Cursus Op weg naar de beroepsregistratie lerarenopleiders (VELON)

Docent voor de klas
Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder

Startdatum is nog niet bepaald

Als lerarenopleider sta je aan de basis van de kwaliteit van het onderwijs in Nederland.

In het kort

  42 uurStudiebelasting
  Hbo+Niveau
  12 uurContacttijd

Beroepsregistratie VELON

Door te werken aan de beroepsregistratie krijg je meer zicht op je eigen functioneren en ontwikkeling als opleider van leraren.
Lerarenopleiders hebben een beroep dat altijd in beweging is. De Staat van de Lerarenopleider (2020) maakt zichtbaar dat het werk van lerarenopleiders diverser wordt door veranderende opleidingsinhouden, samen opleiden en meer en nieuwe rollen en taken die daaruit voortvloeien. Dit vraagt om professionals met eigen, bij de beroepsgroep passende kwalificaties. Om lerarenopleiders te ondersteunen bij hun beroepsrelevante professionalisering is in de afgelopen jaren niet alleen een brede kennisbasis ontwikkeld, maar ook een Beroepsregister Lerarenopleiders met bijpassende beroepsstandaard en registratieprocedure. Lerarenopleiders staan aan de basis van de kwaliteit van het onderwijs in Nederland en daarom neemt VELON je graag op in dit beroepsregister.
Door te werken aan de aanvraag voor de beroepsregistratie krijg je meer zicht op je eigen functioneren en ontwikkeling als opleider van leraren en na registratie maak je deel uit van een professionele, ontwikkelingsgerichte én betrokken beroepsgroep.

Inhoud en werkwijze

De aanvraag voor beroepsregistratie behelst het schrijven van een dossier waarin je weergeeft welke taken je als opleider verricht, wat je visie is op opleiden, hoe je deze visie in je handelen operationaliseert en wat punten zijn waar je jezelf verder in wilt bekwamen. Het schrijven van dit dossier is best lastig en daarom organiseren wij al enkele jaren op verzoek van opleidingsscholen registratietrajecten waarbij opleiders (vanuit de scholen én het instituut) het inhoudelijke gesprek voeren over wat opleiden voor hen betekent door het bespreken van conceptteksten voor de registratieaanvraag.
Meer concreet: in dit begeleidingstraject ga je samen met collega-opleiders aan de slag met het voorbereiden van de aanvraag ten behoeve van de beroepsregistratie lerarenopleider (VELON). Na een introductiebijeenkomst staat in elke volgende bijeenkomst een onderdeel van het op te bouwen dossier centraal. Een bijeenkomst bestaat uit twee delen: het bespreken van uitgereikte literatuur die als basis dient voor de bijbehorende standaard én intervisie. Na elke bijeenkomst werkt de deelnemer een deel van het dossier uit en stuurt voorafgaande aan de bijeenkomst dit onderdeel naar de andere deelnemers. In de bijeenkomst is er ruimte voor peerfeedback aan de hand van de leervraag die de deelnemer inbrengt.

Voor wie?

Lerarenopleiders uit het po, vo, mbo en hbo die minimaal twee jaar ervaring hebben als opleider. Het opleiden en begeleiden behoort substantieel en structureel (d.i. min. 100 uur op jaarbasis) tot je kerntaak.

Tijdsinvestering

Contacttijd: 12 uur
Voorbereiding op de bijeenkomsten en samenstellen van het portfolio: ongeveer 30 uur.

​Nb: het aantal te besteden uren is afhankelijk van voorkennis en werkervaring als schoolopleider.

Afsluiting en certificering

De Academie Educatie heeft een uitwisseling ten behoeve van de beroepsregistratie (VELON) met Hogeschool Driestar Educatief in Gouda. Als het dossier is afgerond, wordt het bij collega’s van Driestar Educatief ingediend en beoordeeld én vindt er een afsluitend gesprek plaats met de assessor, waarna je wordt toegevoegd aan het Beroepsregister Lerarenopleider.

Incompany cursus

Deze cursus wordt Incompany gegeven. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marijke Gommers, coördinator Registratietrajecten VELON-HAN.

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500