Implementation Course Circulair Bouwen

Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • Stel een snelle vraag
  Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

Startdatum is nog niet bepaald

De overheid wil de huidige lineaire economie ombuigen naar een duurzame. Voor de bouwsector zal een circulair bouwproces in de toekomst een belangrijk criterium worden.

In het kort

  4 dagenDuur
  15:30-20:00Tijd
  € 1400Kosten
  DeeltijdVariant
  CertificaatResultaat

Om de huidige Nederlandse economie te veranderen in een circulaire economie zijn 3 strategische doelstellingen geformuleerd:

 • Het hoogwaardig benutten van grondstoffen in bestaande ketens.
 • Waar nieuwe grondstoffen nodig zijn, fossiele, kritieke en niet duurzaam geproduceerde grondstoffen vervangen door duurzaam geproduceerde, hernieuwbare en algemeen beschikbare grondstoffen.
 • Het ontwikkelen van nieuwe productiemethodes.

Voor bouw- en installatiebedrijven, de toeleverende industrie maar ook voor architecten en ingenieursbureaus gaat er veel veranderen. De cursus is vooral bedoeld als een brede verkenning waarbij alle relevante aspecten van circulair bouwen kort aan de orde komen.

Programma

Implementatieplan als rode draad: U stelt in de loop van de cursus de basis op voor uw eigen implementatieplan waarmee u de principes van de circulaire economie in uw organisatie gaat toepassen.

Onderwerpen

 • Dag 1: Welk ambitieniveau heeft uw organisatie?
  Binnen de eigen organisatie invulling geven aan de transitie van een lineaire economie naar een circulaire economie (wat zijn de valkuilen, het ambitieniveau en het tijdsbestek?)
 • Dag 2: Wat betekent circulair bouwen voor het primaire proces?
  Cross-sectorale ketensamenwerking gericht op het creëren van meervoudige economische, ecologische en sociale waarde. Hoe organiseer ik dit? In hoeverre kan en moet dit in contracten worden vastgelegd?
 • Dag 3: Hoe implementeert u circulair bouwen in uw eigen organisatie?
  Hoe gaat u om met weerstand van medewerkers om toch een nieuw gemeenschappelijk draagvlak te creëren?
 • Dag 4: Circulaire economie en bedrijfspresentaties
  Op deze dag vinden de finale presentaties en besprekingen plaats van de implementatieplannen zoals deze door u en uw medecursisten zijn voorbereid.

Verdere Informatie

Maak kennis met de docentRon van Wijk

Ron: “Als GFSC Consultants and Engineers is het adviseren over en implementeren van de transitie van een lineaire naar een circulaire economie in de bouw inmiddels onze core business geworden. Waarom? Omdat er verschrikkelijk veel ontwikkelingen zijn op dit gebied die bovendien ontzettend snel gaan. Zelfs voor ons als specialisten en koploper op dit gebied is het een hele kunst om alle actuele ontwikkelingen te kunnen blijven overzien. Kortom, de bouw verandert in een razend snel tempo richting een circulaire economie. Mijn advies als hoofdocent van de cursus is dan ook: Zorg dat je snel deel uitmaakt van de nieuwe werkelijkheid! Want elke dag dat je langer wacht wordt het moeilijker om aan te sluiten. De cursus Circulair Bouwen kan je een vliegende start geven!”

Naast Ron zijn er meer gastdocenten die lesgeven in deze cursus:

 • Cor van Dijken
  Manager Duurzaamheid binnen Nexteria. Nexteria bouwt bedrijfshallen en heeft een zeer ambitieuze visie over zeer circulair bouwen en dit ook al in de praktijk gebracht.
 • Peter Kreukniet
  Programmamanager Circulair bij bureau Boot, resp. Insert. Hij is samen met de slopersbranche en Madaster actief om 2e hands bouwmaterialen via een marktplaats beschikbaar te maken, hetgeen in de praktijk ook al gebeurd.
 • Willy Smit
  Algemeen directeur van WAM&vanDuren Bouwgroep. Willy is zeer ambitieus op het gebied van circulair bouwen en heeft dit al in de praktijk gebracht.
 • René Plaggenburg
  Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek. Als adjunct directeur van een recycling-bedrijf geeft hij aan hoe hij de interne organisatie klaar stoomt voor de circulaire economie. 

Snel antwoord

Vragen over de training, cursus of opleiding?
Stel uw vraag aan HAN Built Environment. We helpen u graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 026 - 365 8139

Nieuwsgierig?

Dankzij de HAN geeft u uw carrière een positieve impuls en kunt u verder groeien binnen uw vakgebied. Bekijk het uitgebreide aanbod op het gebied van Built Environment, variërend van een enkele studiedag of meerdaagse (post hbo-)cursussen.