De HAN staat voor Health
Met zwaartepunt Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Ook in Nederland leven hoogopgeleiden langer en gezonder dan mensen met een laag onderwijsniveau. Deze uitdaging vraagt om een multidisciplinaire aanpak en een integrale benadering, gericht op de persoon, de omgeving en de maatschappij.
Health webinar 'Belangrijker dan ooit: aandacht voor gezondheidsverschillen'

Het Health webinar op 27 oktober was een succes. Meer dan 150 deelnemers (studenten, collega's en werkveld) volgden de keynote en 1 van de 5 breakoutsessies. De meesten vonden het jammer dat ze maar één verdiepende sessie konden volgen. Daarom herhalen we dit webinar op 10 februari 2021. Geef je nu op, ook als alleen een van de breakouts wil volgen.
Presentaties webinar
Gezondheidsverschillen verkleinen
Voor het zwaartepunt Health is de focus het verkleinen van gezondheidsverschillen tussen mensen met een lage- en een hoge sociaaleconomische status (SES). Waarom is dit belangrijk?:
- Mensen met een lage SES gemiddeld 6 jaar korter leven dan mensen met een hoge SES
- Mensen met een lage SES 15 jaar minder in goed ervaren gezondheid leven dan mensen met een hoge SES
- Ongeveer 1/3 van de Nederlanders behoort tot de lage SES-groep
- De lage SES-groep bestaat uit mensen met een laag opleidingsniveau, een laag inkomen, een grote groep is laaggeletterd en/of migrant. Ook speelt het ontbreken aan digitale basisvaardigheden bij deze groep.
Inclusiviteit
Om de sociale tweedeling in onze maatschappij tegen te gaan, besteden we als HAN Health aandacht aan inclusiviteit. We willen ervoor zorgen dat de kloof tussen mensen met een hoge en een lage SES niet steeds groter wordt in onze snel veranderende maatschappij.
Als inclusiviteit aandacht krijgt bij de innovaties die we ontwikkelen én bij de grote groep (zorg- en welzijns)professionals die we opleiden voor onze regio, dan doen we als HAN nog steeds waar we goed in zijn, alleen heeft een grotere groep mensen daar baat bij!
Laaggeletterdheid
Wist je dat 1 op de 6 Nederlanders moeite heeft met lezen, schrijven of rekenen? Dat betekent dat alle professionals die we opleiden bij de HAN te maken krijgen met laaggeletterdheid. Tijd voor aandacht voor dit onderwerp! Zeker omdat de HAN focust op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen.
Lees verder ...Aangrijpingspunten
Op 3 niveaus liggen veel aangrijpingspunten voor het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen:
- de persoon, bv. gezondheidsvaardigheden, leefstijlfactoren
- de sociale en fysieke omgeving, bv. het sociaal netwerk, de toegankelijkheid van voorzieningen en aanwezigheid van groen in de wijk
- de maatschappij, bv. bekostiging en wet- en regelgeving in de zorg
Samenwerken
De focus van Health vraagt om een integrale aanpak en multidisciplinair samenwerken. De uitdagingen in onze maatschappij zijn namelijk zo complex, dat een aanpak vanuit één discipline weinig kans van slagen heeft. In het verbinden van alle kennis en perspectieven die de HAN in huis heeft, zit onze kracht. Natuurlijk samen met onze partners uit de praktijk.
Symposium Health: "Samen kunnen we het verschil maken"
Met boeiende inleidingen, workshops, verhalen van ervaringsdeskundigen en een omgevingswandeling inspireerde Health om samen het verschil te maken bij het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Niemand twijfelde aan de noodzaak.
Terugblik symposium HealthProgrammalijnen
Alle activiteiten van Health zijn gericht op het voorkomen en verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen en krijgen vorm langs 3 programmalijnen.
Gezond kunnen leven
In deze programmalijn gaat het om het bevorderen van de mogelijkheden tot gezondheid.
Werken aan herstel
In deze programmalijn gaat het om het bevorderen van de mogelijkheden tot herstel voor mensen die geconfronteerd worden met ingrijpende gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld een ernstig ongeluk, acute aandoening of verlies van dierbaren.
Leven met een chronische ziekte of beperking
In deze programmalijn gaat over het bevorderen van de mogelijkheden tot het inpassen van en omgaan met een chronische ziekte of beperking.
In gesprek

Health zorg voor de verbinding van HAN'ers rondom de focus van het verkleinen van gezondheidsverschillen. De focus is tot stand gekomen na een brede consultatie intern en extern.
Vanuit de HAN sloten onderzoekers, (associate) lectoren, faculteit- en instituutsdirecties, opleidingscoördinatoren en andere betrokkenen aan.
In de gesprekken met externe partners sloten deelnemers uit allerlei verschillende organisaties aan, dit onderstreept het brede spectrum van Health. De dialoog gaf veel inzicht en input.
Voor de terugkoppeling beluister het podcast gesprek (20 min.) tussen Miranda en Lisbeth.
Nieuwsberichten
Health in 2020: “Ons netwerk is enorm vergroot”
Ogen openen, kansen zien en doorpakken. Dat waren grofweg de ambities van Health voor 2020. “We mogen van een geslaagd jaar spreken”, vinden Miranda Laurant en Lisbeth Verharen, programmamanagers Health.
22 december 2020Handige samenvatting project De Mentaal Gezonde Zaak
Na afronding van het project De Mentaal Gezonde Zaak gaan de onderzoekers hun adviezen in de praktijk te brengen. De inzichten vind je in een poster.
23 november 2020Boek van HAN Health over armoede moet binden, boeien en bewustmaken
Wat is armoede? Aan welke knoppen moeten we draaien om armoede de wereld uit te helpen? Het zijn vragen die Jeroen Otten wil beantwoorden in een boek over armoede.
9 november 2020Pepper, Paul en Joyce vallen in de smaak tijdens Health webinar
Is de VR-simulatie laaggeletterdheid geschikt voor opleidingen binnen de HAN? Zien docenten en studenten heil in het gebruik van robot Pepper in de zorg? Het werd in het Health-webinar besproken.
5 november 2020Health-leergemeenschap Ervaringskennis van start gegaan
De leergemeenschap Ervaringskennis is opgericht met als doel de ervaringskennis van klanten en cliënten standaard mee te nemen in onderzoek en onderwijs bij de HAN.
2 november 2020Online Armoede Experience tijdens Health webinar
Hoe is het om in armoede te leven? Tijdens het Health webinar konden deelnemers zelf de Armoede Experience ervaren. En dat kwam binnen.
29 oktober 2020Design thinking legt basis voor beweegprogramma kinderen
Hoe breng je kinderen uit ‘inactieve’ wijken in beweging? Een eerste aanzet is de Beweegkaravaan die door twee Osse wijken trekt.
Lees verder ...SPRONG als springplank naar sterke onderzoeksgroepen
De HAN bereidt 2 SPRONG-aanvragen voor. De zwaartepunten Health, SEE en Smart Region bieden daarbij, als academie-overstijgende aandachtsgebieden, de juiste focus.
8 oktober 2020Sociaal economische gezondheidsverschillen in de klas
Gezond leven begint bij gezond leren leven, zegt Gerda Geerdink, associate lector Kwaliteiten van Lerarenopleiders aan de HAN in een colomn op SAM. ‘Wordt kinderen dat thuis te weining bijgebracht, dan is de school aan zet.”
14 september 2020VR-simulatie goede tool in herkennen laaggeletterdheid
Het leren en herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterheid, dat kunnen studenten nu via VR-simulatie trainen.
8 september 2020Ondersteuningsprogramma ontwikkeld voor zorgnetwerken laagopgeleide ouderen
Werken zorgnetwerken rondom laagopgeleide thuiswonende ouderen anders dan bij hoger opgeleide ouderen? Health-onderzoekers Wendy Kemper en Harmke Hulshof zochten het uit.
3 juli 2020Oudere migranten met een zorgvraag: zo bereik je ze
Onderzoek wijst uit dat technologische hulpmiddelen ouderen helpen langer thuis te blijven wonen. Bij ouderen met een migratieachtergrond ligt dat iets anders.
26 juni 2020Landelijke nota Gezondheidsbeleid bevestigt: we zijn goed op weg
Gezondheidsachterstanden verkleinen is 1 van 4 gezondheidsvraagstukken waar de overheid de komende jaren mee aan de slag gaat. Die plannen zijn volledig in lijn met de ambities van de HAN.
05 juni 2020Klare taal in fysiotherapeutische behandeling draagt bij aan herstel
Communicatie speelt een grote rol bij fysiotherapeutische behandelingen voor laaggeletterden. Heldere uitleg en de terugvraagmethode zijn enkele sleutels tot succes, blijkt uit de afronding van het Health-onderzoek van het lectoraat Werkzame factoren in de Fysiotherapie en Paramedisch handelen.
29 mei 2020Zó houden we mensen met psychische klachten binnenboord
Inzicht in je eigen situatie. Zeggenschap over het werk. En ondersteuning van de leidinggevende. Dat is wat werknemers met psychische klachten en een lage sociaal-economische status nodig hebben om tóch aan het werk te blijven. Zo luidt de conclusie van het Health-project De Mentaal Gezonde Zaak.
19 mei 2020Inclusief onderzoek: recht doen aan verschillen
Onderzoekers en docenten sparren in de nieuwe leergemeenschap Inclusief onderzoek hoe je goed onderzoek doet en de juiste doelgroep bereikt.
11 mei 2020Wordt corona de grote óngelijkmaker?
Het is een crisis in een crisis: voor elke derde Nederlander is deze tijd van thuisquarantaine een mokerslag die nog lang kan nadreunen. De kloof tussen hen en landgenoten die beter af zijn, dreigt nu nóg groter te worden, vertelt Miranda Laurant, programmamanager Health aan SAM.
6 april 2020HAN-docent schrijft samen met studenten en collega's een boek over armoede
HAN docent psychologie Jeroen Otten gaat een boek schrijven over armoede. Om diversiteit en diepgang te creëren, heeft hij de hulp ingeroepen van studenten en collega’s.
30 maart 2020Armoede-Experience: zelf ervaren wat financiële onzekerheid met je doet
Door je in te leven in de ander, groei je als professional en vind je beter aansluiting bij die ander. Tijdens de Armoede-Experience sta je zelf in de schoenen van iemand die leeft in financiële onzekerheid.
16 maart 2020Leergemeenschappen ondersteunen integrale aanpak focus Health
Ze hebben ieder hun eigen thema, kleur en dynamiek: de 4 leergemeenschappen van focus Health. Of er ook overeenkomsten zijn? Bij elke leergemeenschap draait het om interdisciplinaire samenwerking, kennisoverdracht, verbinding en verdieping.
12 maart 2020Training biedt ondersteuning aan verzorgenden met mantelzorgtaken
In een 2-daagse training het zelfmanagement van verzorgenden vergroten, om uitval te voorkomen? Het kan! De training is het resultaat van Health-project 'Succesvol ouder worden in zorg en welzijn'. Aflevering 2 in bijzondere onderzoeksprojecten met focus Health.
2 maart 2020Laaggeletterdheid heeft grote impact op gezondheid
2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. Maurice de Greef schetst tijdens het Theatercollege Laaggeletterdheid de impact. Én hij draagt oplossingen aan.
17 februari 2020Leergemeenschap Technology for Health van start gegaan
Techniek en zorg: het lijkt een gouden combinatie. Toch zijn technische hoogstandjes en digitale tools vooral toegankelijk voor de happy few.
10 februari 2020Gesprekskaart helpt bij voorkomen problemen na opname Intensive Care
Dik een jaar geleden kregen 6 bijzondere projecten vanuit de focus Health van de HAN een subsidie toegekend. Nu (bij de afronding) blikken we terug. Wat is hun impact? Aflevering 1: PICS is niet niks.
3 februari 2020Matchmaking Health levert inspirerende projectvoorstellen op
HAN Health zet ook dit jaar de schouders onder het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Tijdens een 2e matchmaking werkten onderzoekers en docenten van verschillende academies een aantal projectvoorstellen uit. Intersectoraal én interdisciplinair.
27 januari 2020Sporten in clubverband brengt zorgkosten omlaag
Zijn onderzoek haalde het NOS-journaal. Dat had alles te maken met een van de opvallende uitkomsten: in wijken waar meer mensen lid zijn van een sportvereniging pakken de zorgkosten significant lager uit.
13 januari 2020Focus Health: Het wordt écht iets van ons allemaal
Afgelopen jaar heeft de HAN vol ingezet op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Met succes, vinden Lisbeth Verharen en Eva Verhoeven van het kernteam Health.
16 december 2019Architecture in Health pleit voor empathische woningen
Gezondheid en welzijn hebben volgens lector Masi Mohammadi alles te maken met het huis waarin je woont, de wijk waarin je leeft en de sociale omgeving waarvan je deel uitmaakt.
9 december 2019Capability approach bevordert kwaliteit van leven
HAN Health verzorgt een keynote verzorgen tijdens een bijeenkomst van het Nederlands-Vlaams netwerk. Associate lector Erik Jansen: “Mooi om te zien hoe de capability approach in de praktijk vorm krijgt.”
2 december 2019Health in the picture
In het magazine Onderwijs en Gezondheidszorg vertellen de programmamanagers Health Liesbeth Verharen en Miranda Laurant over hun plannen en ambities.
25 november 2019Focus Health: op zoek naar kruisbestuivingen
Sociale gezondheidsverschillen verkleinen: tijdens Matchmaking Health verkenden collega’s en studenten welke kennis, oplossingen en initiatieven er al zijn en welke kruisbestuivingen ze kunnen maken.
18 november 2019InScience: Filmbezoekers spelen 'Kansen Keren'
HAN-docent Carinda Jansen en ervaringsdeskundige Bibi Ansari spelen met bezoekers van filmfestival InScience een live versie van het spel ‘Kansen Keren’.
13 november 2019Mensen met laag onderwijsniveau succesvol betrekken bij onderzoek
Mensen met een lage sociaal-economische status (SES) includeren is nog niet zo eenvoudig. In de 2e leernetwerkbijeenkomst Health wisselen lectoren en onderzoekers kennis en ervaring uit.
4 november 2019Aanpak armoede: over alle grenzen heen
Wat krijg je als professionals uit verschillende domeinen samen brainstormen over manieren om armoede tegen te gaan? Een lijst vol goede ideeën om direct mee aan de slag te gaan.
28 oktober 2019Unexpected Health: samenwerken is sleutel tot succes
"De sociaal-economische gezondheidsverschillen tussen mensen worden steeds groter. Dat schreeuwt om samenwerking, tussen onderzoekers, docenten, studenten en ondernemers."
8 oktober 2019In hoeverre bepaalt de zorgverzekeraar jouw gezondheid?
Het huidige systeem van zorgverzekeringen draagt mogelijk bij aan sociaal-economische gezondheidsverschillen. Dit stelt HAN-onderzoeker Suzanne van Hees.
30 september 2019Gelijkwaardigheid als basis voor sterk zorgnetwerk
Is het oké als welzijns- of zorgprofessionals mensen met een lagere sociaal-economische status anders benaderen? Ja, júist, vindt Wendy Kemper. Ze doet onderzoek naar de interactie in zorgnetwerken rondom thuiswonende ouderen. En ziet hoe belangrijk het is om verschil te maken.
26 september 2019Studenten ervaren psychische druk door geldzorgen
Veel studenten kampen met financiële problemen. Ook faalangst en burn-outklachten zijn steeds meer aan de orde van de dag. Studieachterstand ligt op de loer. Studieloopbaanbegeleiders (slb’ers) kunnen hierin een rol spelen. Maar dan moeten ze wel weten hóe.
16 september 2019Inzet ervaringsdeskundigen maakt sociaal-economische ongelijkheid tastbaar
Armoede, verslaving, gezondheidsproblemen… In de periode dat ze in de jeugdzorg en vrouwenopvang werkte, zag Carinda Jansen wat een sociaal-economische achterstand met een mens kan doen.
10 september 2019Uitnodigende leefomgeving stimuleert gezond contact
De leefomgeving kan invloed hebben op het fysieke en sociale welbevinden van mensen, zegt onderzoeker Kim Hamers. Bankjes, veel ‘groen’ of sporttoestellen in een buurt kunnen ertoe bijdragen dat bewoners elkaar makkelijker ontmoeten. "Een hek om een gebouw nodigt niet uit om contact te maken."
26 augustus 2019Studenten moeten laaggeletterdheid in hun dna krijgen
Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond. Laaggeletterdheid verdient daarom de aandacht.
3 augustus 2019Sociaal-economische gezondheidsverschillen in zorgkosten, gezondheid en werk
Onderzoekers Willem de Boer en Bouwine Carlier leveren samen een waardevolle bijdrage aan de vraag hoe sociaal-economische gezondheidsverschillen te verkleinen zijn. Precies de focus van Health bij de HAN.
8 juli 2019Met juiste focus kan zorgtechnologie briljante successen boeken
Ervaringsdeskundigheid is belangrijk bij het ontwerpen en toepassen van nieuwe zorgtechnologie. Je hebt niets aan technologische hoogstandjes als cliënten niet begrijpen hoe een apparaat werkt. Hiervoor werd aandacht gevraagd tijdens het symposium Health.
1 juli 2019Symposium Health: "Samen kunnen we het verschil maken"
Met boeiende inleidingen, workshops, verhalen van ervaringsdeskundigen en een omgevingswandeling inspireerde Health om samen het verschil te maken bij het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Niemand twijfelde aan de noodzaak.
21 juni 2019Meer aandacht voor ervaringsdeskundigheid helpt mensen vooruit
Een gastles door een ervaringsdeskundige: hartstikke leerzaam en leuk. Waarom breiden we de samenwerking met ervaringsdeskundigen niet verder uit, om het cliëntperspectief écht in de schijnwerpers te zetten? Dat helpt om gezondheidsverschillen te verkleinen.
17 juni 2019Maak dementiezorg toegankelijker voor niet-westerse culturen
Nederlanders met een niet-westerse achtergrond zijn minder bekend met dementie en schamen zich nogal eens voor het gedrag dat erbij hoort. Dit maakt goede en tijdige zorg lastig. Hierover gaat de workshop Culturele diversiteit bij mensen met dementie tijdens Symposium Health.
11 juni 2019Maak e-health begrijpelijk en toegankelijk voor iedereen
Websites, apps en andere digitale communicatie: ze zijn reuze handig in de zorg. Maar komt de informatie aan? Ook als je hoogbejaard, laaggeletterd of visueel beperkt bent? Lector Thea van der Geest geeft tijdens Symposium Health voor alle HAN’ners de workshop E-health voor iedereen!
3 juni 2019Behoud ook de kwetsbare zorgprofessionals voor de zorg
Meer aandacht voor de duurzame inzetbaarheid van sociaal-economisch kwetsbare groep zorgprofessionals kan helpen hen voor de zorg behouden. Annet de Lange, lector Human Resource Management, geeft een inkijkje in onderzoek dat wordt gedaan, als voorproefje op de workshop die ze verzorgt tijdens het eerste Health Symposium op 20 juni.
27 mei 2019Zwaartepunt Health ‘verrast’ op Health Valley Event
Op Health Valley Event, het jaarlijks zorginnovatie congres, bracht de HAN dit jaar de focus van het zwaartepunt Health voor het voetlicht: ‘het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen’. Voor de bezoekers van het event een ‘verrassende inbreng’ waar ze niet omheen konden.
15 maart 2019HAN op Health Valley Event: gezondheidsverschillen verkleinen
‘Iedereen heeft hetzelfde recht op goede gezondheid. Dat klinkt vanzelfsprekend maar is het niet.’ Zo begint het artikel op Health Valley dat uitleg geeft over de focus van zwaartepunt Health.
14 februari 2019Drieluik over de zwaartepunten van de HAN: Health
Met de 3 zwaartpunten beoogt de HAN, in hechte samenwerking met al haar stakeholders, meer impact te hebben en innovatie te bevorderen. Lees het eerste artikel over zwaartepunt Health op SAM.
14 januari 2019Toekenning financiering 6 HAN-projecten zwaartepunt Health
Iedereen heeft recht op goede gezondheid en toegankelijke gezondheidszorg. Ook in Nederland bestaan grote verschillen in levensverwachting en ervaren gezondheid die samenhangen met sociaal-economische omstandigheden. Het verkleinen van deze gezondheidsverschillen; dat is de focus van Health. Voor 2019 is aan 6 HAN-projecten financiering toegekend.
5 december 2018Focus zwaartepunt Health: verkleinen van gezondheidsverschillen - podcast
Na vele gesprekken binnen en buiten de HAN heeft het zwaartepunt Health haar focus scherp. Health richt zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Beluister de podcast (10 min.) over deze focus.
12 oktober 2018