Vaste Grond voor Knikkende Knieën
RAAK-MKB project

In dit RAAK-MKB project onderzoekt het Lectoraat Werkzame Factoren in Fysiotherapie en Paramedisch Handelen samen met de Hogeschool van Amsterdam hoe we veilige sporthervatting kunnen voorspellen na traumatische knieblessures.
Gegevens verzameling
Voor het onderzoek zullen veel gegevens verzameld worden:
- Intake met patiënt
- Uitkomsten van de fysieke testen
- Alle vragenlijsten

Deze informatie dient een veilige plek krijgen en overzichtelijk samen komen. Angelo Richardson (foto) ondersteunt hierin en is vanuit de Hogeschool van Amsterdam (HvA) betrokken bij dit project. Hij is onderzoeker met een achtergrond in de fysiotherapie, bewegingswetenschappen en informatica en kan goed ondersteunen op het gebied van dataverzameling. Hij heeft een server ingericht waarop alle data ingevoerd kan worden door de fysiotherapeut en de patiënt. Via een individuele login kunnen gegevens worden ingevoerd: erg overzichtelijk!
Welke patiënten mogen meedoen met het onderzoek?
De inclusiecriteria zijn als volgt:
- Sporter die een VKB ruptuur, eventueel gepaard gaande met meniscusletsel en/of collateraal bandletsel en/of traumatisch kraakbeenletsel heeft opgelopen
- Herstellende van een VKB reconstructie, zowel primair of een revisie (alle soorten autograft of allograft operatietechnieken, alle soorten fixatiemogelijkheden), óf een conservatieve behandeling na een VKB ruptuur
- Sporters die preoperatief op de Tegner ≥ 6 scoren: dat wil zeggen dat zij pivoterende sporten beoefenen
- Leeftijd 16-65 jaar, mannen en vrouwen
- Sporter die de ambitie heeft om weer te gaan sporten
Fysiotherapeuten zijn gevraagd om goed te screenen of patiënten in aanmerking komen voor dit onderzoek. Per 1 februari 2019 is hen gevraagd te stoppen met de inclusie van patiënten. Als fysiotherapeut hoef je dan dus geen nieuwe patiënten meer aan te melden
In totaal hebben we 227 patiënten kunnen includeren in bijna 2 jaar. Tot nu toe zijn er helaas 24 patiënten uitgevallen (lost to follow-up).
Het projectteam bedankt iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het includeren, aanmelden en meten van de patiënten.
Hoe nu verder…
Nu alle patiënten geïncludeerd zijn, wil het natuurlijk niet zeggen dat het onderzoek klaar is. Sowieso zullen alle patiënten nog worden vervolgd tot hun 1 jaar follow up erop zit.
Tevens gaan we de komende tijd verder aan de slag met de 1e resultaten en uiteraard het belangrijkste: de online tool (app/site) die verder ontwikkelt zal worden en die door de sportfysiotherapeut gebruikt kan worden om de kans op veilige sporthervatting te berekenen.
Wie doen mee?
Om het onderzoekproject goed vorm te geven is er, naast alle deelnemende praktijken, een projectgroep en stuurgroep samengesteld. Deze bestaan uit organisaties werkzaam in het werkveld, onderwijs en onderzoek. Betrokken zijn:
- HAN University of Applied Sciences
- Hogeschool van Amsterdam (HvA)
- Radboudumc (afdeling Health Evidence en IQ Healthcare)
- Sport Medisch Centrum Papendal
- PMI Rembrandt
- KneeSearch
- NVFS
- KNGF
Accreditatie

Dit project komt in aanmerking voor accreditatiepunten voor zowel het KNGF als het Keurmerk. Iedere (fysio)therapeut die deelneemt aan dit onderzoek, de instructies krijgt van de onderzoeker (Inge van Haren) en vervolgens patiënten meet, krijgt 8 punten voor de registers algemeen of sport.
Contact opnemen

Penvoerder van het project Vaste Grond voor Knikkende Knieën is het Lectoraat Werkzame Factoren in Fysiotherapie en Paramedisch Handelen.
- Secretariaat: Marianne de Jong
- T 06 - 55 29 10 19
- E Marianne.dejong@han.nl
- Onderzoeker: Inge van Haren
- T 06 - 25 70 88 92
- E Inge.vanHaren@han.nl