Project HAN Werkplekleren
Werkplekleren is in alle opleidingen van de HAN een belangrijk onderdeel van het leerplan. Project HAN Werkplekleren is gestart met de vorming van een professionele leergemeenschap rondom werkplekleren.
Hier vindt u een korte toelichting. We vertellen u graag meer over HAN Werkplekleren op www.han.nl/werkplekleren
Wat is werkplekleren?
Werkplekleren is in alle opleidingen van de HAN een belangrijk onderdeel van het leerplan. In de voltijd opleidingen in de vorm van stages en leerwerkplaatsen, in de deeltijdopleidingen als de werkomgeving die de deelnemer meebrengt in het leerproces. In de ontwikkeling van de nieuwe deeltijd is werkplekleren door de HAN als 1 van de 3 bepalende onderdelen van 'de blend' aangewezen, naast het online aanbod en het contactonderwijs.
Werkplekleren als instrument
Werkplekleren is een belangrijk instrument voor het ontwikkelen van de professionele identiteit van de deelnemers en een belangrijke plaats om vakkennis en vakvaardigheden te oefenen in reële beroepscontexten. Motiverend voor studenten en informatief voor de docenten van de HAN. Comakership met het werkveld vormt een belangrijke bron voor continue verbetering en actualisatie van het opleidingenaanbod.
Focus HAN Werkplekleren
Door het vormen van een professionele leergemeenschap delen opleidingen dwars door de HAN hun kennis en ervaring rondom leren in de beroepspraktijk met elkaar. Experimenten en verbeterinventies worden gezamenlijk opgezet om het leren in de beroepspraktijk te optimaliseren. Dit met als doel om een verschuiving te laten plaatsvinden in de manier van interveniëren: van ‘uitvoerend’ naar ‘onderzoekend’. Interessant is namelijk waarom een interventie wel of niet werkt, en welke mechanismen daarbij in werking treden.
Laatste nieuws...
Fictief onderzoek door studenten? Nee hoor, de lat ligt hoger!
Een mooi voorbeeld van hoe onderzoek en onderwijs samenwerken: in 2017 druppelen bijna 70 tweedejaarsstudenten Opleidingskunde hun klassen in voor de 1e bijeenkomst van het vak onderzoeksvaardigheden. Ze verwachten een stapsgewijze overgang van de theoretische basis naar voorzichtig zelf onderzoek doen. Maar docenten Leon Noij en Mirelle Voskes hebben andere plannen: meewerken aan een echt onderzoek, dat ook nog eens in korte tijd moet worden gedaan.
27 maart 2018Bereid (toekomstige) professionals voor op een leven lang leren
Op 30 november sloot het project HAN Werkplekleren af met een slotconferentie. De laatste bijeenkomst stond in het teken van ‘agency’ bij lerenden op de werkplek. Hoe regisseren startende professionals hun eigen leren?
9 januari 2018Gedegen onderzoek als basis: werkplekleren volgens het boekje
Als docent in het vmbo, mbo of hbo weet je hoe belangrijk werkplekleren is binnen het curriculum van beroepsonderwijs. Oefenen is nu eenmaal nodig. Het curriculum van een vmbo- of mbo-opleiding bestaat dan ook voor zo’n 40 tot 60% uit werkplekleren. Gesneden koek zou je zeggen. Toch is de inrichting van werkplekleren nog vaak een worsteling.
28 juni 2017Kennis over werkplekleren nog te beperkt blijkt uit onderzoek
We weten nog te weinig over de organisatie van werkplekleren in vmbo, mbo en hbo stelt het Kenniscentrum Kwaliteit van Leren na een systematische analyse van zo’n 4.000 onderzoekartikelen uit de periode 2005-2015.
16 juni 2017Ank Greijmans over werkplekleren in de praktijk
Ank Greijmans, coördinator Praktijk van de opleiding voltijd Pedagogiek is aangehaakt aan de PLG Werkplekleren omdat Pedagogiek voltijd bezig is met een verandering op het gebied van beoordelen van het praktijkleren.
Lees verder ...Christel Vissers over werkplekleren in de praktijk
Christel Vissers (praktijkbureau) en Mariëtte Geenen (docent) zijn medewerkers bij Opleidingskunde. Zij brengen werkplekleren bij de HAN in de praktijk.
Lees verder ...Verbetertraject werkplekleren op stoom
In het najaar van 2014 is project HAN Werkplekleren gestart met als doel een professionele leergemeenschap te vormen rondom werkplekleren. Een klein jaar later is het tijd om de maat op te nemen. Welke doelen zijn behaald, is het project geslaagd? Wat zijn de uitkomsten tot dusver?
14 oktober 2015