Beginnen met Communicatie

Toelatingseisen. Collegegeld en financiering. Aanmelden. Informatie over de instaptoetsen voor Communicatie. Alle praktische informatie over de opleiding vind je hier.

De locatie van de opleiding

 • HAN Campus Nijmegen

  Laan van Scheut 10
  6525 EM Nijmegen

Toelatingsinformatie

 1. Heb jij een havo-diploma? Dan kun je je aanmelden voor de opleiding. Je kunt met alle profielen terecht:

  • Economie & Maatschappij (E+M)
  • Cultuur & Maatschappij (C+M) met wiskunde A of B
  • Natuur & Gezondheid (N+G)
  • Natuur & Techniek (N+T)
 2. Heb jij een vwo-diploma? Dan kun je je aanmelden voor de opleiding. Je kunt met alle profielen terecht:

  • Economie & Maatschappij (E+M)
  • Cultuur & Maatschappij (C+M)
  • Natuur & Gezondheid (N+G)
  • Natuur & Techniek (N+T)
 3. Met een diploma op mbo 4 niveau kun je je aanmelden voor elke opleiding bij de HAN. Heb je tijdens je opleiding weinig wiskunde of economie gehad? Dan is het slim om een instaptoets te maken voor deze vakken. Je kunt je voorbereiden op deze toetsen via e-learning.

 4. Heb je een hbo- of wo-opleiding afgerond, dan kun je starten met Communicatie als je vooropleiding aansluit.

  Heb je een hbo-propedeuse?

  Check via DUO de code van jouw opleiding. Komt deze overeen met die van onze Communicatie opleiding? Dan kun je jezelf voor het 2e jaar inschrijven. Let op: je wordt niet automatisch toegelaten. Je krijgt eerst een gesprek met een studieloopbaanbegeleider. Is de code van je opleiding anders? Dan kun je een intake-onderzoek aanvragen.

  Heb je een wo-propedeuse?

  Dan kun je wellicht doorstromen naar het 2e jaar.

  • Heb je minder dan 40 studiepunten in je propedeuse? Dan kun je alleen losse vrijstellingen aanvragen. Dit kun je pas doen na je start met de opleiding.
  • Heb je meer dan 40 studiepunten in je propedeuse, en geen certificaat of een andere opleidngscode? Vraag een eenvoudig of een uitgebreid intake-onderzoek aan.
 5. Denk je dat je in aanmerking komt voor vrijstellingen? Dan kun je een intake-onderzoek aanvragen. Bij een aantal opleidingen kun je kiezen uit 2 verschillende intake-onderzoeken. Met een eenvoudig intake-onderzoek krijg je een globaal idee van de vrijstellingen die je kunt krijgen. Dit onderzoek is gratis. Het uitgebreide intake-onderzoek geeft je zekerheid. Aan dit onderzoek zijn kosten verbonden (500 euro).

 6. Communicatie heeft instaptoetsen economie, wiskunde en Nederlands. Deze toetsen zijn bedoeld voor de volgende situaties:

  • Je hebt een mbo 4 diploma zonder wiskunde en economie. We raden je dringend aan om deze toetsen te doen, dan heb je een betere aansluiting met de opleiding.
  • De instaptoets Nederlands maak je alleen als je alle stappen van het 21+ toelatingsonderzoek doorloopt.
 7. Voldoe je aan alle eisen? Maar wil je toch iets doen om extra goed voorbereid aan je studie te beginnen? Dan is een opfriscursus een goed idee. Een cursus bestaat uit 2 lesavonden. Dit zijn de cursussen die we aanbieden:

  • opfriscursus economie/M&O
  • opfriscursus wiskunde
  • opfriscursus Nederlands
 8. Ben je 21+ en heb je niet het juiste diploma? Als je voldoet aan de voorwaarden, kun je meedoen aan een toelatingsonderzoek. Wil je meedoen aan een toelatingsonderzoek? Meld je uiterlijk aan voor 30 april. Het onderzoek bestaat uit 3 stappen.

  1. beoordeling CV en motivatie
  2. persoonlijk gesprek
  3. instaptoets(en)

  Als je een stap met een voldoende afrondt, mag je door naar de volgende stap.

  Let op

  • Dit 21+ toelatingsonderzoek geldt uitsluitend voor de economische opleidingen van de HAN (behalve voor Food & Business en HBO-rechten).
  • Heb je al een toelatingsonderzoek gedaan bij een andere opleiding of een andere hogeschool? Dan is dit onderzoek toch verplicht.
 9. Een buitenlands diploma moet tenminste gelijkwaardig zijn aan een Nederlands diploma. Twijfel je over het niveau van je diploma? Het HAN VoorlichtingsCentrum kan je daar meer over vertellen. Daarnaast moet je aantonen dat je het Nederlands mondeling en schriftelijk beheerst. Dit is de zogenaamde taaleis.

  Ben je in Nederland als vluchteling en bij je aangesloten bij het UAF? Dan kun je meedoen aan het Taal & Schakeljaar van de HAN. Dit jaar bereidt je optimaal voor op je bachelor.

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

Aanmelden in 6 stappen

Wacht niet te lang met je aanmelding. Dan weet je zeker dat je alles op tijd hebt geregeld.

 1. Nog geen DigiD? Vraag 'm dan meteen aan. Meestal heb je na 5 werkdagen je DigiD in huis.

 2. Voldoe je aan de toelatingseisen? Dan kun je je aanmelden.

 3. Een paar dagen na je aanmelding krijg je een e-mail met een link naar jouw studiekeuzecheck. Start zo snel mogelijk metde studiekeuzecheck, dan weet je of dit de opleiding is die bij je past. En kun je met een gerust hart de zomervakantie tegemoet.

  • Ga naar han.nl/mijnaanmelding.
  • Klik op de button ‘maak je HANaccount aan’ en volg de stappen.
  • Log in en controleer de checklist. Alles op 'groen'? Dan ben je 100% definitief ingeschreven. Doe dit vr 1 september 2019, dan kun je starten met de opleiding.
 4. De introductieweek is ht moment om je opleiding, medestudenten en studiestad te leren kennen.

Studeren onder bijzondere omstandigheden

Je omstandigheden hebben natuurlijk invloed op je studie. De HAN houdt daar graag rekening mee. Of je nu een functiebeperking hebt of een topsportprogramma volgt: je bent welkom. Heb je nu geen voorzieningen nodig, maar spelen er wel bijzondere omstandigheden? Laat het ons weten. Misschien heb je later in je studie iets nodig. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Opleidingskosten

Je betaalt elk jaar collegegeld. Verder heb je een laptop nodig. De kosten voor boeken, excursies en studiereizen hebben we voor je op een rijtje gezet. Via DUO, het landelijke loket van de overheid, kun je geld lenen voor je studie.

1e jaar
Boeken €300,-
Overig €30,-

Direct contact

Vragen staat vrij!

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur
Schoolvakanties: 9.00 tot 15.00 uur

Liever bellen of appen?

Zin in je toekomst?

Meld je aan