Cursus Voeding en diabetes (basis)

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
  • Vraag een adviesgesprek aan
    Stel al je vragen aan een specialist
  • Stel een snelle vraag
    Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start op11 september 2019

Bent je diëtist en wil je patiënten met diabetes optimaal begeleiden? Met de cursus Voeding en diabetes van HAN VDO leer je om de voeding af te stemmen op de individuele cliënt met diabetes en zo een optimaal voedingsadvies te geven. Deze cursus wordt ondersteund door NVD, DNO en DVN.

In het kort

    4 dagenDuur
    55 uur totaalStudiebelasting
    24 uurContacturen
    47 punten ADAPAccreditatie
    € 1.165,-Kosten€ 1.065,- voor leden NVD, DCN, CODIE, VBVD, actieve leden DNO en FOOD

Volg de cursus Voeding en diabetes
Je verdiept je aan de hand van de nieuwste inzichten in het ziektebeeld diabetes, dieettechnische eisen, psychosociale aspecten, zelfmanagement, huidige medicatievormen, beweging en de interactie met het voedingsadvies. Ook sta je stil bij multidisciplinaire samenwerking in diabeteszorg en begeleidingsaspecten rondom leefstijlverandering bij diabetes.

Toelating

  • Je hebt een bacheloropleiding Voeding en Diëtetiek afgerond of hebt een gelijkwaardig getuigschrift
  • Je werkt met patiënten met diabetes mellitus of je bereidt je hierop voor, bijvoorbeeld middels een stage bij een diëtist, die werkt met patiënten met diabetes mellitus 
     

Programma

Diabetesdiëtisten verzorgen de cursus Voeding en diabetes (basis). Gespecialiseerde gasttrainers lichten de bestudeerde literatuur toe. Via rollenspelen en casussen uit de praktijk bekijk je wat de nieuw verworven inzichten betekenen voor je dagelijkse praktijk.

Onderwerpen

  • Specifieke kenmerken van diabetes mellitus type 1 en 2 en verstoringen in het lichaam
  • Diabetische complicaties en overgewicht
  • Interpretatie van laboratoriumuitslagen
  • Behandeling van diabetes: voeding, beweging, medicatie en bloedglucoseregulatie
  • Leven met diabetes: van reacties na de diagnose tot de belasting van permanente zelfzorg, psychosociale aspecten en het dieetbegeleidingsproces
  • Diabeteszorg in Nederland waaronder beleid overheid en verzekeraars, NDF , positive diëtist zorgstandaard diabetes, ketenzorg, zorgpad diabetes, samenwerking
  • Optimale voeding bij diabetes: van protocollen tot dieetbegeleidingsproces
  • Ondersteuning bij diabetes zelfmanagement

Competenties

  • Beschrijving geven van de oorzaken van het ontstaan van diabetes, verstoringen in het metabolisme, diabetische complicaties en diverse vormen van behandelen
  • Uitkomsten van onderzoek interpreteren en in verband brengen met voeding, beweging en medicatie
  • Inzicht in de wisselwerking tussen medicatie, beweging en voeding
  • Kennis van de voedingsrichtlijn diabetes en zorgstandaarden diabetes (NDF)
  • Inzicht in de diverse psychosociale problemen die bij diabetes een rol kunnen spelen
  • Inzicht in verschillen tussen patiëntenperspectief en hulpverlenerperspectief in de behandeling
  • Behandeldoelen opstellen en deze vertalen naar een optimaal voedingsadvies
  • Gefaseerd behandelplan voor ‘nieuwe’ patiënten opstellen en het behandelplan voor ‘ervaren’ patiënten actualiseren
  • Inzicht in organisatie van de diabeteszorg in Nederland, de ontwikkelingen binnen de diabeteszorg en de positie van de diëtist
  • Inzicht in de rol en deskundigenheden van diverse disciplines bij de behandeling van diabetes en samenwerkingsrelaties in kaart brengen
  • Inzicht in zelfmanagement bij diabetes en de mogelijkheden van ondersteuning door diëtist van diabetes zelfmanagement

Werkwijze

Deze cursus wordt begeleid door een diëtist uit de praktijk.

Je bestudeert hoofdstukken uit het handboek en literatuur, die je raadpleegt in de digitale leeromgeving. Gespecialiseerde gastdocenten uit het werkveld lichten de bestudeerde literatuur toe. Door middel van oefening met casuïstiek en zelf ingebrachte casussen maak je de vertaalslag naar je dagelijkse praktijk en je ontdekt u wat de nieuw verworven inzichten betekenen voor je werkwijze. Kortom, theorie en praktijk gaan bij deze cursus hand in hand.
 

Digitale leeromgeving
Voorafgaande aan en tijdens de cursus heb je toegang tot de digitale leeromgeving, zodat je cursusmateriaal kunt raadplegen en uitwerkingen van opdrachten en casussen kunt uploaden.  

Literatuur (verplicht)

Voorafgaande aan de cursus schaft u het volgende handboek aan: Tack C.J.J., Diamant M. de Koning E.J., Handboek Diabetes Mellitus, De tijdstroom Utrecht 2012.

Toetsing

  • Uitwerking van opdrachten en casuïstiek en presentatie van casuïstiek rondom een praktijkvoorbeeld
  • Schriftelijke toets met gesloten vragen
  • Ingevulde competentiescan zelfmanagementeducatie bij diabetes mellitus

Resultaat

  • Certificaat
    Bij volledige participatie en minimaal een voldoende voor de toets ontvang je een certificaat met accreditatiepunten, gebaseerd op de contacturen, het bestuderen van literatuur en trainen van vaardigheden in eigen praktijk. 
  • Bewijs van deelname
    Bij onvoldoende participatie en/of een onvoldoende voor de toets ontvang je een bewijs van deelname met het aantal studiebelastinguren (niet geaccrediteerd) gebaseerd op de gevolgde contacturen

Toelichting op de kosten

  • Inclusief digitaal studiemateriaal, koffie, thee en lunch, exclusief handboek 
  • Je betaalt de kosten voor de startdatum
  • Betaling in 2 termijnen is mogelijk. Hiervoor betaal je € 50 extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld
  • Leden van een relevante beroepsvereniging ontvangen korting. Vermeld in het aanmeldformulier naam en lidmaatschapsnummer van de beroepsvereniging

Samenwerking

  • HAN VDO
  • Instituut Paramedische Studies (HAN)
  • Diabetes and Nutrition Organization (DNO)
  • Diabetesvereniging Nederland (DVN)
  • Diëtisten uit de 1e en 2e lijn

Projectgroep

Deze cursus is geëvalueerd en geactualiseerd door:

  • Clementine Wentink, diëtist Jeroen Bosch Ziekenhuis, ‘s Hertogenbosch, actief lid Diabetes Nutrition Organization
  • Syska Walgemoet, diëtist Gelre ziekenhuizen Apeldoorn, algemeen bestuurslid Diabetes Nutrition Organization
  • Gerda van Rooijen, diëtist TweeSteden ziekenhuis, actief lid Diabetes Nutrition Organization
  • Elise Kuipers, zelfstandig gevestigd diëtist Amsterdam
  • Linda van Zutphen, zelfstandig gevestigd diëtist, diëtistenpraktijk Eetstijl, docent instituut Paramedische Studies, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
  • Saskia Kattemölle, diëtist, docent Instituut Paramedische Studies, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
  • Dorris Direks, docent, HAN VDO en Instituut Paramedische Studies, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
  • Jan van Loon, HAN VDO en Instituut Paramedische Studies, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Zoek je maatwerk?

Je kunt deze cursus op je eigen locatie laten uitvoeren. Wij ontwikkelen ook samen met jou een leertraject op maat. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie via tel: 024 - 353 05 66.  

Snel antwoord

Vragen over de training, cursus of opleiding?
Stel je vraag aan HAN VDO. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?