Cursus Blockchain voor beslissers

Er is geen omschrijving beschikbaar
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • Stel een snelle vraag
  Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open avonden, meeloopdagen, etc.
 • 20
  Nov
  Open Avond
  Arnhem - 18:00 - 21:00 - 2019

De opleiding start op 15 oktober 2019

Blockchain-technologie is een verstorende technologie die de wereld op een manier gaat veranderen zoals ook het internet heeft gedaan. Maar wat is blockchain-technologie nu precies.

Blockchain-technologie is een verstorende technologie die de wereld op een manier gaat veranderen zoals ook het internet heeft gedaan. Maar wat is blockchain-technologie nu precies? Hoe krijgt uw bedrijf of organisatie hiermee te maken? De cursus 'Blockchain voor beslissers' geeft antwoorden op al deze vragen.

In het kort

  2 dagenDuur
  09:30-16:30Tijd
  € 1495Kosten
  DeeltijdVariant
  Bewijs van deelnameResultaat

Blockchain is een relatief nieuwe informatietechnologie met het doel om de uitwisseling van gegevens veilig, efficiënt (en decentraal) te laten plaatsvinden. Dat biedt kansen, niet alleen om kosten te besparen, maar ook om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen en consumenten, burgers en bedrijven meer regie te geven over hun eigen gegevens en eigendommen.

Momenteel staat blockchain nog in de kinderschoenen, hoewel er ook al voorbeelden zijn waarbij de technologie (grootschalig) in de praktijk wordt ingezet. Er is nog veel onduidelijk over waar mogelijkheden liggen en waar valkuilen. Ook is de technische expertise op dit gebied nog maar mondjesmaat aanwezig. Verder zal er duidelijkheid moeten komen over aanpassingen in relevante wet- en regelgeving.

Blockchain levert in elk geval veel nieuwe en spannende vragen op; bijvoorbeeld het wegvallen van een centrale autoriteit. Kunnen slimme contracten (smart contracts) straks het werk overnemen wat nu nog wordt gedaan door derde partijen als banken, notarissen en accountants? En zo ja, vinden we dit als samenleving wenselijk?

Zullen blockchaintoepassingen vooral liggen op het gebied van transacties tussen bedrijven of ook in nieuwe dienstverlening aan consumenten? Maar is dat laatste qua bandbreedte en computercapaciteit haalbaar, als een blockchain-netwerk miljoenen knooppunten krijgt en duizenden transacties per seconde aan moet kunnen?

Zo zijn er nog vele vragen te beantwoorden. Maar duidelijk is dat we met blockchain in de beginfase zitten van mogelijk een nieuwe en verstorende informatierevolutie. Deze cursus gaat, naast kennis over blockchain, ook in op deze maatschappelijke en relevante vragen en issues.

Programma

Doelstelling
Na de cursus kunt u beoordelen hoe en waar u blockchaintechnologie in (uw) bedrijfs- of organisatieprocessen in kunt zetten. U bent in staat om tot een projectvoorstel te komen voor uw bedrijf, bedrijfstak of klant. U bent ook in staat om de juiste vorm van de blockchain met het juiste consensusmodel te kiezen.

Onderwerpen

 • Wat is blockchain technologie, waar komt het vandaan, hoe werkt het?
 • De eerste blockchaintoepassingen (cryptocurrencies: bitcoin, ether etc.);
 • Impact op de samenleving, (ISO-)normering, Blockchain coalitie;
 • Soorten blockchain en blockchaintoepassingen/welke consensus modellen zijn er;
 • Blockchain organiseren, projectmatige aanpak, Blockchain by design;
 • Voor- en nadelen;
 • Reëel perspectief voor de toekomst;
 • Op welke businessmodellen kun je blockchain toepassen en op welke niet;
 • Eigen inschatting: hoe gaat mijn organisatie met blockchain te maken krijgen;
 • Hoe past blockchain in de technologische ontwikkeling van mijn bedrijf en bedrijfstak.

Gastdocent
De cursus wordt verzorgd door Pieter van Lierop MSc (FCCI), directeur van Van Lierop Cyber Solutions, bureau voor training, advies en onderzoek (OSINT, Cybercrime, Big Data, Virtual Currencies en Blockchain). Daarnaast werkt Pieter als cybercrime specialist voor het Financial Advanced Cyber Team binnen de Belastingdienst/FIOD.

Snel antwoord

Vragen over de training, cursus of opleiding?
Stel je vraag aan HAN ICT en Media. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen of appen?

Nieuwsgierig?

Dankzij de HAN geeft u uw carrière een positieve impuls en kunt u verder groeien binnen uw vakgebied. Bekijk het uitgebreide aanbod op het gebied van ICT & Media, variërend van een enkele studiedag of meerdaagse (post hbo-)cursussen.

Er is geen omschrijving beschikbaar