Een greep uit onze projecten en netwerken
De HAN verbetert via praktijkgericht onderzoek de beroepspraktijk. Dit onderzoek vindt plaats in projecten, sparkcenters, netwerken, allianties en meer. In zulke tijdelijke of langdurige samenwerkingsverbanden ontwikkelen we kennis waar de (toekomstige) professional wat aan heeft.
Klik op een interessegebied in onderstaande inhoudsopgave voor een overzicht van enkele bijbehorende projecten en netwerken.
Aarde & Milieu
Centrale sturing voor het Ecovat
Het Ecovat concern is bezig met de ontwikkeling van het ‘Ecovat Total Energy System’. Op 1 februari 2019 is het Lectoraat Meet- en Regeltechniek begonnen om een bijdrage aan dit project te leveren. Het lectoraat werkt in dit project samen met projectpartners DNGVL en Ecovat.
Lees verder ...Clean Mobility project
Samen met bedrijven ontwikkelt de HAN innovaties, zodat schoner, slimmer en veiliger vervoer in de toekomst mogelijk is. Binnen Clean Mobility staat het mobiliteitsvraagstuk centraal.
Lees verder ...Cyrus SMith: waterstof is de steenkool van de toekomst
Cyrus SMith is een haalbaarheidsstudie naar een mobiele unit die op midden- en laagspanningsniveau netondersteuning levert door conversie van (groene) elektriciteit naar waterstof. Het Lectoraat Meet- en Regeltechniek van de HAN werkt met projectpartners HyMatters en H2Consultancy samen aan dit toegepaste onderzoeksproject.
Lees verder ...HP-Launch (High Performance Little Air Unit Natural Charge Heatpump)
In HP-Launch (High Performance Little Air Unit Natural Charge Heatpump) werken 6 kennisinstituten en marktpartijen 2 jaar lang aan een prototype van een duurzame warmtepomp voor bestaande woningen. De projectresultaten worden beschikbaar gesteld aan de Nederlandse warmtepompindustrie die het product kan doorontwikkelen tot een betaalbaar serieproduct.
Lees verder ...HyDrOuS II: Hybride Decentraal Opslag Systeem
Het Hybride Decentraal Opslag Systeem (HyDrOuS II) project beoogt een zo breed mogelijk inzetbaar energieopslagsysteem te ontwikkelen. Het hybride karakter komt tot uiting door de combinatie van de waterstof-bromide module voor de langere termijn energieopslag bij laag vermogen samen met een module voor de korte termijn en hoog vermogen.
Lees verder ...Economie en Bedrijf
Gelders Praktijkleerhuis
Het Gelders Praktijkleerhuis omvat een aantal projecten die gericht zijn op kennisnetwerken en co-creatie rondom leren in Gelderland. In het fysieke lab van Studio L&D werken overheid, bedrijven, opleidingen, onderzoekers en studenten samen aan HRD-vraagstukken.
Lees verder ...Innovatiehubs 3.0
In de provincie Gelderland zijn innovatiehubs een succesvol instrument gebleken om innovatie in het MKB te bevorderen. Het Lectoraat Smart Business levert met het doorontwikkelen van dit concept een bijdrage aan de innovatieambitie van het MKB in Gelderland.
Lees verder ...Loopbaan APK
Nu mensen langer doorwerken en digitalisering, automatisering en robotisering de economie sterk veranderen, wisselen werkenden steeds vaker van functie en/of werkgever tijdens hun loopbaan. De roep om ondersteuning bij loopbaankeuzes klinkt steeds luider. Maar wat werkt, en wat werkt niet?
Lees verder ...Management control in de zorg
Ook zorgorganisaties worden ‘lerende organisaties’. Maar wat betekent dat voor de management control systemen? Romana Jess richt haar promotieonderzoek op dit samenspel tussen management control en organisational learning. Hoe blijf je als management ‘in control’ in een lerende zorgorganisatie die continu moet anticiperen op technologische en maatschappelijke ontwikkelingen? Romana is verbonden aan het lectoraat Financial Control van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Lees verder ...MoralScan
In elke organisatie worden dagelijks talloze beslissingen genomen. Maar een beslissing die vandaag juist lijkt, hoeft dat morgen niet meer te zijn. Hoe ‘zuiver’ zijn uw beslissingen en bedrijfsprocessen? En is de koers van het bedrijf nog in lijn met hoe u het bedoeld had? Heeft u eigenlijk wel een ‘moreel’ kompas waarmee u koers kunt houden? Het associate lectoraat Financial Ethics van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen ontwikkelde zo’n kompas.
Lees verder ...Performance management in de Sint Maartenskliniek
De zorgsector moet razendsnel meebewegen met de veranderingen in de maatschappij. Hoe borg je dan de kwaliteit? Hoe doe je succesvol aan performance management, terwijl de dagelijkse praktijk continu verandert? En hoe werkt dat specifiek in een zorginstelling? Jacqueline Drost verricht haar promotieonderzoek naar het performance management in de Sint Maartenskliniek. Zij wordt hierbij o.a. begeleid door het lectoraat Financial Control van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Lees verder ...Smart Innovation in AgriFood Ecosystems
Open innovatie in business-ecosystemen in AgriFood– commercieel toepassen. Het Lectoraat Smart Business helpt bij deze volgende stap, zodat de innovatiekracht van business ecosystemen groter wordt.
Lees verder ...Exact en Informatica
Leren met ICT
Robotica proeftuin Siza
Door het subsidieprogramma OP Oost is een bedrag van € 294.720,- toegekend aan Siza en haar samenwerkingspartners om robotica in de langdurige zorg te testen.
Lees verder ...Gedrag en Maatschappij
AanZet met geld - Financiële zelfredzaamheid van jongvolwassenen met lichte verstandelijke beperkingen
Voor zelfstandig wonende jongvolwassenen met lichte verstandelijke beperkingen (LVB) kent het dagelijks leven veel uitdagingen. Een van die uitdagingen is het omgaan met geld. Gemeente Nijmegen wil graag weten hoe deze groep Nijmeegse inwoners daarbij het beste ondersteund kan worden. Onderzoekers van de HAN onderzochten dit in samenwerking met 3 co-onderzoekers met een lichte verstandelijke beperking.
Lees verder ...Alliantiegericht Werken voor sociale professionals
'Alliantie' is één van die factoren die sterk samen lijkt te hangen met het rendement van de zorg voor verschillende doelgroepen uit het sociale domein, waaronder de jeugdzorg.
Lees verder ...Anders denken anders doen?
Anders denken anders doen? Ervaringen met transitie en transformatie in zorg en welzijn. Een afstudeeronderzoek van HAN-studenten Ergotherapie in samenwerking met Driestroom, JP van den Bent Stichting, Pluryn en Siza.
Lees verder ...Autisme & Eigen Kracht
In januari 2012 ging in Overijssel het project Autisme & Eigen Kracht (AEK) van start met als doel het "ruimte geven aan Eigen Kracht" bij mensen met een autisme spectrum stoornis (ASS) en hun netwerk. Een hulpmiddel hierbij is een Eigen Kracht conferentie (EK-c).
Lees verder ...Beter Leren door Beter Slapen
Hoe kunnen de leerkrachten in het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) bijdragen aan het verminderen van slaapproblemen bij leerlingen met autismespectrumstoornissen? Dit is de vraagstelling van het onderzoek 'Beter Leren door Beter Slapen'.
Lees verder ...Beter uit bed
Vanuit het project Beter uit bed probeert het Radboudumc patiënten zoveel mogelijk te motiveren actief te zijn voor, tijdens en na het verblijf in het ziekenhuis. Het pleit voor een meetinstrument dat continu data genereert, dat voortdurend registreert of iemand ligt, zit of staat en het aantal stappen kan tellen.
Lees verder ...Civil Society Lab (CSL)
De minoren 'Stad & Land, cocreatie en transitie' en 'Civil Society, cocreatie en transitie' realiseren een ontmoeting in het onderwijs tussen wonen, zorg en welzijn. In het Civil Society Lab brengen docenten en studenten van deze 2 minoren de duurzame maatschappij dichterbij.
Lees verder ...Coachen van ervaringsdeskundigen
Coachen van ervaringsdeskundigen is onderzocht door de HAN-docenten Elske van Oostaijen en Mariëtte van Hees. Ervaringsdeskundigen zijn mensen met een verstandelijke beperking die geleerd hebben hun kennis en ervaringen te delen met anderen.
Lees verder ...Ervaringsdeskundigheid
De inzet van ervaringsdeskundigen in projecten binnen gemeenten blijkt betere participatie van burgers in kwetsbare situaties tot gevolg te hebben. De betrokkenheid van ervaringsdeskundigen hebben niet alleen meerwaarde voor hen zelf.
Lees verder ...Hand in hand: Centrum Jeugd en Gezin Lingewaard heeft veel voordeuren
De gemeente Lingewaard heeft HAN SOCIAAL de vraag voorgelegd hoe zij het functioneren van het CJG als netwerkorganisatie kan monitoren. Men verwacht een effectievere en efficiëntere dienstverlening neer te kunnen zetten. Het Kenniscentrum HAN SOCIAAL is ingeschakeld om de vraag te beantwoorden in hoeverre dat lukt.
Lees verder ...ISPB: Methodisch samen werken (MSW)
Interpersoonlijke Sociaal Psychiatrische Begeleiding (ISPB) is een begeleidingsmethode voor cliënten in de langdurige psychiatrische zorg. Methodisch samen werken (MSW) brengt een constructieve werkrelatie en een gestructureerde werkwijze samen.
Lees verder ...Kennisoverzicht alliantie en andere werkzame factoren
Algemeen werkzame factoren, waaronder de alliantie tussen cliënt en hulpverlener, spelen een belangrijke rol in het realiseren van effectieve hulp aan jeugdigen en gezinnen. De afgelopen jaren is er in Nederland nieuwe kennis ontwikkeld.
Lees verder ...Leerafdeling Living Lab voor jongeren met Autisme Spectrum Stoornis (ASS)
Een 'Living Lab' is als leerafdeling ingericht voor jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Het lab bestaat uit klaslokalen, een arbeidsgericht trainingscentrum, een theaterwerkplaats en faseappartementen met domotica.
Lees verder ...MATCH: vraag en aanbod in sociaal-psychiatrische zorg
MATCH is een onderzoeksproject, gefinancierd door een RAAK PRO-subsidie (SIA), het Lectoraat Sociale en Methodische Aspecten van Psychiatrische Zorg en de GGZ-partners, dat in september 2012 is gestart en inmiddels is afgerond.
Lees verder ...Monitoren van alliantie
Uit onderzoek weten we dat het monitoren van de samenwerkingsrelatie tussen hulpverlener en jeugdigen en/of hun ouders of opvoeders een belangrijke bijdrage biedt aan het realiseren van goeie begeleidingsuitkomsten (zoals bijvoorbeeld toename zelfredzaamheid, afname probleemgedrag). Verder onderzoek is nodig.
Lees verder ...Nijmeegs Interprofessioneel Leerlandschap: leernetwerk zorg en welzijn thuiswonende ouderen
Nijmeegs Interprofessioneel Leerlandschap: leernetwerk zorg en welzijn thuiswonende ouderen
Lees verder ...Powertools
Met ‘Powertools: praten, plannen en ontspannen’ is op 20 maart 2018 een succesvol 2-jarig SIA RAAK Publiek project afgesloten. In Powertools hebben cliënten en zorgverleners intensief bijgedragen aan het ontwikkelen van zelfredzaamheid-bevorderende technologie, via participatieve methoden uit de designwereld.
Lees verder ...Professionele leergemeenschap ‘Wie ken jij?'
In 2015-2016 is bij Kenniscentrum HAN SOCIAAL in de professionele leergemeenschap ‘Wie ken jij?’ onderzoek gedaan door studenten, docent-onderzoekers, mensen met een verstandelijke beperking en een coach. Doel was een spel te maken, om samen met mensen met een verstandelijke beperking in gesprek te kunnen gaan over eenzaamheid en sociale relaties. 'Kletsborden' is het uiteindelijke resultaat geworden.
Lees verder ...Relatie cliënt/professional
Het thema 'Relatie cliënt/professional' gaat dieper in op de brede maatschappelijke opdracht om mensen met een verstandelijke beperking tot hun recht te laten komen. Waarbij erbij horen, meedoen en meewerken centraal staan.
Lees verder ...Samen werken aan ambulante (gezins)hulp
Dit onderzoek zorgt dat de bestaande inzichten een plek krijgen in het handelen van (toekomstige) professionals, bestaande kennis over hulp aan jeugdigen en gezinnen wordt doorontwikkeld en dat jeugdigen en gezinnen effectievere hulp krijgen.
Lees verder ...Sociale technologie in de praktijk
Van februari tot juni 2015 deden studenten Sociaal Pedagogische Hulpverlening van de HAN oriënterend, verkennend onderzoek naar de inzet en het gebruik van sociale technologie.
Lees verder ...Spel Duurzame inzetbaarheid als HRM-instrument
Werkvermogen, vitaliteit en employability spelen een belangrijke rol bij de (duurzame) inzetbaarheid van personeel. Lectoraat Human Resource Management ontwikkelt Spel Duurzame Inzetbaarheid als HRM-instrument.
Lees verder ...START! Leren autorijden met autisme tijdens de vakopleiding
Het onderzoeksproject 'START! Leren autorijden met autisme tijdens de vakopleiding' in Renkum (regio Arnhem) heeft als doel het geven van voorlichting over autisme op de werkvloer en in het onderwijs èn gaat over de rol van een rijbewijs hierin.
Lees verder ...STERKplaats Nijmegen
Er is steeds meer vraag naar ervaringsdeskundigheid, bijvoorbeeld in onderwijs, onderzoek of in de zorg. Ervaringsdeskundigen voegen een perspectief toe dat anderen niet hebben. ‘Sterk in onderwijs’ is een project van de LFB, een belangenvereniging door en voor mensen met een verstandelijke beperking. Hierbij worden onderwijsinstellingen en LFB STERKplaatsen aan elkaar verbonden.
Lees verder ...Succesvol samenwerken in Wijknetwerken
Zorg en welzijn worden steeds meer dichtbij burgers georganiseerd, in lokale wijknetwerken. Samen organiseren zij activiteiten om het welbevinden en de gezondheid van de mensen in de wijk of buurt te bevorderen. Het uitgangspunt is positieve gezondheid.
Lees verder ...Trainingspakket 'Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking'
Trainershandleidingen ter ondersteuning van menslievende zorg voor de zorgpraktijk en het onderwijs dat ondersteuning geeft aan mensen met een verstandelijke beperking. Het is een pakket van 4 trainingen in werken met sociale netwerken en aansluiten bij cliënten en hun ouders.
Lees verder ...Van Kwetsbare Student naar Erkend talent
Bij de HAN studeren ruim 3.100 studenten met beperkingen. Meestal zijn dat problemen zoals dyslexie, concentratieproblemen, psychische problemen en vermoeidheidsklachten. Ook deze jongeren verdienen een soepele overgang van onderwijs naar werk. Het project Van Kwetsbare Student naar Erkend Talent van het associate lectoraat Regionale Arbeidsmarkt en Onderwijs helpt hen daarbij.
Lees verder ...Werknemers Sterker Maken: arbeidsverhoudingen in de schoonmaakbranche
In de schoonmaaksector werken in Nederland dagelijks meer dan 100.000 mensen. De sector vindt het van belang dat er op een evenwichtige manier wordt samengewerkt. In opdracht van de Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche (RAS) heeft het Lectoraat Human Resource Management de arbeidsrelaties in de sector in kaart gebracht en verbeteradviezen geformuleerd.
Lees verder ...Werkplaats Sociaal Domein Nijmegen
De Werkplaats Sociaal Domein Nijmegen richt zich op het Versterken van de Sociale Kwaliteit in de Sociale Basis. Dat betekent dat we ons inzetten voor de mogelijkheden voor een ieder om te participeren op een manier die bij die persoon past en hem/haar goed doet.
Lees verder ...Gezondheid en Sport
Community Mental Health Care
De zorg voor mensen met ernstige psychische aandoeningen (EPA) bestaat steeds meer uit het bieden van varianten van ambulante zorgarrangementen, community mental health care, als vervanging voor hospitalisatie.
Lees verder ...ConsuBETER
ConsuBETER richt zich op het verbeteren van de eiwitinname van thuiswonende ouderen. Het project richt zich hiervoor op verschillende aspecten van gedrag.
Lees verder ...Cultuursensitieve dieetadvisering
Het doel van het onderzoek 'Cultuursensitieve dieetadvisering' is het verbeteren van de voedingsbegeleiding door diëtisten van diabetespatiënten van niet-westerse origine.
Lees verder ...CVA Thuisrevalidatie
Partnerschap in een CVA-zorgketen is het uitgangspunt van dit project. Na ziekenhuisopname vanwege een CVA ofwel beroerte gaat 90% van de cliënten rechtstreeks terug naar huis. Maar hoe leveren deze verschillende professionals optimale zorg, afgestemd op de wensen en behoefte van de cliënt en in overleg met elkaar?
Lees verder ...Empathische Woning
Het project Empathische Woning richt zich op het ontwikkelen van innovatieve woonconcepten voor nieuwbouw, deze dienen echter te kunnen worden vertaald naar toepassingen die geschikt zijn voor de bestaande bouw.
Lees verder ...E-skills in de zorg
Erik de Vries, lector Innovatie in de Publieke Sector, werkt samen met de Zorgalliantie aan het onderzoek 'E-skills Toekomstprofielen voor Zorgberoepen'.
Lees verder ...Ethische Adviescommissie Onderzoek
Uitvoering van onderzoek met mensen moet voldoen aan vastgestelde wetten en codes van goed gedrag. De Ethische adviescommissie helpt student- en docentonderzoekers met het integer en verantwoord uitvoeren van onderzoek.
Lees verder ...Evidence based practice voor netwerkversterking bij autisme
Meer en meer wordt beroep gedaan op de zelfredzaamheid en eigen kracht van mensen met autisme en waarbij minder kan worden teruggevallen op professionele ondersteuning. We willen daarom antwoord krijgen op een aantal vragen via praktijkgericht onderzoek.
Lees verder ...Evidence: ontwikkeling EBP-cultuur in verpleeghuizen
Project Evidence ondersteunt verzorgenden en verpleegkundigen in het creëren van een Evidence Based Practice (EBP) cultuur in verpleeghuizen. Het project leidde tot concrete, eenvoudige en gebruiksvriendelijke handvatten.
Lees verder ...HAN ontwikkelt handvatten signalering ouderenmishandeling in acute zorg
Onderzoekers van het HAN Lectoraat Acute Intensieve Zorg ontwikkelden samen met en voor professionals in de acute zorg praktische handvatten om ouderenmishandeling beter te leren signaleren.
Lees verder ...Healing Environment: ruimte voor ontmoeten
Juist bij mensen met een beperkte mobiliteit, zoals we die tegenkomen in gebouwen voor langdurige en chronische zorg, kunnen kansen op ontmoeting bijdragen aan dat mensen zich op hun gemak voelen – een healing environment.
Lees verder ...Health Concept Lab
Er is behoefte aan nieuwe innovatieve producten in de zorg. Resultaten uit wetenschappelijk onderzoek zijn vaak niet direct toepasbaar, daar moet nog vorm aan gegeven worden. Bij het Health Concept Lab bedenken we oplossingen voor problemen uit het werkveld.
Lees verder ...Hulp bij Alledaagse Noodzakelijke Dingen is Gemakkelijk (HANDIG)
HANDIG (Hulp bij Alledaagse Noodzakelijke Dingen is Gemakkelijk) is een 'technology in everyday life' onderzoek waarbij mensen handige en leuke technologische snufjes gebruiken in huis.
Lees verder ...Intelligent Truck Applications in Logistics (INTRALOG)
INTRALOG (Intelligent Truck Applications in Logistics) is een vierjarig project (2015 tot 2019). Dit project van HAN Automotive Research en samenwerkingspartners richt zich op geautomatiseerde geleide vrachtwagentoepassingen op distributiecentra.
Lees verder ...KRAKE: Woon Community
Het deelproject KRAKE: Woon Community richt zich op de vraag hoe we de fysieke woonomgeving van kleine kernen moeten inrichten om de leefbaarheid van inwoners te kunnen optimaliseren.
Lees verder ...Labs en Werkplaatsen (Sparkcentres) regio Arnhem en Nijmegen
De HAN werkt intensief samen met partners in Sparkcentres, leerwerkplaatsen voor verbetering van functioneren, participeren en gezondheid van wijkbewoners in de regio Arnhem en Nijmegen.
Lees verder ...Leefbaarheid in kleine kernen: dorpsdagboeken
Met dorpsdagboeken wordt op een creatieve manier ideeën voor de toekomst van het dorp Afferden (Limburg) opgehaald. Afferden neemt deel aan het Interreg Krachtige Kernen project.
Lees verder ...Living Lab: The Fourth Dimension
Living Lab gaat over een demonstratie- en experimenteerruimte in de wijk Presikhaaf te Arnhem waarin het Lectoraat Architecture in Health en SEECE samen met partners uit de praktijk willen laten zien hoe een leefbare en duurzame woonomgeving eruit zou kunnen zien.
Lees verder ...Management control in de zorg
Ook zorgorganisaties worden ‘lerende organisaties’. Maar wat betekent dat voor de management control systemen? Romana Jess richt haar promotieonderzoek op dit samenspel tussen management control en organisational learning. Hoe blijf je als management ‘in control’ in een lerende zorgorganisatie die continu moet anticiperen op technologische en maatschappelijke ontwikkelingen? Romana is verbonden aan het lectoraat Financial Control van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Lees verder ...My Healthy lifestyle @ Work
In de bouw- en transportsector zijn speciale vitaliteits- en lifestyleprogramma’s beschikbaar. Maar dragen die inderdaad bij aan de gezondheid en inzetbaarheid van de medewerkers? Daar doet het Lectoraat Human Resource Management van de HAN onderzoek naar.
Lees verder ...Nijmeegs Leerlandschap Wijkverpleegkundige Nieuwe Stijl
In het project werken HAN Verpleegkunde en 3 thuiszorgorganisaties (Buurtzorg, ZZGzorggroep en TVN Zorgt) en het ROC Nijmegen samen aan de ontwikkeling van een bestendig netwerk (leerlandschap) voor de uitwisseling van actuele wijkverpleegkundige kennis. Hierbij wordt voortgebouwd op een aantal bestaande activiteiten, zoals de gastcolleges door wijkverpleegkundigen en samenwerkingsverbanden. Het netwerk voegt hieraan een aantal nieuwe activiteiten toe zoals onder andere de duobanen.
Meer over dit projectNijmeegs Interprofessioneel Leerlandschap: leernetwerk zorg en welzijn thuiswonende ouderen
Nijmeegs Interprofessioneel Leerlandschap: leernetwerk zorg en welzijn thuiswonende ouderen
Lees verder ...Performance management in de Sint Maartenskliniek
De zorgsector moet razendsnel meebewegen met de veranderingen in de maatschappij. Hoe borg je dan de kwaliteit? Hoe doe je succesvol aan performance management, terwijl de dagelijkse praktijk continu verandert? En hoe werkt dat specifiek in een zorginstelling? Jacqueline Drost verricht haar promotieonderzoek naar het performance management in de Sint Maartenskliniek. Zij wordt hierbij o.a. begeleid door het lectoraat Financial Control van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Lees verder ...Plezierige Activiteiten voor kwetsbare ouderen
Dit project richt zich op het doorontwikkelen van de Plezierige Activiteitenmethode die mensen verleidt tot laagdrempelige activiteiten die men prettig en zinvol vindt. Sanne Gielen van het Lectoraat Innovatie in de Care leidt dit onderzoek.
Lees verder ...Proeftuin Tinybots
Het project 'Tinybots proeftuin' onderzoekt hoe een kleine sociale robot dementerenden kan ondersteunen door het geven van dagelijkse herinneringen, suggesties en het spelen van persoonlijke muziek, zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen.
Lees verder ...Research Integrity in the Dutch Universities of Applied Sciences
Het project 'Research Integrity in the Dutch Universities of Applied Sciences' beoogt inzicht te geven in aard en omvang van belangenconflicten onder onderzoekers van de UAS-en, en in de maatregelen die de UAS-en hebben genomen, en moeten nemen, om research integriteit te bevorderen.
Lees verder ...Richtlijn Eenzaamheid
Eenzaamheid betekent niet alleen persoonlijk lijden, maar vormt ook een maatschappelijk probleem. Eenzaamheid brengt namelijk aanzienlijke kosten voor de gezondheidszorg met zich mee, die mogelijk deels vermijdbaar zijn.
Lees verder ...Robotica proeftuin Siza
Door het subsidieprogramma OP Oost is een bedrag van € 294.720,- toegekend aan Siza en haar samenwerkingspartners om robotica in de langdurige zorg te testen.
Lees verder ...Ruimte voor Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants in de ‘anderhalvelijn’?
Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants worden in de tweede lijn ingezet voor met name routinematige en laagcomplexe medische zorg. Een deel van deze zorg kan mogelijk verschuiven naar de eerstelijn of naar een nieuwe vorm zoals ‘anderhalvelijnszorg’.
Lees verder ...'Slimme' sportkeuzes
Slimme sportkeuzes spelen volgens het Lectoraat Herkennen en Ontwikkelen van Sporttalent een belangrijke rol bij een langdurige sportloopbaan waarin veel plezier wordt beleefd. Op termijn kan het ook bijdragen aan het verhogen van het niveau van de Nederlandse topsport. Het lectoraat doet daarom onderzoek naar passend sportadvies voor jonge kinderen.
Lees verder ...Smart4U
Bestaande sociale netwerken van cliënten moeten meer in beeld komen, behouden blijven en zo mogelijk worden uitgebreid (waar gewenst door cliënten) via het project Smart4U.
Lees verder ...Sneldiagnostiek
Het project Sneldiagnostiek onderzoekt een innovatieve methode die het opsporen van antibioticaresistentie kan versnellen en automatiseren. Het ultieme doel is de mogelijkheid tot opsporing op afstand, via digitale middelen.
Lees verder ...Talentherkenning: Talent detectie en talent identificatie
Als het aan het Lectoraat Herkennen en Ontwikkelen van Sporttalent ligt, wordt op de basisschool al het fundament gelegd voor het succes van potentiële topsporters. Zij ziet een belangrijke rol weggelegd voor het sport- en bewegingsonderwijs in het herkennen en ontwikkelen van sportief talent.
Lees verder ...Talentontwikkeling: Topbegeleiders en optimale programma's
Reflectie is een belangrijke factor in de talentontwikkeling. Sporttalenten die hoog scoren op reflectie halen vaker de seniorentop dan sporttalenten die relatief laag scoren op deze vaardigheid. Reflectie is trainbaar. Daarom moeten trainers zich bewust zijn van het belang ervan en hun sporttalenten stimuleren hiermee aan de slag te gaan.
Lees verder ...Vermaatschappelijking van zorg en ondersteuning
Maatschappelijke ondersteuning bieden aan mensen met een verstandelijke beperking doet een ander appèl op de inzet van professionals; van hen wordt verwacht dat zij gericht zijn op het faciliteiten van maatschappelijke ondersteuning geboden door derden.
Lees verder ...Vitaal Lent
Om ouderen gezond en actief ouder te laten worden, ontwikkelt het project 'Vitaal Lent' een duurzaam aanbod van activiteiten. Dit gebeurt in een wijknetwerk waar burgers en (toekomstig) professionals uit de zorg, publieke gezondheid en welzijn samenwerken. Wat vraagt deze integrale manier van samenwerken?
Lees verder ...Werk aan de winkel: Arbeid integreren in de fysiotherapeutische besluitvorming
Werk aan de Winkel is een door WCF gefinancierde project en richt zich op het verbeteren van de aandacht van de fysiotherapeut voor het werk van de cliënt, het betrekken van de cliënt bij de fysiotherapeutische besluitvorming en het verbeteren van de samenwerking tussen (arbo)zorgverleners.
Lees verder ...Werkwijzer voor mensen met Q-koorts en QVS
Het HAN-lectoraat Arbeid & Gezondheid en Centrum Werk Gezondheid ontwikkelden samen een werkwijzer voor mensen met Q-koorts en QVS (Q-koorts vermoeidheidssyndroom). Deze werkwijzer kunnen zij gebruiken bij gesprekken op het werk (met leidinggevende en bedrijfsarts) en met de verzekeringsarts/arbeidsdeskundige van het UWV of de verzekeraar.
Lees verder ...Woonwensen
Hoe willen senioren wonen in de toekomst? Aan de hand van interviews met gemeenten, ontwikkelaars, corporaties, senioren, zorginstellingen en senioren belangengroepen of adviesbureaus vergelijkt het Lectoraat Architecture in Health concepten met literatuur.
Lees verder ...Zelfmanagement en eigen regie
Toegepast onderzoek is van belang om inzicht te krijgen in wat zelfmanagement en eigen regie betekenen in de levens van mensen. We willen weten wat mogelijke onbedoelde gevolgen van deze ontwikkelingen zijn en hoe zelfmanagement en eigen regie op passende wijze versterkt kunnen worden. Resultaat van dat onderzoek is een groot aantal producten op het gebied van zelfmanagement en eigen regie voor verschillende doelgroepen.
Lees verder ...Zelfregie in dagelijkse activiteiten (onderzoekslijn)
Via de onderzoekslijn 'Zelfregie in dagelijkse activiteiten' worden ergotherapeutische kennis en producten ontwikkeld voor cliënten, burgers, studenten, docenten en professionals. Onderdeel van de activiteiten: de DOE-fabriek en Ergo-maatje.
Lees verder ...ZemCAD
Een van de doelstellingen van ZemCAD is het onderzoeken welke cliënten met chronische angst en/of depressie profiteren van een overgang van specialistische zorg (tweede lijn) naar een collaborative care zorgmodel.
Lees verder ...Zorgalliantie.nu!
De Zorgalliantie is een vraaggestuurd leernetwerk dat huidige professionals (van participerende organisaties) en toekomstige professionals (studenten initiële en post-initiële opleidingen van de HAN) in diverse leerformules klaarstoomt voor de toekomst, met vraagstukken op thema’s van overmorgen.
Lees verder ...Zorg-op-Afstand
Het project Zorg-op-Afstand richt zich op het snijvlak van gezondheidszorg, techniek en bouwen en wil een bijdrage leveren aan de kwaliteit van wonen van senioren.
Lees verder ...Onderwijs en Opvoeding
ALPO-leraren als change-agents
Een academische leraar geeft als scientist-practitioner niet alleen les aan de eigen groep, maar is ook in staat om vernieuwingsprocessen op school in gang te zetten. Met een Comeniusbeurs op zak onderzoekt docent Fedor de Beer samen met ALPO-alumni hoe verandermanagement te integreren in het onderwijs van de ALPO.
Lees verder ...Ark of Inquiry: onderzoekend leren voor leraren
De Ark of Inquiry biedt leraren Wetenschap & Techniek in het basis- voortgezet- en beroepsonderwijs in heel Europa concrete handvatten en tools.
Lees verder ...Beter leren in de praktijk met WISH
Leren op de werkplek is in potentie een rijke bron van leren. Een werkplek is echter niet automatisch een leerplek. Het Lectoraat Competenties Ontwikkelen in de Beroepspraktijk ontwikkelde een praktisch instrument dat studenten ondersteunt bij het ontwikkelen van zelfregulatie, het opbouwen van zelfeffectiviteit en het maken van transfers: WISH.
Lees verder ...De Toetsing Getoetst
Analyseer, verbeter en borg de kwaliteit van toetsing binnen uw opleiding via de methode De Toetsing Getoetst van HAN en Zuyd Hogeschool.
Lees verder ...De Vooruitdenkerij
Dit future center beroepsonderwijs van de HAN ondersteunt mensen en organisaties bij nieuwe ontwikkelingen om hen te helpen voorbereiden op de toekomst. De uitgangsvraag is: Hoe leiden we studenten op tot de professionals voor de samenleving van overmorgen?
Lees verder ...Gelders MBO
In de Gelderse professionaliseringsagenda werken 7 mbo-instellingen én de HAN samen aan de onderwijskwaliteiten in het Gelders mbo. Kenniscentrum Kwaliteit van Leren en de Lerarenopleidingen zijn er nauw bij betrokken.
Lees verder ...Inductietraject voor startende leraren
Startende leraren staan voor een uitdagende opdracht. Te vaak blijkt die behoorlijk zwaar: starters vallen vaker uit dan meer ervaren collega’s en verlaten soms zelfs het vak. Hoe kunnnen we starters ondersteunen tijdens de beginperiode van hun carrière?
Lees verder ...Leren met ICT
Loopbaan APK
Nu mensen langer doorwerken en digitalisering, automatisering en robotisering de economie sterk veranderen, wisselen werkenden steeds vaker van functie en/of werkgever tijdens hun loopbaan. De roep om ondersteuning bij loopbaankeuzes klinkt steeds luider. Maar wat werkt, en wat werkt niet?
Lees verder ...Meer Mans: meer mannen opleiden voor het primair onderwijs
Een project dat antwoorden zoekt op de vraag waarom maar zo weinig mannelijke studenten het pabodiploma halen. Wat zijn de doelen van dit project? En hoe denken mannelijke pabo-deelnemers zelf hierover?
Lees verder ...Netwerk BKE/SKE
In 2011 ontstond er flinke commotie over de kwaliteit van toetsing in het hbo. Diploma’s werden ‘weggegeven’ leek het wel. Sindsdien is er veel veranderd en vooral verbeterd. Na 8 jaar is BKE/SKE een begrip onder hbo-docenten en blijkt de professionalisering van hbo-docenten een groot succes.
Lees verder ...Netwerk Toetsbekwaamheid in h(b)o
Hogescholen en universiteiten bundelen hun krachten in het netwerk Toetsbekwaamheid h(b)o. Meer deelnemers uit hoger onderwijs zijn altijd welkom. Wil je eerst eens de proef op de som nemen? Kom naar een netwerk- of kennisdelingsbijeenkomst.
Lees verder ...Onderzoeksproject Technasia
In opdracht van de Stichting Technasium voert het Lectoraat Goed Bestuur en Innovatiedynamiek in Maatschappelijke Organisaties een evaluatie uit van de ontwikkeling van de Technasia in de afgelopen 10 jaar.
Lees verder ...Werkplekleren
Project HAN Werkplekleren is gestart met de vorming van een professionele leergemeenschap rondom werkplekleren.
Lees verder ...Recht en Bestuur
De wenselijke schaal
In het project 'De wenselijke schaal' heeft dr. ir. Dort Spierings als promovendus een onderzoek uitgevoerd naar de invloed van fysieke schaalgrootte op de sociale kwaliteit van wonen in woonzorgcomplexen.
Lees verder ...MoralScan
In elke organisatie worden dagelijks talloze beslissingen genomen. Maar een beslissing die vandaag juist lijkt, hoeft dat morgen niet meer te zijn. Hoe ‘zuiver’ zijn uw beslissingen en bedrijfsprocessen? En is de koers van het bedrijf nog in lijn met hoe u het bedoeld had? Heeft u eigenlijk wel een ‘moreel’ kompas waarmee u koers kunt houden? Het associate lectoraat Financial Ethics van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen ontwikkelde zo’n kompas.
Lees verder ...Onderzoeksproject Technasia
In opdracht van de Stichting Technasium voert het Lectoraat Goed Bestuur en Innovatiedynamiek in Maatschappelijke Organisaties een evaluatie uit van de ontwikkeling van de Technasia in de afgelopen 10 jaar.
Lees verder ...Project Beroepsbeeld van de leraar
Kenniscentrum Kwaliteit van Leren startte met de lerarenopleidingen van de HAN een project om gezamenlijk het mooiste vak ter wereld krachtig te omschrijven.
Lees verder ...Samenwerkend leren over de eigen grenzen heen
In dit project werken professionals, studenten, docenten en onderzoekers samen aan complexe vraagstukken en onderzoeken we wat hierin wel en niet werkt.
Lees verder ...Taal en Communicatie
Communicatie in Smart Mobility (SCRIPTS)
In krimpgebieden worden onrendabele buslijnen geschrapt en vervangen door flexibele vormen van openbaar vervoer. Het boeken van een rit gebeurt grotendeels online. Hoe maak je de online dienstverlening zo klantvriendelijk mogelijk? En hoe zorg je achter de schermen voor soepele en duurzame samenwerking?
Lees verder ...De veranderende rol van interne-communicatieprofessionals
Hoe kan ik als communicatieprofessional de betrokkenheid binnen mijn organisatie vergroten? Hoe ondersteun ik medewerkers van de organisatie het beste in hun communicatie? Welke kwaliteiten moet ik inzetten om mijn directie te ondersteunen bij de gewenste organisatieverandering? Het lectoraat Human Communication Development van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen doet onderzoek naar de veranderende rol van de interne communicatieprofessional.
Lees verder ...Stand van Webcare
Organisaties krijgen steeds meer vragen, opmerkingen en klachten van consumenten via social media. Veel organisaties zijn zich ervan bewust dat zij snel op deze berichten moeten reageren, met vriendelijke toon en een inhoudelijk adequaat antwoord. Maar moet je online ook verontschuldigingen aanbieden? En is er een ‘gouden formule’ voor deze vorm van online interactie, ook wel ‘webcare’ genoemd? Het associate lectoraat Online Interactie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen doet hier, samen met adviesbureau Upstream, doorlopend onderzoek naar.
Lees verder ...Techniek
ARL-A onderzoekslaboratorium
Binnen het onderzoekslaboratorium Applied Research Laboratoria-Automotive (ARL-A) zijn er verschillende testopstellingen beschikbaar. Heeft u een onderzoeksvraag en wilt u een test laten uitvoeren? HAN Automotive kan dit op maat voor u verzorgen. Neem vrijblijvend contact op met ons lab!
Lees verder ...Routes naar Mobiliteit
Het project Routes naar mobiliteit versterkt de individuele bereikbaarheid van inwoners en bezoekers van de Achterhoek door gebruik te maken van co-creatie en de kracht van bestaande gemeenschappen.
Lees verder ...