Cursus Certified Big Data Consultant

Er is geen omschrijving beschikbaar
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • Stel een snelle vraag
  Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open avonden, meeloopdagen, etc.
 • 20
  Nov
  Open Avond
  Arnhem - 18:00 - 21:00 - 2019

De opleiding start op 3 maart 2020

De hoeveelheid data is de laatste jaren explosief toegenomen. De cursus Certified Big Data Consultant biedt u een compleet overzicht van het vakgebied, waarna u geen technisch specialist bent, maar wel adviseur.

In het kort

  8 dagenDuur
  13:45-17:00Tijd
  € 2995Kosten
  DeeltijdVariant
  CertificaatResultaat

Bedrijven verzamelen enorme hoeveelheden gegevens over hun klanten, afnemers en activiteiten. Maar data worden ook automatisch verzameld door sensoren en chips die zijn ingebouwd in diverse mobiele apparaten en auto’s. Multimedia, smartphones en toenemend gebruik van Social Media zorgen voor een nog explosievere groei. Wat te doen met deze enorme hoeveelheid aan gegevens?

volg de cursus Certified Big Data Consultant

Om het volle potentieel van Big Data te kunnen benutten, moeten bedrijven en organisaties beschikken over de juiste analytische en organisatorische vaardigheden. Daarnaast moeten geschikte technologische hulpmiddelen worden ingezet en moet er rekening worden gehouden met privacywetgeving en informatiebeveiliging. De trend en verwachting voor de komende tijd is: een tekort aan gekwalificeerde medewerkers die Big Data goed kunnen analyseren.

Hierbij gaat het om experts die specialistische, analytische vaardigheden hebben om met Big Data om te gaan. De hoeveelheid data zal wereldwijd exponentieel blijven groeien. Verbeterde technologieën hebben het makkelijker gemaakt om data te zoeken, te filteren en om veel van deze taken te automatiseren. Toch zal het analyseren van de data door middel van menselijke intelligentie onmisbaar blijven. Het gaat uiteindelijk om de juiste combinatie van technologie en human resources. 

Voor wie

 • Voor iedereen die (na het volgen van de workshop/studiedag Fundamental Big Data) tot de conclusie is gekomen dat hij/zij zich verder wil bekwamen en wil specialiseren tot Big Data Consultant, en dat wil formaliseren door het afleggen van de Arcitura-examens over module 2 en verder.
 • Vereist: voor het goed kunnen volgen van deze cursus dient u het Arcitura-examen B90.01 voor module 1 (Fundamental Big Data) gehaald te hebben. Dit examen kunt u doen na het volgen van de workshop/studiedag Fundamental Big Data of aan de hand van het zelfstudie-lespakket Fundamental Big Data (lesmateriaal van de Big Data Science School).
 • U dient u te beschikken over een goede algemene ontwikkeling, over minimaal hbo werk- en denkniveau, over een goede beheersing van de Engelse taal en over het vermogen om wiskundig, logisch, zorgvuldig en flexibel te denken. U moet nieuwsgierig zijn, doorzettingsvermogen hebben en vooral bestand zijn tegen een hoog abstractieniveau.
 • Enige kennis van Excel en/of statistiek is wenselijk maar niet per se noodzakelijk.
 • De cursus wordt in het Nederlands gegeven, maar gebruikt wel Engelstalig cursusmateriaal.

Programma

Doelstelling
Als gecertificeerd Big Data Consultant:

 • Beschikt u over aantoonbare kennis en vaardigheden m.b.t. een aantal belangrijke Big Data-onderwerpen, met een focus op Big Data analysetechnieken en de verwerking en opslag van Big Data datasets. Hierdoor bent u breed inzetbaar in oplossingsgerichte Big Data (project-)teams;
 • Beschikt u over een grondige kennis over fundamentele en gespecialiseerde Big Data terminologie en concepten en bent u in staat om deel te nemen aan Big Data ontwikkelings- en planningsprojecten doordat u bekend bent met de Big Data analysis lifecycle;
 • Beschikt u over kennis van diverse analysetechnieken, waaronder exploratieve data-analyse (exploratory data analysis, EDA), basale statistische technieken en fundamentele machine learning algoritmen, met betrekking tot de diverse soorten Big Data visualisatietechnieken;
 • Bent u vertrouwd met de fundamentele technische mechanismen die vereist zijn voor het implementeren van Big Data oplossingen;
 • Kunt u bovendien een verantwoorde afweging maken van de technische opties voor het opslaan en verwerken van Big Data.

Onderwerpen
De cursus Certified Big Data Consultant bestaat uit de volgende modulen:

 • Module 2 : Big Data Analysis & Technology Concepts
  Deze module behandelt de Big Data Analysis Life Cycle, de Big Data Analysis Concepts, de Technology Considerations en de Technology Concepts.
  (+ keuzemogelijkheid Exam B90.02: Big Data Analysis & Technology Concepts)
 • Module 3: Big Data Analysis & Technology Lab
  Deze module bevat geen nieuwe theorie, maar bevat praktijkoefeningen over de stof van de workshop-module Fundamental Big Data en module 2, waarin het gaat om het beoordelen van (denkbeeldige) praktijksituaties, het inrichten van Big Data omgevingen en het oplossen van diverse problemen met behulp van Big Data gereedschap. Deze module bestudeert u zelfstandig.
  (+ keuzemogelijkheid Exam B90.03: Big Data Analysis & Technology Lab)
 • Module 4: Fundamental Big Data Analysis & Science
  Bespreking van de essentie van de Big Data analyse-algoritmen en van de toepassing van datamijnbouw en van diverse wiskundig-statistische technieken.
  (+ keuzemogelijkheid Exam B90.04: Fundamental Big Data Analysis & Science)
 • Module 5: Advanced Big Data Analysis & Science
  Verdiepingstraining die de toepassing van een aantal geavanceerde analysetechnieken bespreekt, waaronder lerende algoritmen, datavisualisering, diverse vormen van datavoorbewerking en het draaien van queries op de data.
  (+ keuzemogelijkheid Exam B90.05: Advanced Big Data Analysis & Science)
 • Module 6: Big Data Analysis & Science Lab
  De opzet van deze module is te vergelijken met die van module 3. Module 6 bevat dus geen nieuwe theorie, maar bevat praktijkoefeningen over de stof van modules 4 en 5. U bestudeert ( zelfstandig ) een aantal mogelijke praktijksituaties, waarin u moet beoordelen welke Big Data strategieën en –technieken (niet) kunnen worden toegepast om de problemen op te lossen en te voldoen aan de vereisten van de casus.
  (+ keuzemogelijkheid Exam B90.05: Advanced Big Data Analysis & Science )
 • Module 7: Fundamental Big Data Engineering
  Module 7 behandelt Sharding en Replication, CAP, ACID en BASE, de diverse soorten NoSQL-databases en het MapReduce-algoritme.
  (+ keuzemogelijkheid exam B90.07: Fundamental Big Data Engineering)

Gastdocenten
Hugo Harmsen,  MS-Office trainer, VBA-programmeur en consultant Business Intelligence en Big Data bij Isential IT Professionals.

Werkwijze

Toetsing

 • Het lesmateriaal voor de cursus is -net als bij de studiedag Fundamental Big Data- het officiële lesmateriaal van Arcitura. Daarin wordt af en toe verwezen naar overige literatuur en achtergrondinformatie. Deze achtergrondinformatie is nuttig maar behoort niet tot de examenstof. U krijgt hierover tijdens de cursus meer informatie.

   

 • De examens van Arcitura doet u buiten de cursus(middagen) om. U dient zich hiervoor zelf op te geven bij een van de VUE-Pearsons examencentra in Nederland, waaronder 2 in Arnhem. Wij adviseren om direct na de cursusmiddag het examen af te leggen omdat dan de kennis nog paraat is. De examens betreffen meerkeuzevragen en duren ongeveer 1 uur.

Partners
De cursus Certified Big Data Consultant is een gezamenlijk initiatief van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Isential, ICT kennisorganisatie te Zwolle. Isential is de Big Data Science School Licensed Training Partner voor Nederland (BDSS) en geeft de officiële BDSS trainingen. Isential heeft een team van vaste, professionele en gecertificeerde BDSS trainers die een jarenlange ervaring hebben met het verzorgen van Big Data trainingen. In de cursus wordt gewerkt met het officiële cursusmateriaal van de Big Data Science School (Engelstalig).

Snel antwoord

Vragen over de training, cursus of opleiding?
Stel je vraag aan HAN ICT en Media. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen of appen?

Nieuwsgierig?

Dankzij de HAN geeft u uw carrière een positieve impuls en kunt u verder groeien binnen uw vakgebied. Bekijk het uitgebreide aanbod op het gebied van ICT & Media, variërend van een enkele studiedag of meerdaagse (post hbo-)cursussen.

Er is geen omschrijving beschikbaar