Cursus Circulair Bouwen Toepassen

Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Avonden, Meeloopdagen etc.
 • 1jun
  Open Avond
  Arnhem - 18:00 - 21:00

De opleiding start22 september 2022

De overheid wil de huidige lineaire economie ombuigen naar een duurzame. Voor de bouwsector betekent dit dat een circulair bouwproces steeds belangrijker wordt. Maar hoe implementeer je circulair bouwen op een goede manier in jouw eigen organisatie?

In het kort

  4 dagenDuur
  15:30-20:00Tijd
  € 1500Kosten
  DeeltijdVariant
  CertificaatResultaat

Om de huidige Nederlandse economie te veranderen in een circulaire economie zijn 3 strategische doelstellingen geformuleerd:

 • Het hoogwaardig benutten van grondstoffen in bestaande ketens.
 • Waar nieuwe grondstoffen nodig zijn, fossiele, kritieke en niet-duurzaam geproduceerde grondstoffen vervangen door duurzaam geproduceerde, hernieuwbare en algemeen beschikbare grondstoffen.
 • Het ontwikkelen van nieuwe productiemethodes.

Voor bouw- en installatiebedrijven, de toeleverende industrie maar ook voor architecten en ingenieursbureaus gaat er daarom veel veranderen.

Implementatieplan als rode draad 
In de loop van de cursus stel je de basis op voor een eigen implementatieplan, waarmee je de principes van de circulaire economie in jouw eigen organisatie gaat toepassen.

Programma

Onderwerpen

 • Dag 1: Welk ambitieniveau heeft jouw organisatie?
  Binnen de eigen organisatie invulling geven aan de transitie van een lineaire economie naar een circulaire economie. Wat zijn de valkuilen, het ambitieniveau en het tijdsbestek?
   
 • Dag 2: Wat betekent circulair bouwen voor het primaire proces?
  Cross-sectorale ketensamenwerking gericht op het creëren van meervoudige economische, ecologische en sociale waarde. Hoe organiseer je dit? In hoeverre kan en moet je dit in contracten vastleggen?
   
 • Dag 3: Hoe implementeer je circulair bouwen in je organisatie?
  Hoe creëer je een nieuw gemeenschappelijk draagvlak in je organisatie en hoe ga je om met weerstand van medewerkers?
   
 • Dag 4: Circulaire economie en bedrijfspresentaties
  Op deze dag presenteren jij en je medecursisten de implementatieplannen die je hebt voorbereid. Deze finale presentaties worden daarna besproken.

Verdere informatie

Maak kennis met de docentRon van Wijk

Ron: "Als GFSC Consultants and Engineers is het adviseren over en implementeren van de transitie van een lineaire naar een circulaire economie in de bouw inmiddels onze core business geworden. Waarom? Omdat er verschrikkelijk veel ontwikkelingen zijn op dit gebied die bovendien ontzettend snel gaan. Zelfs voor ons, als specialisten en koploper op dit gebied, is het een hele kunst om alle actuele ontwikkelingen te kunnen blijven overzien. Kortom, de bouw verandert in een razend snel tempo richting een circulaire economie. Mijn advies als hoofdocent van de cursus is dan ook: Zorg dat je snel deel uitmaakt van de nieuwe werkelijkheid! Want elke dag dat je langer wacht, wordt het moeilijker om aan te sluiten. De cursus Circulair Bouwen kan je een vliegende start geven!"

Naast Ron zijn er meer gastdocenten die lesgeven in deze cursus:

 • Cor van Dijken
  Cor is Manager Duurzaamheid bij Nexteria. Nexteria bouwt bedrijfshallen en heeft een zeer ambitieuze visie op circulair bouwen. En bracht dit ook in de praktijk.
 • Peter Kreukniet
  Peter is Programmamanager Circulair bij Bureau Boot, resp. Insert. Samen met de slopersbranche en Madaster maakt hij 2e hands bouwmaterialen via een marktplaats opnieuw beschikbaar. 
 • Willy Smit
  Willy is algemeen directeur van WAM&vanDuren Bouwgroep. Hij is  zeer ambitieus op het gebied van circulair bouwen en heeft dit al in de praktijk gebracht.
 • René Plaggenburg
  Als adjuctdirecteur van recyclingbedrijf Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek vertelt René hoe hij de interne organisatie klaarstoomde voor de circulaire economie. 

1 juni 2022Kom naar de Open Avond Deeltijd

Kom sfeer proeven tijdens onze Open Avond Deeltijd. Stel je vragen en kom alles te weten over het post-hbo aanbod op het gebied van Bouw en Infra.

 

316767 Low Resolution, Klas met deeltijd en duale studenten bij de HAN University of Applied Sciences studierichting Bouw en Infra in Connectr

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500

Nieuwsgierig?

Met de HAN geef je jouw carrière een positieve impuls en kun je verder groeien in jouw vakgebied. Bekijk het uitgebreide aanbod op het gebied van Built Environment. Variërend van een enkele studiedag of meerdaagse (post-hbo) cursus, tot meerjarige (bachelor- of Ad-) opleidingen.