Frans de Vijlder

Ik houd me bezig met bestuur, beleid en organisatie, politiek-bestuurlijke en maatschappelijke ontwikkelingen, strategie, toezicht en verantwoording, interne organisatie en professionals governance.


Goed onderwijs staat of valt met de professionaliteit en integriteit van de mensen die het doen. En dat geldt ook voor goed bestuur. Maar bureaucratie en regelgeving zijn ook noodzakelijk. Alleen dan kunnen organisaties middelen succesvol omzetten in prestaties die waardevol zijn voor de maatschappij. 

Veilig en uitgedaagd
Bestuurders en managers moeten begrijpen hoe de samenleving zich ontwikkelt en randvoorwaarden scheppen. In een goed overheidsbeleid voelen bestuurders en professionals zich veilig en uitgedaagd om maatschappelijk ondernemerschap waar te maken. 

 

Over Frans

Expertises:

  • Innovatietechniek
  • Bestuur
  • Onderwijs
  • Globalisering
  • Financiering

Lectoraat Goed bestuur en Innovatiedynamiek in Maatschappelijke Organisaties

Organisaties in het publieke domein staan onder permanente druk om beter te presteren. Denk aan gemeenten en andere overheden, organisaties in de zorg, wonen en onderwijs. Door deze druk moeten ze innoveren. Het organiseren van deze innovatiedynamiek is altijd een kwestie van goed bestuur. 

manager leidt een zakelijke bijeenkomst met collega's en medische professionals

Artikelen

Jubilaris Ruud Kroes

De Wet van Sinterklaas

Oud genoeg om te weten wie je bent. Jong genoeg om door te willen leren. Dat geldt zeker voor onze jubilarissen! Tijdens dit jubileumjaar, waarin de HAN 25 jaar bestaat, laten we ze aan het woord. Deze keer: Ruud Kroes, creatief vakdocent Sociaal Werk, over de Wet van Sinterklaas.

Er is geen omschrijving beschikbaar
HAN Redactie
302232 Een headerfoto van jubilaris Ruud Kroes. Geplaatst door Hanneke Bulten.
Studenten werken aan testfase robot Pepper

Proeftuin Robotica

Robot Pepper is de personal health coach van de toekomst. In de Proeftuin Robotica wordt aan de doorontwikkeling van Pepper gewerkt. Studenten Verpleegkunde van de HAN helpen met onderzoeksprojecten in de testfase.

HAN Redactie
236876 studenten aan het werk met robot
TERUGBLIK EDUCATIE COLLEGETOUR '20/ '21

Stine Jensen

Wat was het alwéér een geweldige editie van de HAN Educatie Collegetour ‘20/ ’21! Tijdens de laatste editie van dit studiejaar was filosoof, programmamaker en schrijfster Stine Jensen te gast.

HAN Redactie
284509 Educatie Collegetour Stine Jensen
Voorwoord en terugblik CvB

Samen sterk in samenwerken

Typeren we 2020 in nog geen 10 trefwoorden, dan zou dit zomaar het lijstje voor de HAN kunnen zijn: coronavirus; online leren; online werken; academies van start; studentenwelzijn. Toch reserveren wij graag de eerste plek op de lijst voor: samenwerken.

HAN Redactie
256934 College van Bestuur, Bridget Kievits, Rob Verhofstad, Yvonne de Haan
3e-jaarsstage Civiele Techniek

Diversiteit, gezond boerenverstand en de handen uit de mouwen.

Stijn zit in het 3e jaar van de verkorte opleiding Civiele Techniek. Hij loopt bij een ingenieursbureau zijn 3e-jaarsstage en werkt daar aan verschillende projecten. Het echte werk! Als teamlid en met veel eigen verantwoordelijkheid. Zijn stage past hem als een jas. Net als zijn opleiding.

HAN Redactie
296546 Civiele techniek, Stijn Wijers voor het pand van Civil Management, Greenhouse Advies en DagNL.
Finalist Docent van het Jaar

"Leerrendement gaat bij mij voor studenttevredenheid"

Lesgeven aan de HAN. Waarom doe je het, en wat geef je mee aan studenten? Karen Lips, finalist in de Docent van het Jaar-verkiezing, doet graag een boekje open. Tijd voor de laatste 10 vragen! Over lef voor diëtisten, Karens vele ‘yes!’-momentjes en wat ze nog in petto heeft voor de HAN.

HAN Redactie
291030 Een header voor bij een serie artikelen met Karen Kotten-Lips. Zij was finalist van de Docent van het Jaar-verkiezing. Geplaatst door Hanneke Bulten.
Voorloper in flexibiliteit

Glorieuze toekomst voor deeltijdonderwijs

Uitermate gemotiveerd om te beginnen aan een deeltijdstudie bij de HAN, dat was de 37-jarige Irma Rozenboom: “Op mijn 19e ging ik na mijn mbo-studie Social Pedagogisch Werk aan de slag in de gehandicaptenzorg. Nu wil ik vooruit, de overstap maken naar de reclassering."

HAN Redactie
Hangar
Voor havo 3/4 en mbo niveau 4

Technische Bedrijfskunde ontwikkelt spel 'Fietsfabriek' voor voortgezet onderwijs

Vanuit Technische Bedrijfskunde aan de HAN is het spel 'De Fietsfabriek' ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. Het idee is om hiermee naar middelbare scholen in de regio van Arnhem te gaan. Voor wie is dit spel specifiek bedoeld?

HAN Redactie
298981 Technische Bedrijfskunde spel De Fietsfabriek Digital Shadow met Pieter Ravensbergen bij beeldscherm voor uitleg
Paola de Bruijn wint posterpresentatie

Kunst als poort voor gesprekken over ouder worden

Als ‘Alice in Spiegelland’ in een andere wereld stappen en de ervaringen meenemen naar de werkelijkheid. Dat doet kunst bij het zoeken naar antwoorden op levensvragen rondom ouder worden, vertelt docent-onderzoeker Paola de Bruijn. Met haar bevindingen won ze de posterpresentatie tijdens ECSWR 2021.

Marleen de Roo
230153 Centre for Creativity onderzoek Paola
Verpleegkundige Vervolgopleidingen

Studeren naast je werk geeft energie

“Ik wilde me graag verder ontwikkelen, zodat ik ook de komende jaren energie krijg van het werk dat ik doe”, begint Mirjan Verweij (47), arboverpleegkundige bij ‎Pantein haar verhaal. Ze koos voor een post-hbo opleiding bij de HAN.

Marleen de Roo
251443 Docent geeft uitleg aan studenten verpleegkunde (posthbo)

Projecten

Gelderland, een provincie van grenzeloze kansen door wederkerig bestuur

Omdat gemeenten er veel taken bij hebben gekregen de laatste jaren, heeft de provincie Gelderland eerder de bestuurskracht van haar gemeenten in kaart gebracht. Maar hoe zit het met haar eigen bestuurs- en samenwerkingskracht? Dit heeft ze laten onderzoeken.

studenten overleggen aan ronde tafel

Publicaties

Er verschijnen regelmatig publicaties van Frans de Vijlder. Bekijk hier het overzicht. 

Studenten studeren in studiecentrum en maakt notitie, van bovenaf