Cursus Specialist Taakdelegatie (verlengde arm)

laptop-studeren-serieus
Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
 • Meld je vast aan
 • Meer informatie...
  Brochure, helpdesk
  • Vraag een adviesgesprek aan
   Stel al je vragen aan een specialist
  • Stel een snelle vraag
   Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
  • Brochure aanvragen
   En bekijk thuis rustig het aanbod

  De startdatum is nog niet bepaald

  Bij taakdelegatie werken casemanager en bedrijfsarts optimaal samen om ervoor te zorgen dat een werknemer altijd kan rekenen op de beste verzuimbegeleiding. Bij de cursus Specialist Taakdelegatie (verlengde arm) leer je alles wat je moet weten om deze samenwerking tot een succes te maken.

  In het kort

   5 dagenDuur
   hboNiveau
   DeeltijdVariant
   € 2045,-Kosten

  Register Casemanagement (CMtd) onder taakdelegatie (of ‘verlengde arm’) wint snel aan populariteit. Zeker nu de spelregels van de Autoriteit Persoonsgegevens eigenlijk geen andere vorm van verzuimbegeleiding toelaten wanneer er bij de verzuimbegeleiding ook privacygevoelige informatie vrijkomt. Bij taakdelegatie werken de hiervoor opgeleide casemanager en de bedrijfsarts optimaal samen om ervoor te zorgen dat een werknemer altijd kan rekenen op de beste verzuimbegeleiding. De grote winst is dat de casemanager taken kan overnemen van de bedrijfsarts, waardoor deze iets meer op afstand kan blijven. Dat is op zich al waardevol, gezien het tekort aan bedrijfsartsen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft inmiddels een duidelijke richtlijn afgegeven dat taakdelegatie en verzuimbegeleiding niet door dezelfde professional mogen worden uitgevoerd.

  Als Specialist Taakdelegatie (CMtd) heb je niet alleen een belangrijke rol als procesbegeleider, maar faciliteer je bovendien de bedrijfsarts. Behalve dat je in opdracht overleg met de werknemer hebt over de belastbaarheid, kun je vanuit je specifieke kennis de bedrijfsarts ook informatie vanuit de niet-medische domeinen geven.

  Natuurlijk vinden alle trajecten en processen altijd plaats na toestemming en in opdracht van de toezichthoudend bedrijfsarts. Je probeert bij alle partijen maximaal draagvlak te creëren, waarbij je de beleving van de werknemer als centraal uitgangspunt gebruikt. Je leert objectief en neutraal te luisteren. De bedrijfsarts leert je aan de hand van een triage (vragenlijst) te beoordelen of een bedrijfsartsenspreekuur gepland moet worden en/of je een andere deskundige moet inschakelen voor een snellere re-integratie.

  Alles wat je nodig hebt voor een geslaagde samenwerking
  De CMtd werkt onder toezicht en verantwoordelijkheid van de bedrijfsarts. De bedrijfsarts beoordeelt welke taken hij aan de casemanager kan overlaten; dit wordt vastgelegd in een contract. Het succes van de samenwerking in taakdelegatie is afhankelijk van een gedegen inrichting en uitvoering van de taken, met de bedrijfsarts als toezichthouder. Logisch dus dat niet alleen de AP een gedegen opleiding verplichtstelt, maar dat juist ook de bedrijfsarts eisen stelt aan opleiding, ervaring en competenties. Met de opleiding Specialist Taakdelegatie leer je alles wat je nodig hebt om de samenwerking met een bedrijfsarts tot een succes te maken. Het is een praktijkopleiding waarbij je je met behulp van rollenspellen de vaardigheden eigen maakt die voor het vak van CMtd nodig zijn.

  Met of zonder assessment
  De volledige geaccrediteerde opleiding bestaat uit 5 dagen en wordt afgesloten met een assessment. Als je slaagt voor dit assessment ontvang je het officiële diploma van de HAN. Je kunt de opleiding ook volgen zonder deel te nemen aan het assessment. De opleiding duurt dan 4 dagen. Als bewijs van deelname ontvang je een certificaat van CS Opleidingen.

  Voor wie

  De opleiding Specialist Taakdelegatie is een specialisatie of vervolgstudie. Om deze studie te kunnen volgen heb je veel kennis nodig van sociale zekerheid, verzuim en re-integratie.

  Programma

  De opleiding Specialist Taakdelegatie bestaat uit vijf lesdagen met afsluitend een assessment.

  Dag 1
  Introductie

  Wat wordt precies onder taakdelegatie verstaan en welke voorwaarden zijn er om het tot een succes te maken? Aan bod komt onder meer:
  • werkwijze bij taakdelegatie, rolscheiding
  ​• positionering, houding, bevoegdheden
  De rol van de bedrijfsarts en IMA 
  Aan bod komt onder meer:
  • het IMA-model: Inzetbaarheid, Medisch en Arbeidsrecht/sociale wetgeving
  • het samenwerkingscontract tussen casemanager en bedrijfsarts
  • verslaglegging

  Dag 2, 3 en 4
  Praktijkoefeningen 

  Het is niet eenvoudig om in kaart te brengen wat een werknemer allemaal vertelt en daar de juiste informatie voor de bedrijfsarts uit te halen. Je mag immers niet zelf interpreteren en beoordelen; dat mag alleen de bedrijfsarts. Daarom besteden we veel tijd aan praktijkoefeningen, samen met een bedrijfsarts en een rollenspelacteur. Je leert door te vragen, met als doel het creëren van draagvlak voor re-integratie. Ook wordt geoefend met het vastleggen van het gesprek in een dossier

  Dag 5
  Voorbereiding assessment
  Je sluit de opleiding af met een assessment. Deze dag ga je hiermee oefenen, zodat je weet wat je te wachten staat en je goed voorbereid bent.

  Dag 6
  Assessment
  Het assessment doe je aan de hand van een rollenspel. Bij een goed resultaat ontvang je het diploma Specialist Taakdelegatie van de HAN.

  Werkwijze

  Casemanager Taakdelegatie is een praktische cursus waarbij je in rollenspellen veel oefent met verschillende praktijksituaties.

  Waar en wanneer

  Informatie over data en locatie kun je vinden op cs-opleidingen onder het tabblad 'Planning'.

  Aanmelden

  Aanmelden voor deze opleiding gaat via de website van CS opleidingen.
  Direct contact is mogelijk via:
  T 088 203 2700
  E secretariaat@cs-opleidingen.nl

  Snel antwoord

  Vragen over de opleiding?
  Stel je vraag aan HAN Deeltijdstudies. We helpen je graag verder.

  Openingstijden

  Werkdagen: 8.30 tot 17.00 uur

  Liever bellen?

  Bellen: 026 - 369 1300