Cursus Circulair Bouwen

Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start12 oktober 2023

De overheid wil de huidige lineaire economie ombuigen naar een duurzame, volledig circulaire economie in 2050. Deze transitie is niet alleen uitermate complex maar zal ook een enorme impact hebben op het bouwproces. Met de cursus Circulair Bouwen leer je om daarin (tijdig) mee te bewegen.

In het kort

  3 dagenDuur
  15:30-20:00Tijd
  € 2850,-
  DeeltijdVariant
  Bewijs van deelnameResultaat
Volg de cursus Circulair Bouwen
 

Een brede verkenning rondom een complex vraagstuk

Circulariteit zal in de (nabije) toekomst een belangrijk gunningscriterium worden. Hiertoe zal het bouwproces drastisch moeten veranderen. Begrippen als demontabel ontwerpen, modulair bouwen en losmaakbare verbindingen spelen daarbij een belangrijke rol. Daarnaast dient er aandacht te zijn voor maximalisatie van waardebehoud door hoogwaardig hergebruik in een ‘technische’ kringloop, in plaats van downcycling en voor toepassing van nagroeibare materialen die onderdeel zijn van de ‘biologische’ kringloop.

Verder wordt ingegaan op circulaire business modellen, waarbij bijvoorbeeld het eigendom bij de producent blijft waardoor de focus verschuift van betalen voor gebruik in plaats van voor bezit. En natuurlijk wordt er ingegaan op wat nu precies onder circulair wordt verstaan en hoe je dat kunt meten. Tenslotte komen diverse andere thema’s aan de orde die direct met een circulaire economie te maken hebben. Te denken valt onder meer aan materialenpaspoorten, materialenbanken, de energietransitie, biodiversiteit, sociale inclusiviteit, financiële en juridische aspecten alsook duurzame verslaglegging.

da6e886a-0cf9-11ee-9be9-02565807075b student bouwkunde werkt aan een maquette

Programma

Onderwerpen

 • Dag 1:
  De huidige lineaire economie is een model dat niet langer houdbaar is. Maar waarom eigenlijk niet en langs welke route gaat de transitie naar een circulaire economie zich ontwikkelen.

 • Dag 2:
  Hoe ziet een circulaire economie er überhaupt uit? Wat is eigenlijk circulair en hoe kun je dat dan meten?

 • Dag 3:
  Wat betekent dit voor de primaire technische bedrijfsprocessen en business modellen in de bouw? Welke voorbeelden zijn er al en hoe kun je zelf onderdeel worden van een circulaire bedrijfsketen?

Verdere informatie

Maak kennis met de docent
 

Ron van Wijk

Ron van Wijk werkte eerder bij 1 van de grootste bouwondernemingen aan verduurzaming van het bouwproces. Inmiddels is hij docent en eigenaar van GFSC Consultants and Engineers: een internationaal adviesbureau in sustainable business development in de gebouwde omgeving. Daarnaast is hij directeur van het Nederlands Instituut voor Circulair Bouwen. Hij kan dus uit 1e hand vertellen wat er komt kijken bij duurzaam en circulair bouwen.

Telefoons internationaal
22 november 2023
 

Kom naar de Open Avond Deeltijd

Kom sfeer proeven tijdens onze Open Avond Deeltijd. Stel je vragen en kom alles te weten over het post-hbo aanbod op het gebied van Bouw en Infra.

 

c86edbb6-0cf3-11ee-ba65-02565807075b Low Resolution, Klas met deeltijd en duale studenten bij de HAN University of Applied Sciences studierichting Bouw en Infra in Connectr
Studiekosten
 

STAP-budget stopt

Schrijf je je in voor deze cursus? Dan kun je helaas geen STAP-budget meer aanvragen. Het STAP-budget is een subsidie van de overheid waarmee je je kunt blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan. In de 2e helft van 2023 kun je nog maar voor een klein aantal opleidingen STAP-budget aanvragen. Bij de HAN zijn dat alleen modules die onderdeel uitmaken van een Ad, bachelor of master. Het is nog niet bekend of en hoe de overheid leren en ontwikkelen wil stimuleren in 2024. 

31727 groep studenten tijdens hoorcollege

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500

Nieuwsgierig?

Met de HAN geef je jouw carrière een positieve impuls en kun je verder groeien in jouw vakgebied. Bekijk het uitgebreide aanbod op het gebied van Built Environment. Variërend van een enkele studiedag of meerdaagse (post-hbo) cursus, tot meerjarige (bachelor- of Ad-) opleidingen.

draw-cta-title