Mascha Smit

Als lector geef ik richting aan het toegepast onderzoek naar vraagstukken rondom duurzame energie binnen het lectoraat. Deze samenwerking met het onderwijs én het bedrijfsleven inspireert en motiveert mij.


Wij voeren ons toegepast onderzoek uit in nauwe samenwerking met het midden- en kleinbedrijf in de regio. Dat kunnen bedrijven zijn die energiesystemen of -componenten leveren. Maar ook mkb-ers die beter met energie willen omgaan. 

Tegelijkertijd wil ik graag bijdragen aan het onderwijs aan de HAN. Ik werk daarom veel samen met docenten, andere lectoraten en externe partijen. We hebben tenslotte een belangrijke taak: het opleiden van energieprofessionals, die klaar zijn voor de duurzame wereld van morgen. 

Over Mascha

Expertises:

  • Waterstoftechnologie
  • Brandstofcellen
  • Duurzame energie
  • Elektro chemie

Het lectoraat duurzame energie

Ons lectoraat onderzoekt en ontwikkelt oplossingen binnen de energietransitie. Wij werken samen met het bedrijfsleven en betrekken hier zowel docenten als studenten bijWe maken gebruik van onze test- en ontwikkelfaciliteiten rondom duurzame elektrische energie, zonne-energie en waterstoftechnologie.

Opstelling waterstof meting in Lab-6

Nieuws

328106 Rob Verhofstad in gesprek met de academie engineering en automotive
336497 hybride waterstof elektrische bakfiets met Mika Damen student Embedded Systems Engineering voor gebouw Ruitenberglaan 29
Studenten slepen 1e én 2e prijs binnenHAN Infrawall wint Cleantech battle
300454 Winnaars Cleantech Battle 2021 (Nico Hoeijmans)
265637 Conceptbeeld hal Connectr Energy
266918 Zonnecellen worden op een dak in winkelcentrum Overvecht geplaatst
257192 Bakfiets op waterstof HydroCargo
Lenzen Project Console
Master studenten werken met power grid

Projecten

HAN H2 Lab

Het H2Lab is een shared facility test- en ontwikkelomgeving voor waterstofsystemen. Deze omgeving en de bijbehorende faciliteiten zijn beschikbaar voor allerlei partijen die onderzoek willen doen en/of willen samenwerken. Het lab wordt beheerd door de HAN en functioneert als hybride leeromgeving.

Gebouw H2Lab op IPKW

Console

Hoe kun je zonlicht efficiënt opvangen voor elektriciteit en warmte? En tegelijk het felste zonlicht buiten houden, zodat het binnen koel blijft? Console (CONcentrated SOLar Energy) ontwikkelde een ‘super-zonwering’. Duurzame energie wordt opgewekt en alleen zacht daglicht kan naar binnen.

LCPV project zonne-energie

Hydrova

Is het rendabel om energie uit zonnepanelen in waterstof op te slaan voor het later verwarmen van vakantiehuisjes? Kunnen elektrische accu’s van heftrucks vervangen worden door energie uit waterstof zodat ze niet meer acht uur aan een oplader hoeven? Bij project HYDROVA is het onderzocht.

winnaars RAAK award 2020

Enowatts

Langs de N325 in Arnhem komen 4 windmolens te staan. In de loop van 2021 voorzien deze turbines Arnhemse huishoudens en bedrijven van duurzame elektriciteit. Ook bieden ze een waardevolle onderzoekcase voor kennisinstellingen en bedrijven. Hoe sla je energie op om later te gebruiken?

Opstelling waterstof meting in Lab-4

Publicaties

Er verschijnen regelmatig publicaties van Mascha Smit met betrekking tot haar onderzoeken rondom het onderwerp duurzame energie. Een overzicht van alle publicaties vind je hier.

LCPV Project zonne-energie

Kennispartners en netwerken

Het Lectoraat Duurzame Energie werkt met deze kennispartners en netwerken samen.