HP-Launch (High Performance Little Air Unit Natural Charge Heatpump)
In HP-Launch (High Performance Little Air Unit Natural Charge Heatpump) werken 6 kennisinstituten en marktpartijen 2 jaar lang aan een prototype van een duurzame warmtepomp voor bestaande woningen. De projectresultaten worden kosteloos beschikbaar gesteld aan de Nederlandse warmtepompindustrie die het product kan doorontwikkelen tot een betaalbaar serieproduct.
Ondersteunen fabrikanten
De projectpartners willen de warmtepompindustrie na HP-Launch ondersteunen om de ontwikkelde kennis naar de markt te brengen. HP-Launch moet ook de concurrentiepositie van de Nederlandse warmtepompfabrikanten versterken.
Elementen uit deze ontwikkeling zijn tevens geschikt voor alternatieve systemen, zoals warmtepompen met bodembron- of koelinstallaties.
Wegnemen obstakels voor grootscheepse introductie warmtepompen
In 2050 moeten bestaande woningen, zo’n 8 miljoen huishoudens, de overgang hebben gemaakt van verwarming met aardgas naar verwarming met elektriciteit. Dit kan bijvoorbeeld met een lucht-water-warmtepomp. Het project HP-Launch pakt 3 obstakels voor de grootschalige toepassing van warmtepompen aan: terugverdientijd, plaatsen bij de woning en gebruik van syntetisch koudemiddel.
Ontwikkelde warmtepomp biedt duidelijke voordelen
De huidige status van de warmtepomp die wordt ontwikkeld in het HP-Launch project heeft voordelen ten opzichte van systemen reeds op de markt:
· Terugverdientijd
HP-Launch verbetert het rendement door de afmetingen en aansturing van de warmtepomp goed aan te laten sluiten bij de behoefte van een Nederlandse woning. De kosten worden laag gehouden door een efficiënt ontwerp en een eenvoudige montage in de woning. De lagere prijs dan huidige systemen leidt in combinatie met de ISDE subsidie tot een aantrekkelijke terugverdientijd van ruim binnen de 10 jaar.
· Plaatsen in of bij de woning
De ontworpen dakopstelling is aantrekkelijk voor het merendeel van de Nederlandse woningen. Installatie is eenvoudig en kan in hoge mate worden gestandaardiseerd. De locatie is gunstig met betrekking tot geluidsoverlast en het systeem neemt weinig ruimte in in de woning.
· Natuurlijk koudemiddel
Door het beperkte vermogen en de aangepaste constructie kan de hoeveelheid propaan worden beperkt tot 150 gram en mag de warmtepomp zonder enige beperking worden gebruikt. Door de speciale constructie is er sprake van een buitenopstelling en gelden er ruimere wettelijke eisen voor de hoeveelheid propaan. Er kan dus veilig gebruik gemaakt worden van de natuurlijke stof propaan.
De techniek wordt nu verder ontwikkeld
De bevindingen uit het HP-Launch project worden momenteel al gebruikt om in de Meerjarig Missiegedreven Innovatie Programma’s (MMIP's) verder te werken aan de toekomstige warmtevoorzieing voor Nederlandse woningen. Daarnaast is de kennis beschikbaar voor de fabikanten van verwarmingsinstallaties. Zij kunnen het systeem verder ontwikkelen voor een optimale aansluiting bij hun toeleveranciers en productpalet.
Betrokken partijen
- Lectoraat Meet- en Regeltechniek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Coördinatie, regeltechniek en modellering
- Business Development Holland
Aansluiting bij de markt
- De Haagse Hogeschool
Regeltechniek en modellering
- MMID
Bewaken van de produceerbaarheid
- Re/genT Helmond
Koudetechniek en testen
- TransferWorks
Warmtewisselaars
Betrokken onderzoekers
- dr. ir. Aart-Jan de Graaf (lector Meet- en Regeltechniek)
- Trung Nguyen MEng (onderzoeker)
- Maarten van den Berg BSc (onderzoeker)
- ir. Rob ter Steeg PDEng (senior onderzoeker en projectleider HP-Launch)
Betrokken HAN-opleidingen
Vanuit SEECE zijn de volgende artikelen over HP-Launch gepubliceerd:

SEECE is hét centre of expertise voor duurzame elektrische energie. Deze publiek-private samenwerking jaagt innovatie aan, zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit en zet kennis om in financieel haalbare producten en diensten.
- Kennis uit warmtepompproject HP-Launch geeft boost aan industrie
- Studenten verbeteren warmtepomp in HP-Launch-project
- Afsluiting 2e jaar met projectpresentaties Engineering
- Onderzoekers HP-Launch delen resultaten met warmtepompindustrie
- HAN-student onderzoekt dakopbouw voor nieuw warmtepompconcept
HAN zet onderzoek naar technologie warmtepompen voort
De HAN is betrokken bij een aantal projecten in de Meerjarige Missiegedreven Innovatieprogramma’s (MMIP's), een subsidieregeling die gekoppeld is aan het Klimaatakkoord. Zo gaat de kennisinstelling door met onderzoek naar warmtepomptechnologie voor bestaande woningen.
Lees verder ...Studenten Techniek presenteren 1ste resultaten HP-Launch
Ideeën over HP-Launch, een duurzame warmtepomp. HAN-studenten van technische opleidingen werkten aan deeloplossingen als antwoord op de vraag: hoe je huis warm houden als straks de aardgaskraan wordt dichtgedraaid?
Lees verder ...Lectoraat Meet- en Regeltechniek deelt resultaten warmtepomp met marktpartijen
Het Lectoraat Meet- en Regeltechniek van de HAN, dat HP-Launch initieerde, wil een doorbraak op de markt forceren. Niet door zelf een warmtepomp te produceren, maar door onderzoeksresultaten te delen met marktpartijen.
Lees verder ...HP-Launch: een antwoord op de gaskraan die dichtgaat
De komende 2 jaar gaat het Lectoraat Meet- en Regeltechniek zich samen met 5 andere kennisinstituten en marktpartijen in het project HP-Launch inzetten om gezamenlijk een prototype te ontwikkelen van een duurzame warmtepomp die kan worden toegepast in bestaande woningen. HP-Launch is daarmee een antwoord op de gaskraan die dichtgaat.
Lees verder ...