Wijchen
Samen werken aan een gezonder Wijchen! Dat is het streven van Stichting Wijchen Gezond, en hiermee vormt dit ook de stevige basis voor de activiteiten in Wijchen.
Leren en innoveren in de wijk
In Wijchen werken studenten en professionals samen in de driehoek van onderwijs, praktijk en onderzoek. We werken vanuit de visie op positieve gezondheid, en proberen vanuit dit startpunt de integrale samenwerking steeds verder vorm te geven. Dit doen we echt samen, professionals in opleiding leveren hieraan een essentiële bijdrage.
Iedere donderdag komen we bij elkaar in het Leefstijlcentrum Wijchen Gezond. Tijdens deze bijeenkomsten wordt je gecoacht op je projectvaardigheden, en werken we aan inhoudelijke thema’s als interprofessioneel werken en positieve gezondheid. Als je voor Wijchen kiest, dan verwachten wij dat je op donderdag aanwezig kunt zijn. Je zult, afhankelijk van het project waar je aan werkt, ook op andere dagen in Wijchen zijn. Dit bepalen we natuurlijk in goed overleg!
Afstemming tussen werkveld, docenten en studenten

Opdrachten voor studenten komen voort uit vragen vanuit de wijk. De wijk in de breedste zin van het woord. Hieronder verstaan wij natuurlijk de wijkbewoners (jong en oud), maar ook de professionals in het leefstijlcentrum, de basisschool en de sportclub in de wijk en ook de bewoners van de zorgcomplexen die letterlijk bij ons om de hoek zitten.
Burgers en professionals dragen projectideeën aan, waar professionals in opleiding een keuze uit maken. De projecten zijn over het algemeen langlopend. De eerste projectgroep draagt zijn werk over aan de tweede, de tweede aan de derde, etc. Alle projecten hebben als kenmerk dat ze daadwerkelijk een verandering (hoe groot of klein maakt niet uit!) tot stand brengen.
Doorlopende onderzoekslijn
De onderzoeksprojecten die vierdejaars studenten uitvoeren, passen in een doorlopende onderzoekslijn die is ontwikkeld in samenwerking met het Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening (HAN). Studenten van de leerwerkplek onderzoeken hierin hoe burgers hun gezondheid ervaren op de verschillende 'pijlers' van gezondheid en welke behoefte er is aan ondersteunende producten of diensten.
Sterk Wijknetwerk Wijchen is een initiatief vanuit het lectoraat organisatie van Zorg en Dienstverlening. Dit initiatief duurt drie jaar en is bedoeld om samen met burgers en professionals uit Wijchen, te onderzoeken en uit te proberen wat er nodig is om op een goede manier samen te werken met elkaar, zodat we komen tot een sterk wijknetwerk waar de burgers en professionals uit Wijchen alle profijt van hebben.
Thema's

- Preventie
- Positieve Gezondheid
- Wijkgericht werken
- Interprofessioneel werken
- Jong en oud!
Aansluiting bij opleidingen
De thema's sluiten goed aan bij:
- Opleidingen binnen Gedrag en Maatschappij
- Opleidingen binnen Gezondheid
- Opleidingen binnen Sport en Bewegen
- Opleidingen binnen Techniek
- Opleidingen binnen Economie, Management en Recht
- Opleidingen binnen Educatie
Mogelijke opdrachten
- Doorontwikkelen van bordspel ‘de gezondheidsladder’
- Bijdragen aan de ontwikkeling van de sociaal-maatschappelijke functie van het leefstijlcentrum
- Bijdragen aan de integratie van statushouders samen met vluchtelingenwerk Wijchen
- Bijdragen aan het welzijn van de bewoners van de verschillende zorglocaties in Wijchen; studenten kunnen activiteiten organiseren met en voor de bewoners
Samenwerkingspartners
- Stichting Wijchen Gezond
- ZZG zorggroep
- Sterk Wijknetwerk Wijchen
- Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening
Sterk wijknetwerk: burgers, professionals en onderwijs SAMEN
Het project 'Sterk wijknetwerk: burgers, professionals en onderwijs SAMEN' sluit aan bij de kanteling in zorg die momenteel plaatsvindt en bij het beleid dat door de Ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is ingezet.
Lees verder ...Leuk om ook te weten of te lezen
Nieuwsberichten
Leefstijlcentrum Wijchen opent voor 'positieve gezondheid'
In Wijchen het Leefstijlcentrum Wijchen geopend. Een groep HAN-studenten is aangesloten, zodat ze samen met zorgverleners van elkaar leren, werken aan kennisontwikkeling door middel van praktijkgericht onderzoek. Ook leveren de studenten een betekenisvolle bijdrage in de wijk.
Lees verder ...