn landelijk geregelde inservice opleidingen; dat betekent dat je tijdens je opleiding in dienst bent van een ziekenhuis. Daarmee sla je 2 vliegen in één klap:

 1. Nieuw opgedane kennis van de opleiding kun je meteen toepassen op uw werkplek
 2. Leervragen van de werkplek neem je mee naar de opleiding

Voor zowel operatieassistenten als anesthesiemedewerkers is het beroepsperspectief goed. Na het afronden van de opleiding vind je vaak snel een baan.

Programma

Leerperiodes en vakken

Kies je ervoor om beide opleidingen te volgen, dan duren deze opleidingen samen in totaal 5 tot 6 jaar. Kies je voor één programma dan duurt je opleiding 3 jaar. De afzonderlijke opleidingen zijn niet verdeeld in echte studiejaren, maar in 3 leerperiodes:

 • Beroepsvoorbereidend
 • Beroepsbegeleidend
 • Beroepsverdiepend

Vakken die je kunt verwachten bij de opleiding voor Operatieassistent:

 • Chirurgie
 • Operatieve zorg en technieken
 • Medisch ondersteunende vakken (zoals anatomie/fysiologie en pathologie)
 • Algemeen ondersteunende vakken (zoals omgangskunde, ethiek, recht en natuur- en scheikunde)

Bij de opleiding voor Anesthesiemedewerker kun je rekenen op vakken als:

 • Anesthesiologische zorg en technieken (medische techniek en maatschappelijke zorgaspecten)
 • Medisch ondersteunende vakken (zoals farmacologie, anatomie/fysiologie en pathologie)
 • Algemeen ondersteunende vakken (zoals omgangskunde, ethiek, recht en natuur- en scheikunde)

Afstuderen

Als je de 3 leerperiodes hebt afgesloten, maak je de opleiding af met een scriptie. Daarvoor signaleer je een relevant probleem, dat je vervolgens analyseert en gaat oplossen.

Ontvang je vervolgens uw diploma, dan krijg je daarnaast ook een Engelstalige bijlage. Hiermee kun je gemakkelijker in het buitenland aan het werk of eventueel doorstuderen.

Werkwijze

Praktijkleren

Het is een inservice opleiding die je gaat volgen. Dat betekent dat je tijdens je opleiding in dienst bent van een ziekenhuis. Op die manier leer je direct in de praktijk. Leervragen die je in de praktijk tegenkomt, kun je weer inbrengen in de opleiding. Zo snijdt het mes aan 2 kanten! Meer over het regelen van je werkplek in het ziekenhuis en over een eventueel salaris lees je onder Kies je ziekenhuis.

Je kiest voor een heel praktische opleiding: 25% van de tijd ben je op school, de overige 75% ben je aan het werk. De studie begint met een periode op school, daarna begint je werk op een operatiekamercomplex. In iedere leerperiode werk je een aantal weken en volg je een aantal weken onderwijs.

Begeleiding

Zeker bij het werken in een ziekenhuis is een goede begeleiding in de praktijk van groot belang. Je krijgt ondersteuning bij het vertalen van de theorie naar de praktijk van:

 • Praktijkbegeleider
  Samen stippel je je individuele leerroute uit tijdens iedere stage
 • Werkbegeleider
  Deze ondersteunt jou bij het aanleren van praktische vaardigheden. Meestal is dit een gediplomeerd operatieassistent of anesthesiemedewerker, maar het kan ook een derdejaarsstudent zijn.

Praktische informatie

Kosten

Voor deze opleiding ben je geen collegegeld verschuldigd. Het ziekenhuis betaalt je opleiding Operatieassistent en Anesthesiemedewerker. De totale opleidingskosten, waaronder de leermiddelen (zoals boeken), worden betaald volgens de norm van de ziekenhuis CAO en/of CAO ARAPKU (Academisch ziekenhuis).

Boeken

Het beste kun je bij je praktijkbegeleider in het ziekenhuis informeren naar het bestellen van de boeken. Je kunt ze aanschaffen via Studystore.nl. De eerste leerperiode kosten je nieuwe studieboeken ongeveer € 2800.

Online bestellen is heel gemakkelijk. Kijk voor de boekenlijst van de opleiding Operatieassistent en Anesthesiemedewerker via deze link op Studystore.nl (leermiddelenlijst 2018-2019)

Je kunt op Studystore ook zien of je boeken tweedehands verkrijgbaar zijn. Let je daarbij wel op de juiste druk. Handig: je kunt je boeken er later eventueel ook weer verkopen.

Faciliteiten

Je studeert op een steenworp afstand van het hoofdgebouw op de Nijmeegse HAN Campus, in het fraaie Bisschop Hamerhuis.

De HAN beschikt over 6 studiecentra: 2 in Arnhem en 4 in Nijmegen. Hier kun je uitgebreid zoeken in papieren en digitale bronnen of rustig werken aan je werkstuk of presentatie. De HAN studiecentra zijn meer dan mediatheken. Je kunt er natuurlijk zoeken in boeken, tijdschriften, naslagwerken en afstudeeropdrachten. Daarnaast heb je toegang tot dvd's, cd's, cd-roms, digitale informatiebronnen en streaming video. Je kunt bijvoorbeeld filmpjes met de virtuele snijmachine zelf monteren en vervolgens in een webpagina of powerpointpresentatie plakken.

Je opleiding speelt zich voor een groot deel online af: met je HANaccount log je in op e-mail en via een digitale leeromgeving wissel je informatie, opdrachten en resultaten uit met medestudenten en docenten. Snel en gemakkelijk!

Aanmelden

Je kunt niet zo maar in september met de deeltijdopleiding Operatieassistent of de deeltijdopleiding Anesthesiemedewerker beginnen. Dit kan alleen als je in dienst bent van een ziekenhuis. Daarom moet je eerst solliciteren en aangenomen worden. Bij het solliciteren kies je voor één van de opleidingen.

Aanmelding via ziekenhuis

De deelnemende ziekenhuizen vind je op onze speciale website. Je brief richt je aan de afdeling personeelszaken van het ziekenhuis van je keuze. Voldoe je aan de toelatingseisen en ben je aangenomen dan kun je beginnen. De afdeling personeelszaken van jouw ziekenhuis meldt je vervolgens aan bij de opleiding in Nijmegen.

De leerovereenkomst

Voordat je met je beroepsvoorbereidende periode begint, sluit je een leerovereenkomst met het ziekenhuis voor 5 maanden. In deze periode ontvang je geen salaris maar val je onder de ‘zakgeldregeling’ van het ziekenhuis. Je krijgt dan het minimum jeugdloon per maand, afhankelijk van de CAO.

Leerarbeidsovereenkomst

Heb je de 1e leerperiode afgesloten en ben je toegelaten tot de beroepsbegeleidende periode? Dan sluit je opnieuw een overeenkomst met het ziekenhuis; de leerarbeidsovereenkomst. Vanaf dit moment ontvang je salaris volgens de daarvoor vastgestelde richtlijnen.

Vernieuwde voltijdse opleiding bachelor Medische Hulpverlening

Vanaf 1 september 2019 start de vernieuwde voltijdse opleiding bachelor Medische Hulpverlening (BMH) waarin het mogelijk is na 2 jaar voltijds onderwijs in het 3e en 4e jaar de duale route BMH operatieve zorg of BMH anesthesiologische zorg te volgen.

3:Zakelijk

Vragen over de opleiding? Stel je vraag aan het HAN VoorlichtingsCentrum. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 09:00 tot 14:00 uur

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 06 - 25 64 04 70

Nieuwsgierig?

Snel antwoord

Vragen over de opleiding?
Stel je vraag aan HAN Deeltijdstudies. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 8.30 tot 17.00 uur

Liever bellen?

Bellen: 026 - 369 1300