Cursus Data Protection Officer (DPO) Foundation

(EXIN-certified)

Er is geen omschrijving beschikbaar
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
  • Vraag een adviesgesprek aan
    Stel al je vragen aan een specialist
  • Stel een snelle vraag
    Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start op 26 september 2019

De cursus Data Protection Officer (DPO) - Foundation is bedoeld voor medewerkers die algemene kennis moeten hebben over gegevensbescherming en de wettelijke voorschriften zoals omschreven in de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming die in mei 2018 van kracht is geworden.

In het kort

    7 dagenDuur
    15:30-19:30Tijd
    € 2500Kosten
    DeeltijdVariant
    Bewijs van deelnameResultaat

Deze cursus onderscheidt zich van anderen door de onafhankelijke en internationale EXIN-toetsing aan het eind. U doet twee EXIN-examens die u twee internationaal erkende certificaten opleveren.

ict studenten in de les

Volg de cursus Data Protection Officer (DPO) - Foundation

De grootste verandering van de AVG is de zwaardere documentatieplicht. Zo dienen organisaties die meer dan 250 werknemers hebben een privacy-administratie bij te houden en te allen tijde te weten welke data waarom wordt verzameld, via welke systemen worden verwerkt, hoe die systemen beveiligd zijn en wie erbij kunnen. Dit dient allemaal te gebeuren in het belang van de betrokkenen wiens persoonsgegevens verzameld en verwerkt worden. Betrokkenen hebben recht op inzage en correctie.

Organisaties die op grote schaal persoonsgegevens of bijzondere data verwerken zullen een verantwoordelijke aan moeten stellen in de vorm van een FG/DPO. De FG/DPO mag intern maar kan ook extern aangesteld zijn.

Voor wie

  • Alle personen binnen bedrijven en organisaties die operationeel en tactisch belast zijn, of binnenkort belast zullen worden, met de administratie, organisatie en/of het beheer van verwerkingen van persoonsgegevens en de bescherming ervan.
  • Ook is de cursus zeer geschikt voor (toekomstige) functionarissen gegevensbescherming, privacy officers, juridische/compliance officers, security officers en business continuity managers.

Programma

Onderwerpen
Dagdeel F1
Taken, verantwoordelijkheden, functie en/of rol van FG

Als FG/DPO opereren op het snijvlak van:

  • Privacy en Wetgeving
  • Informatiebeveiliging
  • Twee petten: Regisseur en ambassadeur
  • Toezien op de naleving: Mitsen en maren
  • Informeren en adviseren
  • Hoe gaat een FG/DPO te werk: mandaat, rechten, plichten en status.
  • Hoe werk je samen met een DPO?

Dagdeel F2 - Privacy wetgeving (1/2)

  • Wbp, richtlijn 95/46/EG en de AVG
  • Begrippenkader
  • Toepassingsgebied;
  • Eisen en gronden van verwerking;
  • Verplichtingen verantwoordelijke;
  • Vrijstellingsbesluit;
  • Rechten van betrokkenen;
  • Bijzondere persoonsgegevens.  

Dagdeel F3 - Privacy wetgeving (2/2)

  • Korte herhaling dagdeel F2: mogelijkheid tot vragen en verdere toelichting
  • B ewerkersovereenkomsten;
  • Meldplicht datalekken;
  • Internationaal gegevensverkeer (Safe Harbour & Privacy Shield);
  • Veranderingen vanuit AVG

Dagdeel F4 - Informatiebeveiliging (1/2)

  • CIA triad
  • Internetarchitectuur & protocollen
  • Hacking
  • Advanced Persistent Threat (APT)
  • Social Engineering
  • Encryption
  • Insider Threat  

Dagdeel F5 - Informatiebeveiliging (2/2)

  • Webapplicaties & security
  • IT-security management
  • IT Security Management systemen (ISMS)
  • IT Security frameworks
  • Cloud computing  

Dagdeel F6

  • Capita Selecta i.o.m. cursisten door FG-hoofddocent
  • Evaluatie Foundation Course
  • Afsluiting, certificering HAN, borrel

Dagdeel F7

  • EXIN examen: Information Security Management Foundation (ISFS) – duur 60 minuten/40 vragen
  • EXIN examen: Privacy and Data Protection Foundation (PDPF) – duur 60 minuten/40 vragen

Competenties

Na afloop van de cursus:

  • Weet u wat de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de FG/DPO zijn en kunt u hieraan bijdragen en meewerken;
  • Kent u de belangrijkste wettelijke kaders voor de bescherming van persoonsgegevens: de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP), de richtlijn 95/46/EG en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG);
  • Kunt u verwerkingen van persoonsgegevens toetsen aan deze wettelijke kaders;
  • Heeft u weet van het bestaan van sectorale wetgeving, relevant voor de bescherming van persoonsgegevens en begrijpt u de toepasselijkheid van sectorale wetgeving in een gegeven situatie;
  • Kunt u de bescherming van persoonsgegevens plaatsen binnen het maatschappelijk en academisch discours rond privacy;
  • Heeft u inzicht in de verhoudingen tussen de aandachtsgebieden compliance/legal, informatiebeveiliging, governance en de bescherming van persoonsgegevens;
  • Heeft u inzicht in de verhoudingen tussen de verschillende actoren: wetgever, toezichthouders, verantwoordelijken zoals bedoeld in de WBP, bewerkers zoals bedoeld in de WBP, betrokkene zoals bedoeld in de WBP en FG;
  • Heeft u inzicht in de relatie tussen de bescherming van persoonsgegevens en informatiebeveiliging;
  • Heeft u kennis van de belangrijkste (praktijk)normen op het gebied van informatiebeveiliging, alsmede kennis en begrip van certificeringen, accrediteringen en audit statements op het gebied van informatiebeveiliging en bescherming van persoonsgegevens;
  • Heeft u kennis en begrip van de opzet en werking van een Information Security (Management System) en de belangrijkste onderdelen daarvan;
  • Heeft u praktijkervaringen en praktijkvoorbeelden ter beschikking waardoor u de theoretische kennis eenvoudiger kan toepassen in uw eigen praktijksituatie;
  • Bent u in staat om succesvol deel te nemen aan de vervolgcursus Practitioner.

Resultaat

Bewijs van deelname

  • Na het volgen van de cursus ontvangt u van de HAN een bewijs van deelname. Hiermee toont u aan de cursus met goed gevolg afgerond te hebben. Ook heeft u dit bewijs van deelname nodig, mocht u later besluiten deel te nemen aan de vervolgcursus Practitioner en het EXIN-Practitioner examen.

Certificering door EXIN

  • Na het volgen van de cursus neemt u deel aan twee EXIN-examens (zie dagdeel 7). Met de beide EXIN-certificaten toont u aan over een brede kennis te beschikken met betrekking tot de Europese Verordening en de rol/positie van de FG/DPO in de organisatie. Lees meer
  • Om de internationale titel ‘EXIN Certified Data Protection Officer’ te willen voeren, moet u (ook) de cursus Data Protection Officer -Practitioner bij de HAN hebben gevolgd, alsmede het EXIN-examen ‘Privacy and Data Protection Practitioner (PDPP) hebben behaald.

Snel antwoord

Vragen over de training, cursus of opleiding?
Stel je vraag aan HAN ICT en Media. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen of appen?

Nieuwsgierig?

Dankzij de HAN geeft u uw carrière een positieve impuls en kunt u verder groeien binnen uw vakgebied. Bekijk het uitgebreide aanbod op het gebied van ICT & Media, variërend van een enkele studiedag of meerdaagse (post hbo-)cursussen.

Er is geen omschrijving beschikbaar