Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren

Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • Stel een snelle vraag
  Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Avonden, Meeloopdagen etc.
 • 17aug
  28aug
  Adviesgesprek-weken

De opleiding start29 oktober 2020

Een vervallen landhuis uit de 17e eeuw. Uw handen jeuken. U wilt renoveren met respect. De historische waarde bewaren en duurzaamheid en innovatie toevoegen. Maar hoe verduurzaamt u vakmanschap uit vervlogen tijden? En hoe werkt u samen met verschillende disciplines? U leert het in deze leergang.

In het kort

  7 dagenDuur
  13:15-21:30Tijd
  €3300Kosten
  DeeltijdVariant
  CertificaatResultaat

Programma

De leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren is in samenwerking met het Gelders Restauratie Centrum  opgezet. U leert veel tijdens de 7 bijeenkomsten en de excursie. We werken vooral praktijkgericht. Dit doen we op een creatieve en innovatieve manier. Aan het eind van de leergang presenteert u uw restauratieplan. 

 • Historische waardebepaling – Wat is de waarde van een historisch pand? Hoe bepaalt u dit? 
 • Duurzame interventies, architectonische ingrepen en herbestemming – De toegevoegde waarde van architectuur bij duurzame bouwprojecten. 
 • Begroting – Waar moet u rekening mee houden? Wat zijn de kosten, verwachte opbrengsten en hoe krijgt u de financiering rond?  
 • Bouwfysica – Licht, warmte, lucht, vocht en geluid. Hoe gaat u hiermee om? 
 • Installaties, energiesystemen en bodemenergie 
 • Duurzaamheid in restauratie – Hoe handhaven we onze cultuurschatten op een verantwoorde manier voor de toekomst? 

Verdere Informatie

Kasteel Neerijnen wordt gebruikt als restauratieproject tijdens de leergang. De lessen vinden plaats in het kasteel.

Zij gingen u voorWat oud-cursisten zeggen

Oud-deelnemer Miranda van Dongen is eigenaar van ‘Duurzz B.V. 'Verduurzamen van bestaand en monumentaal vastgoed’. Zij werkt het liefst als rode draad door het gehele verduurzamingsproject. Haar werk bestrijkt eigenlijk het hele ‘bouwpalet’,  van advies tot begeleiding, van bouwkundig tot financieel.  Afhankelijk van het project zoekt ze daar dan partners bij. Wat zij als “verrassend en positief” omschrijft aan de Leergang, was  “de visie op het geheel, de creativiteitssessies en de samenwerking met andere disciplines.” “Ik was gewend te snel op de details in te gaan. Nu weet ik dat uitzoomen, het project als geheel bekijken en de bijdrage van de anderen meenemen, veel kan opleveren. Niet per se mijn eigen, maar de bèste oplossing moet naar boven komen.” Daarnaast merkt ze, “omdat de opleiding in monumentenland goed staat aangeschreven”, dat het ook extra werk oplevert. En dat is natuurlijk een heel goede reden om jezelf verder te bekwamen.

Wans Dooge, Bouwbedijf Boogert  ook oud-deelnemer, vertaalt en begeleidt daar, als planvoorbereider, “de wensen van de klant naar een uitvoerbaar project, met het meest passende bouwsysteem en binnen budget.” Ook hij is positief over de opgedane kennis en het netwerk dat zich tijdens de Leergang  vormde.  “Vooral het delen van kennis en het gebruik maken van elkaars expertise” spraken hem aan. “Ik zou het zelfs heel goed vinden als we een platform zouden kunnen oprichten met oud-deelnemers, zodat we ook na de cursus kennis kunnen delen.” Daarnaast heeft hij veel geleerd van het installatietechnische gedeelte en “de beweegredenen achter de besluitvorming vanuit de overheid. Ik heb nu meer begrip voor de uitgangspunten van derden en de overheid.” Daardoor is hij in staat te werken mèt de inbreng van anderen, in plaats van die als weerstand te ervaren. “Samen waken we over het mooie erfgoed dat Nederland heeft, door het stoppen van de achteruitgang. We borgen ons erfgoed voor de toekomst,  duurzaam en energetisch verantwoord, op een comfortabele en economisch verantwoorde wijze!”

Video

Wilt u weten wat andere deelnemers van de Leergang vonden? Bekijk hier de video.

Snel antwoord

Vragen over de training, cursus of opleiding?
Stel uw vraag aan HAN Built Environment. We helpen u graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 026 - 365 8139

Nieuwsgierig?

Dankzij de HAN geeft u uw carrière een positieve impuls en kunt u verder groeien binnen uw vakgebied. Bekijk het uitgebreide aanbod op het gebied van Built Environment, variërend van een enkele studiedag of meerdaagse (post hbo-)cursussen.