Thermion Nijmegen-Lent
In Academisch Gezondheidscentrum Thermion in Nijmegen-Lent staat het werken vanuit relevante vraagstukken vanuit de praktijk centraal. Zo dragen we bij aan een gezonde wijk, betere zorg- en dienstverlening en beter toegeruste professionals. Hierin wordt samengewerkt met zorg- en welzijnsprofessionals, burgers en betrokkenen vanuit de gemeente Nijmegen.
Labs en werkplaatsen | Thermion Nijmegen-Lent

Leren en innoveren in de wijk
Lent is een wijk in Nijmegen-Noord en maakt onderdeel uit van de ontwikkeling van de Waalsprong. Lent bestaat uit een oude, oorspronkelijke dorpskern, aangevuld met nieuwe, stedelijke wijken. Lent is nog volop in ontwikkeling, en dit maakt het een uitdagende plek om in te leren en werken op het gebied van gezondheid, welzijn, mentaal welbevinden en opvoeding.
Afstemming tussen werkveld, docenten en studenten

Gezamenlijke activiteiten zijn gepland op woensdagmiddag. De eerste week bestaat uit een introductie op de wijk, het gezondheidscentrum en de thema’s die centraal staan in het leren en werken in Sparkcentre Thermion.
Vervolgens werk je in een (interprofessioneel) groepje van 3-5 studenten aan vraagstukken binnen één van de thema´s, in afstemming met de contactpersoon uit de praktijk én je wijkdocent. Opdrachten in/met de wijk en professionals variëren van dag (afhankelijk van het project/de opdracht), dus er wordt enige flexibiliteit verwacht.
Iedere woensdag komen we bij elkaar in AGC Thermion. Tijdens deze bijeenkomsten wordt je gecoacht op je projectvaardigheden en werken we aan inhoudelijke thema’s zoals interprofessioneel leren/werken en positieve gezondheid.
Daarnaast zijn een aantal gezamenlijke activiteiten gepland, die bijdragen aan interprofessioneel (leren) samenwerken, zoals casuïstiekbesprekingen (MDO’s), kennisdelingsessies en begeleide reflectiemomenten. Hierbij verwachten we dat één ieder daarbij aanwezig is.
We bieden:
- Actieve ondersteuning in jouw persoonlijke ontwikkeling tot zorg- of welzijnsprofessional
- Ruimte om te experimenteren
- Ruimte/tijd voor ontmoeting
- Actieve ondersteuning in (praktijkgericht) onderzoek
- Momenten voor werken in partnerschap co-creatie
- Fysieke werkruimte
We staan open voor vernieuwing, maken gebruik van evidence, hebben korte lijntjes en aandacht voor ieders (beroepsspecifieke) expertise en inbreng.
Thema's
Er wordt (interprofessioneel) gewerkt en geleerd binnen de volgende thema’s:
- Cliënten / patiënten met complexe problematiek
- Gezond en actief ouder worden in Lent
- Opvoeding en ontwikkeling (jeugd en jonge gezinnen)
- Taal en technologie ter verbetering van welzijn en zorg
Aan ieder thema is zowel een wijkdocent alsook een professional gekoppeld, voor de verbinding tussen onderwijs en praktijk.
Aansluiting bij opleidingen
Gezien de diversiteit aan thema’s en betrokken partners, sluiten de thema's aan bij:
- Opleidingen binnen Gedrag en Maatschappij
- Opleidingen binnen Gezondheid
- Opleidingen binnen Sport en Bewegen
Mogelijke opdrachten en resultaten
- Evalueren en vormgeven cursus 'Samen Gezond Actief' (ouderen)
- Extra ondersteuningsbehoefte voor bijzondere doelgroepen en buitenschoolse activiteiten
- Opzetten huiswerkgroep Nijmegen-Noord voor jongeren (12+)
- Ontwikkelen en uitvoeren van kennisdelingssessies met en voor professionals over diverse thema’s (bijv. pijn/communicatie)
- Ophalen behoeften van ouders m.b.t. opvoedondersteuning
- Realisering van plannen van de beweeg- en ontmoetingsroute (jong ontmoet oud)
- Thermion (website, folders en locatie) gebruiksvriendelijk maken voor laaggeletterden.
Samenwerkingspartners
We werken samen met zorg- en welzijnsprofessionals, burgers, scholen, de gemeente en het lokale verenigingsleven.
Project Vitaal Lent
Om ouderen gezond en actief ouder te laten worden, ontwikkelt het project 'Vitaal Lent' een duurzaam aanbod van activiteiten. Dit gebeurt in een wijknetwerk waar burgers en (toekomstig) professionals uit de zorg, publieke gezondheid en welzijn samenwerken. Wat vraagt deze integrale manier van samenwerken?
Lees verder ...Nieuwsberichten
Bustour langs Labs en werkplaatsen Thermion, Malburgen en Spijkerkwartier
Om aan de weet te komen hoe bruisend de Labs en werkplaatsen Thermion, Malburgen en Spijkerkwartier zijn, is een leerzame bustour georganiseerd voor HAN-medewerkers, geïnteresseerden van andere onderwijsinstellingen en samenwerkingspartners.
Lees verder ...Samen naar een veilige omgeving voor kinderen in Nijmegen-Lent
Bij HAN Educatie en HAN Gezondheid, Gedrag en Maatschappij werken sinds 2018 samen aan iets bijzonders. Zij bundelen de krachten in het nieuwe project Gezond Jong in Lent, dat gekoppeld is aan Sparkcentre Thermion. HAN-docenten Jaap Dekker en Loes Vos-Strijbosch vertellen meer over het project.
Lees verder ...Interprofessioneel leren waarborgt toekomstbestendig onderwijs
Studenten van verschillende (para)medische en welzijnsopleidingen bij elkaar brengen en interprofessioneel leren samenwerken. Het is iets wat steeds meer hogescholen en universiteiten doen om toekomstbestendig onderwijs te waarborgen. Hoe zit dit er in de praktijk uit?
Lees verder ...Hoe bijzonder is interprofessioneel leren bij Sparkcentres Presikhaaf, Thermion en Leerkring Lingewaard?
Sparkcentres staan voor interprofessioneel leren in de praktijk. De ambitie is om uit te breiden met meer dan 1.200 studenten, 11 deelnemende opleidingen en 15 locaties. Een kijkje bij een aantal centra die al met succes draaien: Presikhaaf, Lingewaard en Thermion.
Lees verder ...Onderwijs en arbeidsmarkt geïntegreerd in Thermion
In Multifunctioneel centrum Thermion in Lent werken partijen uit het onderwijs, de wetenschap en de zorg samen (HAN en Radboudumc). Praktijkervaring uitwisselen en het inbrengen van innovatie op onderwijs in de zorg komen hier samen.
Lees verder ...Koning Willem-Alexander bezoekt Thermion leerwerkplaats HAN
Koning Willem-Alexander bezocht de Thermion leerwerkplaats van de HAN in Nijmegen-Lent. HAN-onderzoeksdocent Wietske Kuijer had samen met HAN-studenten van Fysiotherapie en Ergotherapie de eer om 10 minuten in gesprek te gaan met de koning.
Lees verder ...