Dit is je studie

Communicatieadviseur is een breed vak. Dat zie je terug in onze communicatie opleiding: alle ins en outs van het vak komen voorbij. Marketing en communicatie, PR en mediarelaties, branding, interne communicatie, online communicatie. En het goede nieuws is: er is volop ruimte voor je creativiteit.

Je krijgt verstand van veel zaken De opbouw van Communicatie

In het 1e jaar leer je over de verschillende rollen van een communicatieprofessional. In jaar 2 draait alles om de plek waar je werkt: je combineert rollen in de praktijk. In jaar 3 sta je zelf aan het roer. Stage lopen in het buitenland? Een minor journalistiek volgen op een andere hogeschool? Het kan allemaal. In het laatste jaar kies je modules die passen bij je ambities. En je gaat afstuderen!

Je propedeuse jaar

In je 1e jaar leer je vooral door te doen. Je werkt aan korte projecten van zo'n 3 tot 6 weken. Je maakt bijvoorbeeld een website. Je analyseert doelgroepen en zet een merk op de kaart. Of je maakt persberichten of vlogs (in het Nederlands ťn in het Engels).

Welke rol past bij jou?

In elk project pak je een andere rol op. In het ene project ben je merkenbouwer, in het andere woordvoerder of contentmaker. Je werkt individueel ťn je gaat samen met je medestudenten aan de slag. Je loopt dit jaar ook een week stage bij een organisatie. Daarnaast is er veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling en je communicatieve vaardigheden. Alles om te zorgen dat jij straks stevig in je schoenen staat!

Studiebegeleiding is er voor jou

Bij de opleiding Communicatie heb je een persoonlijke coach. Vooral in het 1e jaar kom je regelmatig bij elkaar: zo help je elkaar en blijf je van elkaar leren. Daarna is de begeleiding afgestemd op wat jij nodig hebt. Speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je coach denkt graag met je mee.

Dit zijn je docenten

Docenten die hun vak het mooiste vak van de wereld vinden. Mensen die hun praktijkervaring graag aan jou willen overdragen. Hieronder leer je enkele docenten kennen.

Lisanne Verkuil

Docent opleiding Communicatie
Lisanne Verkuil

Lisanne is een expert op het gebied van onderzoek. 'Ik help studenten bij hun praktijkopdrachten: hoe doe je onderzoek dat ook echt bruikbaar is? Er komen veel verschillende praktijkopdrachten voorbij, super interessant en leerzaam. Ook voor mezelf!'

Ilja van Bree

Docent opleiding Communicatie
Ilja van Bree

Ilja geeft les in alle studiejaren van de opleiding Communicatie. 'Studenten meenemen in het vak, daar word ik blij van. Als studenten in het 1e jaar binnenkomen is voor hen alles nieuw en vreemd. Als ik hen na 4 jaar mag uitzwaaien als professional ben ik trots!'

Jetsje Sluiters

Docent opleiding Communicatie
Jetsje Sluiters

Jetsje werkt al 17 jaar bij de HAN en heeft verschillende functies. Als docent geeft Jetsje de vakken Nederlands, taalbeheersing, communicatieve vaardigheden en onderzoek. 'Studenten iets leren en verder helpen, dat is wat ik zo mooi vind aan het lesgeven.'

je verdiepende jaar

Dit jaar begint met een bootcamp-week: je frist de kennis van het 1e jaar op. En je kijkt vooruit naar wat er het komend jaar allemaal op het programma staat. En dat is nogal wat!

Wat past bij jou?

In dit jaar leer je de werkplekken van een communicatieprofessional beter kennen. Je doet projecten voor een communicatieadviesbureau, een non-profit ťn een profit organisatie, nationaal en internationaal. In deze projecten combineer je de verschillende communicatierollen uit het 1e jaar.

Naast de projecten loop je stage om de praktijk en jezelf beter te leren kennen. Ook vorm je met andere studenten een communicatiebureau, waarin je samen werkt aan praktijkopdrachten. Je optimaliseert bijvoorbeeld een website en je maakt content. Of je ontwikkelt een campagne of organiseert een event.

Professionele en persoonlijke ontwikkeling

In dit 2e jaar ga je echt de diepte in. Je leert wat belangrijk is als communicatieprofessional. We besteden veel aandacht aan jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling. We dagen je uit, maar bieden ook veel begeleiding. Kortom, je ontdekt in dit jaar waar je goed in bent, waarin je jezelf kunt verbeteren ťn waar je blij van wordt.

Leren in en uit de praktijk

Tijdens je hbo Communicatie ga je al snel praktisch aan de slag! De opleiding werkt intensief samen met bedrijven uit de regio waar je aan praktische communicatievraagstukken werkt. Onze docenten komen uit of werken nog in de praktijk. Neem ook een kijkje op toecomst.nl: het online platform van de opleiding Communicatie waar studenten hun producten, ideeŽn en ervaringen uit de praktijk laten zien.

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

Stage en minor: jij kiest je richting

Dit jaar begin je met een stage. Dat kan ook in het buitenland. Onze communicatiestudenten kom je tegen in landen zoals Zuid-Afrika, CuraÁao, Spanje en Engeland. Na je stage kies je een minor: je verdiept of verbreedt je kennis over een onderwerp dat jou interesseert.

21 weken stage

Wat kun je allemaal doen in een stage van 21 weken? Een heleboel, een kwestie van kiezen. Webredactie bij de publieke omroep. Een marketingopdracht voor een commerciŽle organisatie. Meewerken op de communicatieafdeling van een ziekenhuis of gemeente. Een opdracht uitvoeren bij een communicatieadviesbureau of evenementenbureau. Het kan allemaal. Tijdens je stage ben je bewust bezig met je eigen ontwikkeling. Wat past echt bij mij? Wat kan ik verbeteren? Na 21 weken ben je een heleboel wijzer.

Welke minor kies jij?

In de 2e helft van het 3e jaar kies je een minor: pak je kans en kies de leukste. Je ‘kleurt’ nu zelf je opleiding. Een minor is een keuzevak van een half jaar dat past bij jouw persoonlijke interesse en ambitie. Bijvoorbeeld de minor Brandmanagement, Evenementenmanagement of PR & Mediarelaties. Liever naar het buitenland? Dat kan: kies voor een minor bij een van onze partner hogescholen en universiteiten.

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Studenten die je voor gingen

'Ik vraag artsen en verpleegkundigen het hemd van het lijf!'

Het CWZ in Nijmegen biedt ruim baan aan stagiaires van de HAN.

Aan de slag met de merkbeleving van NS

'Geen dag is hetzelfde, NS moet altijd in spelen op de actualiteit. Er is hier veel te leren en te beleven'

Hoe maak je een campagne voor bol.com?

'Er zit veel meer werk in een campagne dan ik van tevoren dacht. Echt een eyeopener!'

Communicatie en topsport? Prima combinatie!

'Het sportcentrum en het hotel van Papendal zijn 2 werelden. Superinteressant!'

Stroop je mouwen maar op Extra uitdaging nodig? Talent Academy!

Wil jij wat extra’s doen vanaf het 3e jaar? Stap dan in het Honoursprogramma van de Talent Academy. Hiermee heb je een streepje voor, want je bent al serieus bezig met je ontwikkeling tot professional.

Dit zijn de onderdelen van het Honoursprogramma voor Communicatie:

  • innoveren en communiceren
  • praktijkgericht onderzoek
  • academische skills
  • professional skills
  • afstudeerpaper

Droom je van studeren in 't buitenland? Go abroad!

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen. Zo organiseren we bijvoorbeeld het Go Abroad festival. Tijdens het festival zijn er infosessies over internationale stage en studie buitenland. Voor eerstejaars studenten is er een presentatie over de mogelijkheid om een deel van de studie in het buitenland te doen.

Keuzemodules, campagne en afstuderen

In je afstudeerjaar geef je je studie, en daarmee je loopbaan, nog meer richting. Je kunt modules kiezen die passen bij jouw ambities. Je kunt je bijvoorbeeld verder verdiepen in storytelling, ethiek, organisatiekunde, visuele communicatie, interne communicatie of woordvoering. Ben je meer een schrijver, dan is de journalistieke module iets voor jou.

Campagneproject

In je 4e jaar maak je ook een campagne voor een opdrachtgever. Denk aan bedrijven als T-Mobile, KPN en VGZ. Zelf een bedrijf op het oog? Ook dat is mogelijk. Het campagneproject is de ideale voorbereiding op je eindsprint: afstuderen!

Afstuderen

Hťt moment om te bewijzen dat je klaar bent voor de praktijk en helemaal jouw eigen richting te kiezen. Je geeft een communicatieadvies waar je opdrachtgever echt iets aan heeft. Een paar voorbeelden van onze afstudeerders. Hoe kan de NOS jongeren beter bereiken met nieuwe media? Hoe kan een gemeente bewoners meer laten participeren? Hoe moet een organisatie haar online communicatie inzetten om de doelgroep te bereiken? Is je opdrachtgever geholpen met jouw adviezen? Dan is je opdracht geslaagd!

Diploma met supplement

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Arts in Communicatie. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.

Bachelor of Arts in Communicatie

Volgende pagina Maak kennis

Kom sfeerproeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!