Cursus Ervaringsgericht Leren

28697 klimmen op klimwand
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder

De opleiding start23 maart 2023

Ervaren en leren, daar gaat het tijdens de opleiding Ervaringsgericht Leren om. Leren door uitdagende settings en door praktische vaardigheden, leren in en met de natuur, leren door verbinding met theoretische verbanden. En ook leren door reflectie, transfer en grensoverschrijdend leren.

In het kort

  8 maandenDuurStart: 24.03.2023 Vervolg 25-03, 31-03, 01-04, 21-04, 22-04, 12-05, 13-05, 02-06, 03-06, 16-06, 17-06, 11-08, 12-08, 13-08, 01-09, 02-09, 23-09, 24-09, W39, W42, W44.
  420 in totaalStudiebelasting
  € 2950,-Kosten
  Agoog Ervaringsgericht Leren/ErlebnispädagogeCertificaat

Kennismaken met de cursus?

Op de Open Avond deeltijd zijn er 2 online voorlichtingsmomenten voor de cursus Ervaringsgericht leren:
17.00-17.45 uur en 18.00 - 18.45 uur.
Meld je hiervoor aan via: Open Avond HAN | 16 november 2022

Planning

Met welke lesdagen kun je rekening houden?
>> Naar de uitgebreide planning

Voor wie

Leraren, opvoeders, maatschappelijk werkers, social workers, mensen uit andere educatieve, sociale en psychologische beroepen.

Over Ervaringsgericht Leren

Ervaringsgericht Leren wordt steeds belangrijker op verschillende sociale en educatieve gebieden. Zowel in de media als in praktisch sociaal-educatief werk heeft ervaringsgericht leren al enkele jaren een vaste plaats. De verscheidenheid aan activiteiten en doelstellingen is groot en groeiend. Ervaringsgericht Leren biedt kansen voor individuele ontwikkeling en zelfversterking voor bijna alle doelgroepen en alle doelen. Er wordt bewust met hoofd, hart en hand geleerd: aan de klimmuur, in het bos, op het zeilschip, individueel en in een groep.

Grensoverschrijdend leren

Na jarenlange zeer positieve ervaringen in de studentenopleiding is ook deze cursus zo opgebouwd dat Duitse en Nederlandse deelnemers van elkaar kunnen en zullen leren.

De samenstelling van de groep is dan ook “internationaal”. Iedereen kan spreken, schrijven en examens afleggen in zijn moedertaal. Indien nodig wordt gezorgd voor vertalingen. Vakliteratuur is in beide talen beschikbaar of is vertaald.

Ervaringsgericht Leren biedt ideale mogelijkheden om mensen te verbinden en de kracht van diversiteit te ervaren.

De opleidingslocaties bevinden zich dan ook zowel in Nederland als in Duitsland.

Programma

Je wordt opgeleid voor verschillende doelststellingen en doelgroepen professioneel in te zetten.

Praktijk: Klimmen en aanverwante elementen, Natuurpedagogiek, City-Bound, Coöperatieve avontuurspellen, Individueel (Solo) project, Zeilen als instrument voor Ervaringsgericht Leren, Wandelcoaching, Bouwprojecten, Praktijkworkshops

Theorie: kennis making met verschillende methodieken, modellen en denkwijzen; verbinding van de theorie met de ervarene praktijk

Gemeenschappelijk, grensoverschrijdend en verbindend leren door de internationale karakter van de cursus; er worden o.a. opleidingslocaties in Nederland en Duitsland gebruikt.

Toegevoegde waarde

 • Aanzienlijke uitbreiding van het methodologische en doelgroepspecifieke actiespectrum in sociaal pedagogisch werk door gekwalificeerde medewerkers / ervaringspedagogen
 • Maak kennis met 'Ervaring en Leren'als een belangrijke en andere aanpak voor doelgroepen die problemen hebben met 'klassieke'leervormen, bijvoorbeeld leerlingen met een sociaal-emotionele focus, leerlingen met de focus 'Leren'.
 • Beter onderbouwen van eigen (ervaringsgerichte) pedagogisch handelen en daaruit een overtuiging te ontwikkelen.
 • Verwerven van vaardigheden op praktisch en technisch gebied.
 • Uitbreiding van de eigen persoonlijke en professionele grenzen; uit je comfortzone komen.

Uniek certificaat

Ontvangst van een certificaat vanuit de Duitse Bundesverband der Individual- und Erlebnispädagogik. Deze internationale organisatie, een vakvereniging met aanzien en hoge kwaliteitsnormen is een voorbeeld voor andere instanties. Op dit moment is de HAN de enige Nederlandse organisatie die dit certificaat verstrekt/ mag verstrekken. Met dit certificaat mag jij jezelf 'Agoog Ervaringsgericht Leren' resp. 'Erlebnispädagoge / Erlebnispädagogin' noemen omdat jij aan alle kwaliteitsnormen hebt voldaan.

Duitse tekst

De opleiding 'Ervaringsgericht werken kun je ook vinden op de Duitstalige omgeving van onze website : Erlebnispädagogik (hanuniversity.com)

Team

Informatie
Willi Kisters (Diploma – sportdocent, sporttherapeut, ervaringspedagoog be®, DAV – klimbegeleider, HAN - begeleider)
willi.kisters@han.nl 

Christian Aymans – Weerepas (Trainer – C – Sportklimmen, Hoge Touwen Cursus Trainer; Sociaal pedagoog, ervaringspedagoog be®, coördinator in de open dag)

Tim Rambach (sociaal pedagoog; Lage touwen cursus trainer mobiel en stationair, ervaringspedagoog zijn®, hoge touwen cursus trainer mobiel en stationair; DAV – klimbegeleider; u.a. actief in verslavingspreventie

en andere gastdocenten.

Totale aanbodPost-hbo in het sociale domein

Je wilt werk maken van je carrière. Een stap zetten, bijvoorbeeld door je te verdiepen. Daar heb je iets voor nodig; een korte cursus, een intensieve training of een specifiek post-hbo-traject.
Bij de post-hbo opleidingen en cursussen in het sociale domein profiteer je van actuele kennis uit de praktijk. Die doen we op door met bedrijven en organisaties uit de regio praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Een boost voor jouw ontwikkeling!

31747 drie mensen kijken naar fotos op tafel

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 10 83