Cursus Circulair Bouwen

De opleiding start12 oktober 2023
De overheid wil de huidige lineaire economie ombuigen naar een duurzame, volledig circulaire economie in 2050. Deze transitie is niet alleen uitermate complex maar zal ook een enorme impact hebben op het bouwproces. Met de cursus Circulair Bouwen leer je om daarin (tijdig) mee te bewegen.
In het kort
Een brede verkenning rondom een complex vraagstuk
Circulariteit zal in de (nabije) toekomst een belangrijk gunningscriterium worden. Hiertoe zal het bouwproces drastisch moeten veranderen. Begrippen als demontabel ontwerpen, modulair bouwen en losmaakbare verbindingen spelen daarbij een belangrijke rol. Daarnaast dient er aandacht te zijn voor maximalisatie van waardebehoud door hoogwaardig hergebruik in een ‘technische’ kringloop, in plaats van downcycling en voor toepassing van nagroeibare materialen die onderdeel zijn van de ‘biologische’ kringloop.
Verder wordt ingegaan op circulaire business modellen, waarbij bijvoorbeeld het eigendom bij de producent blijft waardoor de focus verschuift van betalen voor gebruik in plaats van voor bezit. En natuurlijk wordt er ingegaan op wat nu precies onder circulair wordt verstaan en hoe je dat kunt meten. Tenslotte komen diverse andere thema’s aan de orde die direct met een circulaire economie te maken hebben. Te denken valt onder meer aan materialenpaspoorten, materialenbanken, de energietransitie, biodiversiteit, sociale inclusiviteit, financiële en juridische aspecten alsook duurzame verslaglegging.

Programma
Onderwerpen
-
Dag 1:
De huidige lineaire economie is een model dat niet langer houdbaar is. Maar waarom eigenlijk niet en langs welke route gaat de transitie naar een circulaire economie zich ontwikkelen. -
Dag 2:
Hoe ziet een circulaire economie er überhaupt uit? Wat is eigenlijk circulair en hoe kun je dat dan meten? -
Dag 3:
Wat betekent dit voor de primaire technische bedrijfsprocessen en business modellen in de bouw? Welke voorbeelden zijn er al en hoe kun je zelf onderdeel worden van een circulaire bedrijfsketen?
Verdere informatie
Ron van Wijk
Ron van Wijk werkte eerder bij 1 van de grootste bouwondernemingen aan verduurzaming van het bouwproces. Inmiddels is hij docent en eigenaar van GFSC Consultants and Engineers: een internationaal adviesbureau in sustainable business development in de gebouwde omgeving. Daarnaast is hij directeur van het Nederlands Instituut voor Circulair Bouwen. Hij kan dus uit 1e hand vertellen wat er komt kijken bij duurzaam en circulair bouwen.

Kom naar de Open Avond Deeltijd
Kom sfeer proeven tijdens onze Open Avond Deeltijd. Stel je vragen en kom alles te weten over het post-hbo aanbod op het gebied van Bouw en Infra.

STAP-budget stopt
Schrijf je je in voor deze cursus? Dan kun je helaas geen STAP-budget meer aanvragen. Het STAP-budget is een subsidie van de overheid waarmee je je kunt blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan. In de 2e helft van 2023 kun je nog maar voor een klein aantal opleidingen STAP-budget aanvragen. Bij de HAN zijn dat alleen modules die onderdeel uitmaken van een Ad, bachelor of master. Het is nog niet bekend of en hoe de overheid leren en ontwikkelen wil stimuleren in 2024.
Direct contact
Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.
Nieuwsgierig?
Met de HAN geef je jouw carrière een positieve impuls en kun je verder groeien in jouw vakgebied. Bekijk het uitgebreide aanbod op het gebied van Built Environment. Variërend van een enkele studiedag of meerdaagse (post-hbo) cursus, tot meerjarige (bachelor- of Ad-) opleidingen.
