Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren

Er is geen omschrijving beschikbaar
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Avonden, Meeloopdagen etc.
 • 2jun
  Open Avond
  18:00 - 21:00

De opleiding start 9 september 2021

Een vervallen landhuis uit de 17e eeuw. Jouw handen jeuken. Jij wilt renoveren met respect: innovaties toevoegen, maar ook de historische waarde bewaren. Maar hoe verduurzaam je vakmanschap uit vervlogen tijden? En hoe werk je samen met verschillende disciplines? Je leert het in deze leergang.

In het kort

  7 dagenDuur
  13:15-21:30Tijd
  €3300Kosten
  DeeltijdVariant
  CertificaatResultaat

Programma

De leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren is opgezet in samenwerking met het Gelders Restauratie Centrum. We werken vooral praktijkgericht. Dit doen we op een creatieve en innovatieve manier. Aan het eind van de leergang presenteer je jouw restauratieplan. 

Tijdens de 7 bijeenkomsten en de excursie komen deze onderwerpen aan de orde:

 • Historische waardebepaling
  Wat is de waarde van een historisch pand? Hoe bepaal je dit?
 • Duurzame interventies, architectonische ingrepen en herbestemming
  De toegevoegde waarde van architectuur bij duurzame bouwprojecten.
 • Begroting
  Waarmee moet je rekening houden? Wat zijn de kosten, verwachte opbrengsten en hoe krijg je de financiering rond?  
 • Bouwfysica
  Hoe ga je om met licht, warmte, lucht, vocht en geluid. 
 • Installaties, energiesystemen en bodemenergie 
 • Duurzaamheid in restauratie
  Hoe handhaven we onze cultuurschatten op een verantwoorde manier voor de toekomst? 

Verdere Informatie

Kasteel Neerijnen wordt gebruikt als restauratieproject tijdens de leergang.
De lessen vinden plaats in het kasteel zelf.

Miranda van DongenWat oud-cursisten zeggen

Oud-deelnemer Miranda van Dongen is eigenaar van ‘Duurzz B.V. 'Verduurzamen van bestaand en monumentaal vastgoed’. Zij werkt het liefst als rode draad door het gehele verduurzamingsproject. Haar werk bestrijkt eigenlijk het hele ‘bouwpalet’,  van advies tot begeleiding, van bouwkundig tot financieel.  Afhankelijk van het project zoekt ze daar dan partners bij. Wat zij als "verrassend en positief" omschrijft aan de Leergang, was "de visie op het geheel, de creativiteitssessies en de samenwerking met andere disciplines."

Miranda: "Ik was gewend te snel op de details in te gaan. Nu weet ik dat uitzoomen, het project als geheel bekijken en de bijdrage van de anderen meenemen, veel kan opleveren. Niet per se mijn eigen, maar de bèste oplossing moet naar boven komen." Daarnaast merkt ze, "omdat de opleiding in monumentenland goed staat aangeschreven", dat het ook extra werk oplevert. En dat is natuurlijk een heel goede reden om jezelf verder te bekwamen.

Wans Dooge

Als Planvoorbereider bij Bouwbedrijf Boogert vertaalt en begeleidt Wans Dooge de wensen van de klant naar een uitvoerbaar project, met het meest passende bouwsysteem en binnen budget. 

Hij is positief over de opgedane kennis en het netwerk dat zich tijdens de Leergang  vormde. Vooral het delen van kennis en het gebruik maken van elkaars expertise spraken hem aan. Wans: "Ik zou het zelfs heel goed vinden als we een platform zouden kunnen oprichten met oud-deelnemers, zodat we ook na de cursus kennis kunnen delen." 

Daarnaast heeft hij veel geleerd van het installatietechnische gedeelte en de beweegredenen achter de besluitvorming vanuit de overheid. "Ik heb nu meer begrip voor de uitgangspunten van derden en de overheid." Daardoor is hij in staat te werken mèt de inbreng van anderen, in plaats van die als weerstand te ervaren. "Samen waken we over het mooie erfgoed dat Nederland heeft, door het stoppen van de achteruitgang. We borgen ons erfgoed voor de toekomst, duurzaam en energetisch verantwoord, op een comfortabele en economisch verantwoorde wijze!"

Video

Wil je weten wat andere deelnemers van de Leergang vonden? Bekijk hier de video.

Snel antwoord

Vragen over de training, cursus of opleiding?
Stel uw vraag aan HAN Built Environment. We helpen u graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 026 - 365 8139

Nieuwsgierig?

Met de HAN geef je jouw carrière een positieve impuls en kun je verder groeien in jouw vakgebied. Bekijk het uitgebreide cursusaanbod op het gebied van Built Environment, variërend van een enkele studiedag of meerdaagse (post-hbo) cursussen.

Er is geen omschrijving beschikbaar