Praktijkervaringen WISH-methode
WISH in the USA
Van 3 tot en met 7 april 2014 vond in Philadelphia de onderzoeksconferentie van de American Education Research Association (AERA) plaats met als thema “The Power of Education Research for Innovation in Practice and Policy”. Haske van Vlokhoven heeft hier over WISH mogen vertellen.
Lees verder ...Stand van zaken praktijkopleidersonderzoek WISH-methode
In de afgelopen maanden zijn 121 praktijkopleiders over WISH geïnformeerd. Dat gebeurde door middel van een presentatie van gemiddeld iets meer dan een half uur. Daarin werd WISH toegelicht én gecombineerd met een korte oefening waarin het laten ontstaan van energie, een ‘drive’ om in beweging te komen centraal staat. Voor een deel ging het hierbij om apart georganiseerde bijeenkomsten, zoals bij een praktijkopleidersnetwerk van de Rijksuniversiteit Groningen, praktijkopleidersbijeenkomsten van de ‘finance academy’ van het ROC Kop van Noord-Holland of een team van beveiligers van het Beatrixziekenhuis in Gorkum. Daarnaast is de overdracht van WISH onderdeel geworden van de ECABO trainingen, waarbij (regio-)trainers voor de overdracht zorgden.
Lees verder ...WISH in de stagepraktijk
‘De stappen van WISH vind ik niet echt nieuw, maar wel heel handig. Vooral dat mijn stagiairs zo ‘gedwongen’ worden om stil te staan bij waar ze tegenaan kunnen lopen en wat ze eraan kunnen doen, werkt goed. Daar ben ik heel tevreden over’. Zo vat praktijkopleider Esmée haar ervaringen met WISH samen.
Lees verder ...WISH bij eerstejaars ILS
Veel leraren die studenten van lerarenopleidingen begeleiden (de school practicum docent, de praktijkopleider van de lerarenopleidingen) bij opleidingsscholen herkennen het: eerstejaars studenten die moeite hebben met het opstellen van en werken met doelen in de stage. Weliswaar zijn ze verplicht een en ander van tevoren te bedenken en te beschrijven in hun leerwerkplan voor de stage, maar of er ook concreet iets mee gedaan wordt? Ook is niet altijd duidelijk wat de school practicum docent doet met de doelen van de student.
Lees verder ...Robbie (17) over WISH-methode
Ik doe niet echt aan voorbereiding maar wel aan reflectie achteraf” Robbie (17 jaar) koos voor een sprintopleiding in twee jaar zodat hij dan een goed diploma heeft. Het liefst wil hij bij de politie maar voor die opleiding moet je 18 jaar zijn. Robbie heeft stage gelopen bij een groot verhuisbedrijf. Hij heeft daar veel werkzaamheden in de boekhouding kunnen doen en vond het leuk om te zien hoe het er echt aan toe gaat in het bedrijf.
Lees verder ...Naoual over WISH
“Als ik er bewust over nadenk dan denk ik wel aan struikelblokken en hoe ik het op kan lossen” Naoual wilde de opleiding gaan doen omdat haar lerares op het vmbo zei dat het een moeilijk vak was. Uitdaging is een woord dat Naoual regelmatig gebruikt.
Lees verder ...Praktijkbegeleiders over WISH
Voor Samillia, maar ook voor andere praktijkopleiders was het handzame WISH-instructiekaartje (afbeelding) een belangrijk middel om stagiairs met WISH kennis te laten maken. “Het kaartje heeft mij erg geholpen om een andere structuur te geven aan de gesprekken die ik voerde”, voegt Lisette van Gurp van de Stichting Kamerbreed in Amersfoort daaraan toe. Beide praktijkopleiders zetten het kaartje vooral in bij hun geplande begeleidingsgesprekken.
Lees verder ...