Cursus Datagebruik in de sport

Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder

Startdatum is nog niet bepaald

Rondom talentontwikkeling wordt steeds meer gebruikt gemaakt van het monitoren van de ontwikkeling en prestatie. De enorme hoeveelheid aan data maakt dat we soms niet weten waar te beginnen of wat nu echt zinvol is.

Deze cursus geeft je meer inzicht in het hoe je data praktisch in zou kunnen zetten om talentontwikkeling te stimuleren. Ook draagt het bij aan visievorming rondom het gebruik van data in de sport. 

In het kort

  3 dagdelenDuur
  15 uur in totaalStudiebelasting
  12 uurContacturen
  € 399,-Kosten

Talentontwikkeling in beeld

Rondom talentontwikkeling wordt steeds meer gebruikt gemaakt van het monitoren van de ontwikkeling en prestatie. In het onderwijs wordt er al een groot aantal jaren gebruik gemaakt van leerlingvolgsystemen. Ook in de (top)sport wordt er meer en meer data verzameld en in speler-volgsystemen gestopt. De hoeveelheid data lijkt niet te stoppen. En als we al die data hebben, ja ‘dan moeten we er wat mee’.

Interpreteren van data

Maar waar te beginnen met die brei aan data? De inhoudelijke professionals, zoals docenten en trainers, hebben niet altijd een idee, dus worden graag geadviseerd. De dataspecialisten weten er wel raad mee, dus gaan aan de slag met het ordenen, structureren, categoriseren en interpreteren van de data. Maar hoe weten zij wat er belangrijk is voor de docent of trainer, die op zijn of haar beurt het kind of de sporter iets probeert te leren. En naar welke data kijken we dan? De data die gemakkelijk te verwerken is, zoals de huidige (fysieke) prestatie? Of naar complexere, nog niet helemaal begrepen thema’s, zoals leervermogen en motorische ontwikkeling? Kiezen de professional en specialist de data of kiest de data hen?

Visie in de chaos

In de info- en dataexplosie van dit moment – de hoeveelheid data verdubbelt elke 2 jaar – is het belangrijk om met een visie te beginnen. Omdat je anders de data achterna dreigt te lopen. Data kan zeker een hulpmiddel zijn om te ondersteunen bij de ontwikkeling van leerlingen en sporters, maar bij verkeerd gebruik kan het misschien de ontwikkeling ook remmen. Door een ongezonde focus op (huidige) prestatie en te weinig aandacht voor het proces bijvoorbeeld. Wil je beter gebruik maken van data bij de ontwikkeling van sporters, dan is deze cursus wellicht wat voor jou!

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor trainers, sportkundigen, fysio’s, bewegingswetenschappers of beleidsmakers die in hun werk direct of indirect te maken met vraagstukken rondom het gebruik van data.

​Onderwerpen

 • Inleiding data-toename en algoritmes
 • Diverse voorbeelden van ‘evidence based practice’ datagebruik rondom talentontwikkeling (fysiek-mentaal-tactisch-technisch)
 • Belang van validiteit en betrouwbaarheid rondom testen en meten
 • Positieve en negatieve gevolgen van datagebruik
 • AVG-beleid

Een leven lang leren bij HAN Sport en Bewegen

Cursussen en opleidingen HAN SENECA beoordeeld met een 8,1

De cursussen en opleidingen van HAN SENECA worden door de cursisten beoordeeld met gemiddeld een 8,1. Liefst 94% van de cursisten beveelt de door hen gevolgde cursus op het gebied van sport, bewegen en gezondheid aan. Dat blijkt uit cijfers van reviewwebsite  Kiyoh.nl.

student en docent pratend in de gang

Snel antwoord

Vragen over HAN SENECA of onze dienstverlening?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 353 1262