Cursus Systeemgericht werken in de ambulante jeugdhulp

Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
 • Meld je vast aan
 • Meer informatie...
  Adviesgesprek, brochure, helpdesk
  • Vraag een adviesgesprek aan
   Stel al je vragen aan een specialist
  • Stel een snelle vraag
   Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
  • Brochure aanvragen
   En bekijk thuis rustig het aanbod

  De opleiding start op

  Ben jij die jeugdhulpverlener die kijkt naar het hele gezin en niet alleen naar het individu. Leg je de regie graag bij het gezin en het netwerk.

  Ben jij die jeugdhulpverlener die kijkt naar het hele gezin en niet alleen naar het individu? Leg je de regie graag bij het gezin en het netwerk? Wil je meer zicht op de invloed van (familie)relaties? Wil je met deze kennis je kunnen registeren als jeugd- en gezinsprofessional? Volg dan de module 'Systeemgericht werken in de ambulante jeugdzorg'.

  In het kort

   15 dagenDuur
   840 uur totaalStudiebelasting
   16 uur per weekStage uren
   In aanvraagAccreditatieSKJ
   € 3.250,-Kosten

  Voor wie

  Ben je een startende jeugd- en gezinsprofessionals die zich wil registeren bij het SKJ? En ben je in het bezit van een van de volgende diploma’s:

  • HSAO-diploma * of een diploma van een van de voorgangers van deze opleiding. Is je diploma ouder dan 5 jaar, en/of heb je geen uitstroomprofiel jeugdzorgwerker? *HSAO is mwd, sph, cmv, pedagogiek, social work
  • Bachelor Social Work zonder uitstroomprofiel jeugd

  En ben je tijdens de duur van de module voor minimaal 16 uur per week aan het werk in een relevante ambulante jeugdhulp setting (werkervaringsplek is ook toegestaan)?

  Wil je aan de slag als geregistreerd jeugd- en gezinsprofessional? Dan is deze module geschikt voor jou!

  Programma

  Je volgt deze opleiding met professionals vanuit verschillende opleidingen, instellingen en organisaties. Hierdoor voed je de ketensamenwerking.  Er is aandacht voor de individuele kindproblematiek die steeds gerelateerd wordt aan het systeem/de systemen waarin het kind zich bevindt.

  De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Werken aan je professionele ontwikkeling als jeugd- en gezinsprofessional, zicht krijgen op je eigen normatieve professionaliteit.
  • Methodiekgericht werken gebonden aan functie als jeugd- en gezinsprofessional. Het schrijven van een plan van aanpak.
  • Systeemgericht werken (o.a. kennis over systeemtheorie, analyseren van een gezinssysteem, transcultureel werken met gezinnen)
  • Oplossingsgericht werken (oplossingsgerichte benadering, werken aan vaardigheden)
  • Contextueel werken (o.a. kennismaken met theoretische uitgangspunten en vertaling van de theorie naar de praktijk, oefenen in meerzijdige partijdige houding, oefenen met het stellen van verbindende en contextuele vragen, contextueel werken met duplo, gevoelig worden voor contextuele thema’s in families en gezinnen)
  • Veiligheid: signaleren en handelen bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (o.a. Signs of Safety, taxatie-instrumenten hanteren, vermoedens van kindermishandeling bespreekbaar maken, werken met weerstand)

  Systeemgericht werken

  Je werkt samen ouders en pleegouders binnen de context van het gezin, familie en het sociale netwerk. In de module werken we vanuit de gedachte dat alle mensen, kinderen en jeugdigen relationele wezens zijn die verbonden zijn met anderen. Door de verbinding met anderen, kom je tot je kern. Dit idee komt ook terug in het contextuele werken, ook een belangrijke pijler is in deze module. 

  Werkgebied

  Je werkt als beginnend professional in de ambulante jeugdzorg: als jeugdbeschermer/ gezinsvoogd of bij de zorgaanbieder als ambulant werker of pleegzorgwerker.

  Samenwerking met relevante partners

  Deze module is ontwikkeld in samenwerking met het werkveld en wordt regelmatig geactualiseerd. Het is een mix van trainingen, inhoudelijke kennis en werken
  aan gevarieerde opdrachten. Het onderwijs wordt verzorgd door deskundigen uit het werkveld, trainers en door docenten van HAN die zelf ervaring hebben in de ambulante jeugdzorg. Ook wordt aandacht besteed aan opbrengsten van actueel relevant (praktijk)onderzoek.

  Toelichting op de kosten

  • Inclusief studiemateriaal, exclusief zelf aan te schaffen literatuur.
  • Je betaalt de kosten voor de startdatum.
  • Betaling in (maximaal 3) termijnen is mogelijk. Hiervoor betaal je € 100,- extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld.

  Snel antwoord

  Vragen over de training, cursus of opleiding?
  Stel je vraag aan HAN VDO. We helpen je graag verder.

  Openingstijden

  Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

  Liever bellen?