Hbo programma Opleiding Aanbestedingen en inkopen

Er is geen omschrijving beschikbaar
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • Stel een snelle vraag
  Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open avonden, meeloopdagen, etc.
 • 21
  Aug
  Afsprakenavond
  Arnhem - 18:00 - 21:00 - 2019
 • 20
  Nov
  Open Avond
  Arnhem - 18:00 - 21:00 - 2019
 • 11
  Mar
  Open Avond
  Arnhem - 18:00 - 21:00 - 2020

De opleiding start op 30 oktober 2019

Werk je als inkoper voor een overheidsorganisatie of een aanbestedende dienst? Dan heb je dagelijks te maken met inkoop en aanbesteding. Wil je je kennis up-to-date houden en jouw competenties verder ontwikkelen? Volg dan de cursus Aanbestedingen en inkopen.

Opleiding Aanbestedingen en inkopen

De post-hbo-cursus Aanbestedingen en inkopen geeft antwoord op al jouw vragen over inkoop en aanbesteding. Je hebt ruime mogelijkheden om te netwerken en ervaringen uit te wisselen met vakgenoten. Daarnaast is de kennis direct toepasbaar in jouw werk.

In het kort

  1,5 maandDuur
  9.00-16.00 uurTijden
  hbo+Niveau
  € 2195,-Kosten

Benieuwd naar de opleiding Aanbestedingen en inkopen?

en-student-gesprek-overleg

Programma

Aanbestedingen en inkopen gaat in op Europees aanbesteden vanuit een inkoopperspectief. Deze cursus helpt je binnen juridische randvoorwaarden een optimaal inkoopresultaat te bereiken. De focus ligt op de aanbestedende dienst, maar ook voor inschrijvers heeft de opleiding meerwaarde. Diepgaand inzicht in het Europees aanbesteden en de werkwijze van de inkoper in de publieke sector helpt inschrijvers om de winkans op een aanbesteding te vergroten.

Het programma besteedt vanzelfsprekend aandacht aan de nieuwe Europese richtlijnen die per april 2016 in de Nederlandse wetgeving worden geïntegreerd.

De belangrijkste aandachtspunten binnen het programma zijn:

 • Inleiding aanbesteden en het belang van aanbesteden
 • Specifieke aspecten van inkoop in de publieke sector
 • Wetgevend kader en werkingssfeer Aanbestedingswet
 • Juridische detaillering aanbesteden (interpretatieve mededelingen)
 • Werken met gunnings- en selectiecriteria en de Gids Proportionaliteit
 • Offerte aanvragen en inschrijven op een aanbesteding
 • Contractrecht en internationaal contracteren
 • Aanbesteden en Best Value Procurement
 • Projectmanagement van de aanbesteding

Resultaat

Na afloop van deze cursus kun je:

 • het belang van aanbesteden uitleggen aan collega’s leveranciers en dienstverleners, vanuit meerdere perspectieven;
 • vaststellen of een levering of een dienst moet worden aanbesteed, rekening houdend met de personele en materiële werkingssfeer;
 • de implicaties van jurisprudentie vertalen naar de eigen praktijk;
 • de betekenis van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur die van belang zijn voor aanbesteden;
 • vaststellen in welke situatie welke aanbestedingsprocedure passend is;
 • vaststellen of een marktconsultatie nodig is;
 • vaststellen of de waarde van een opdracht onder het toepassingsbereik van relevante regelgeving valt;
 • selectie- en gunningcriteria opstellen die aansluiten bij de beginselen van non-discriminatie, gelijkheid, transparantie en proportionaliteit;
 • een strategienotitie opstellen voor (het inschrijven op) een aanbesteding. 

Voor wie

Je werkt in de publieke sector en hebt of krijgt te maken met inkoopprocessen bij aanbestedende diensten vanuit een rol als inkoopcoördinator, adviseur inkopen en aanbesteden of regisseur van een bepaald beleidsterrein. Of je werkt als inschrijver en je wilt een diepgaand inzicht krijgen in de aanbestedingspraktijk en de werkwijze van de overheidsinkoper.

Werkwijze

De cursus Aanbestedingen en inkopen maakt gebruik van het onderwijskundig concept van action learning. Dit houdt in dat je problemen uit de eigen praktijk inbrengt die vervolgens in de groep behandeld worden.

Toetsing

 • Je wordt getoetst aan de hand van een individuele opdracht die aansluit bij jouw eigen werk.
 • Aanwezigheid en het uitvoeren van een aantal voorbereidingsopdrachten is vereist.

Docenten

Het programma wordt verzorgd door twee docenten die elkaar afwisselen per thema. Bij een deel van het programma zijn beide docenten aanwezig, zodat bij de behandeling van casuïstiek de inkoopaspecten én de juridische aspecten geïntegreerd aan bod komen.

Denise Baecklant, docent inkoopmanagement bij de overheid
Denise is als landelijke accountmanager inkoop verbonden aan de Faciliteit Landelijke inkoop Brandweer, onderdeel van het Instituut Fysieke Veiligheid. Deze faciliteit ondersteunt de veiligheidsregio's bij het professionaliseren van hun inkoopfuncties door het ontwikkelen van portfoliomanagement. Daarnaast ondersteunt de faciliteit interregionale en landelijke aanbestedingen. Hiervoor had Denise haar eigen inkoopadviesbureau en was zij 7 jaar in dienst van Significant. Ze heeft daardoor grote ervaring in vele overheidsinstellingen, die alle aspecten van inkopen raakt.

Ali Rassa, docent Aanbestedingsrecht
Ali is als partner verbonden aan het kantoor Bartels Sueters Aanbestedingsadvocaten. Hij houdt zich bezig met het aanbestedingsrecht en het algemeen contractenrecht (in het bijzonder civiel bouwrecht). Hij begeleidt aanbestedende diensten en ondernemingen gedurende het aanbestedingstraject. Ook staat hij cliënten bij tijdens de uitvoeringsfase van een (overheids)opdracht. Hij heeft in 2014 met succes de Grotius postacademische specialisatie-opleiding Aanbestedingsrecht afgerond. Hij heeft ervaring met het voeren van procedures bij de rechter (zoals kort geding) en bij de raad van Arbitrage voor de Bouw. Hij verzorgt regelmatig seminars en incompany trainingen. In de loop der jaren heeft Ali ook diverse publicaties op zijn naam gezet.

Daarnaaast is Ali redactielid bij het Tijdschrift Jurisprudentie Aanbestedingsrecht (JAAN).

In Company traject

Deze opleiding leent zich ook uitstekend voor een In Company traject. De inhoud van het traject kan aan de wensen van jouw organisatie worden aangepast. Uitvoering kan zowel bij jouw organisatie als bij ons plaatsvinden. Wil je meer informatie over de mogelijkheden, neem dan contact met ons op.

Ervaring

“Het vak inkopen en met name de wetgeving rondom het inkopen is zo aan verandering onderhevig, dat ik het nuttig vindt om dit bij te houden. Wat het voordeel is van deze opleiding aan HAN is dat je in klasverband meerdere keren met elkaar lesdagen hebt. Grappig om weer in een klas te zitten, deze klas was heel betrokken en zeer divers. Dus uit het bedrijfsleven, vanuit een aanbestedende dienst en vanuit contractmanagement. Dit maakte dat de discussies vanuit elke hoek bekeken is, zeer waardevol. Dit docententeam is vakkundig, de één heeft een ton aan ervaring op inkoop-gebied, de ander expertise in het aanbestedingsrecht. Hoe ervaren je ook bent binnen het vak inkoop, je neemt altijd leerpunten en nieuwe kennis mee naar de volgende werkdag. Kortom, een top opleiding.” (medewerker ROC Nijmegen)

Snel antwoord

Vragen over de opleiding?
Stel je vraag aan HAN Deeltijdstudies. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 8.30 tot 17.00 uur

Liever bellen?

Bellen: 026 - 369 1300