Conflicthantering voor Casemanagers

meerdere mensen rondom een tafel lachend aan het praten

Conflicthantering voor casemanagers is een opleiding van CS opleidingen die in samenwerking met de HAN wordt verzorgd. In deze cursus leer je om te gaan met ziekmeldingen zonder medische oorzaak. Een voorbeeld is ziekmelding na een beoordelingsgesprek. Hoe voorkom je medicalisering van het probleem?

In het kort

  3 of 4 dagenDuur
  hboNiveau
  DeeltijdVariant
  € 1500,-Kosten exlusief assessment (3 dagen)ex btw
  € 2295,-Kosten inclusief assessment (4 dagen)ex btw

Voor wie

De cursus Conflicthantering voor casemanagers is een zogenaamde specialisatie of vervolgcursus. Om deze studie te kunnen volgen heb je veel kennis nodig van sociale zekerheid, verzuim en re-integratie. Je hebt de opleiding Casemanagement Regie op Verzuimpost-hbo Register Casemanagement, post-hbo Register Arbeidsdeskundige of een gelijkwaardige opleiding gevolgd.

Werkwijze

Je maakt globaal kennis met verschillende conflicthanteringsstijlen, mediationvaardigheden en interventietechnieken. Uiteraard komen er veel praktijkcasussen aan bod en ga je zelf oefenen met rollenspellen. Het accent ligt op het signaleren van weerstand en het inzicht dat een andere manier van gespreksvoering meer resultaat geeft. Het oefenen met effectieve gespreksvoering staat centraal. Je leert hoe je in eenvoudige situaties zelf een bemiddelende rol kunt spelen. Het doel is zo snel mogelijk tot een oplossing te komen die door alle partijen gedragen wordt.

Met of zonder assessment

De volledige geaccrediteerde opleiding bestaat uit 4 dagen en wordt afgesloten met een assessment. Als je slaagt voor dit assessment ontvang je het officiële diploma van de HAN. Je kunt de opleiding ook volgen zonder deel te nemen aan het assessment. De opleiding duurt dan 3 dagen. Als bewijs van deelname ontvang je een certificaat van CS Opleidingen.

Programma

De cursus Conflicthantering voor casemanagers bestaat uit drie dagen, of vier dagen met een afsluitend assessment.

Dag 1 - Communicatie, positionering en keuzemomenten in het WVP-traject
Je start de training met een persoonlijke DISC-analyse. Welke communicatiestijl hanteer je bij voorkeur en wanneer ben je het meest effectief? Hoe communiceer je onder druk, bij spanningen en conflicten? Wat zijn je ontwikkelpunten? Daarnaast leer je ook op welke manier je zo goed mogelijk kunt aansluiten bij de communicatievoorkeur van je gesprekspartner.

In de middag komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Welke knelpunten ervaar je als casemanager in de dagelijkse verzuimbegeleiding?
 • De cruciale momenten in het poortwachtertraject:
  • Wanneer is het belangrijk dat je alert bent op eventueel conflictverzuim?
  • Wat kun je binnen je verantwoordelijkheid als casemanager doen?
  • Wanneer en op welke manier schakel je een andere professional in?
 • Juridische context: wel of geen loondoorbetaling bij conflictverzuim
 • De escalatieladder van Glasl
 • Conflicthanteringsstijlen en uitgangspunten van mediation


Dag 2 - Mediationvaardigheden in de praktijk 1
Tijdens deze dag oefen je de verschillende vaardigheden, o.a. aan de hand van zelf ingebrachte praktijkcasussen. Een registermediator en trainer behandelt aan de hand van zijn ruime praktijkervaring de volgende onderwerpen:

 • Model dynamische oordeelsvorming
 • Escalatie en de-escalatie
 • Luisteren, samenvatten, doorvragen
 • Van inhoudsniveau naar betrekkingsniveau


Dag 3 - Mediationvaardigheden in de praktijk 2
Op deze dag worden een aantal specifieke uitgangspunten en vaardigheden van mediation behandeld. Gedurende deze dag oefen je met je medecursisten de verschillende vaardigheden, o.a. aan de hand van praktijkcasussen. Het volgende komt aan bod:

 • Het stellen van procesgerichte vragen
 • De beweging van standpunt naar belang
 • Positief heretiketteren
 • Het stellen van oplossingsgerichte vragen
 • Processtappen effectieve gespreksvoering


Dag 4 - Voorbereiding assessment
Als je de opleiding wilt afsluiten met een officieel diploma, moet je deelnemen aan het assessment. Deze dag ga je hiermee oefenen, zodat je goed voorbereid bent. Op het eind van de dag krijg je een concreet assessment-advies. van onze docenten om wel of (nog) geen assessment te gaan doen.

Dag 5 - Assessment
Tijdens deze dag wordt een assessment afgenomen. Je bereidt aan de hand van een casus een gesprek voor met een werknemer of werkgever. Dit gesprek voer je met een trainingsacteur, waarbij je gebruikmaakt van de in de opleiding geleerde mediationvaardigheden. Je kunt de opleiding ook volgen zonder deel te nemen aan het assessment. 

Waar en wanneer

Informatie over data en locatie kun je vinden op CS opleidingen onder het tabblad 'Planning'.

Aanmelden

Aanmelden voor deze opleiding gaat via de website van CS opleidingen.
Direct contact is mogelijk via:
T 055-8435410
E secretariaat@cs-opleidingen.nl