Aart-Jan de Graaf

De energietransitie zorgt ervoor dat we steeds meer afhankelijk worden van variabele energiebronnen als zon en wind. Maar hoe zorgen we ervoor dat we productie en gebruik van elektrische energie in goede banen leiden? En tegelijkertijd een robuust en stabiel elektriciteitsnetwerk houden?

Grijs haar, grijs overhemd, donkere stropdas en jasje blauwgrijze achtergrond

Ik leid het onderzoek naar de betrouwbaarheid en prestatie van de elektrische infrastructuur. Dit komt terug in de gebouwde omgeving, mobiliteit en integratie van duurzame energie. Samen met het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE), werken we aan de versterking van de arbeidscapaciteit van de energiesector.

Kennisontwikkeling

Wij willen de inzet van studenten koppelen aan het onderzoek dat we met bedrijven in de energiesector uitvoeren. Zo ontwikkelen we kennis, die we in curricula van HAN-opleidingen inbrengen.  Onze kennis delen we ook met de bedrijven waar we mee samenwerken. 

Over Aart-Jan

Expertises

 • Visie en overzicht ontwikkelingen energietransitie
 • Focus op betrouwbaarheid en stabiliteit

Nevenfuncties

 • Leading lector en lid Management Team Academie Engineering en Automotive (portefeuille onderzoek)
 • Vertegenwoordiger 5 lectoraten Academie Engineering en Automotive
 • Hoofd opleiding Master Engineering Systems (MES). Deze masteropleiding kent 5 tracks: Automotive Systems, Control Systems, Sustainable Energy Systems, Embedded Systems and Lean Systems
 • Adviseur Bachelor- en Masteronderwijs Academie Engineering en Automotive
 • Voorzitter Adviesraad en vertegenwoordiger Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE)
 • Lid Adviesraad HAN Zwaartepunt SEE (Sustainable Energy and Environment)
 • Lid Lectorenplatform Energievoorziening in Evenwicht (LEVE) 
 • Lid Adviesraad diverse projecten (NeFusTa, HP-Launch)
 • Deelnemer in onderzoekprojecten op het gebied van energiesystemen, mobiliteit en robotics

 

Podcast Piekvragen

Afbeelding podcast Piekvragen met Aart-Jan de Graaf door MediWattBekijk volledige video
Podcast 1: Piekvragen, Aart-Jan de Graaf

Het Lectoraat Meet- en Regeltechniek

Ons lectoraat streeft naar het handhaven van evenwicht tussen vraag en aanbod van energie, in plaats en in tijd. Hiervoor is toegepast onderzoek noodzakelijk. Zwillen we de elektrische infrastructuur duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar te houden.  

Foto van tafel met grasmat huisjes, lampjes ter verduidelijking stroomvoorziening

Artikelen

Focus

Nieuwe Sustainable Energy & Environment projecten zorgen voor focus en massa

Samenwerken aan gasvrije wijken en een circulaire economie. Het programma Sustainable Energy & Environment (SEE) van de HAN werkt aan slimme oplossingen voor maatschappelijke problemen. Met 3 nieuwe projecten levert SEE een bijdrage aan het verminderen van CO2.

HAN Redactie
Gebouw op IPKW in Arnhem met klok en oranje letters
Lectorplezier

Van een lector kun je veel plezier hebben

Een lector verbindt de opleiding, praktijk en wetenschap. Tijdens je opleiding zorgt een lector voor mooie onderzoeksopdrachten. In je werk helpt een lector je beroep te verbeteren en je verder te ontwikkelen. Aart-Jan De Graaf, lector Meet- en Regeltechniek, vertelt wat hij jou te bieden heeft.

HAN Redactie
Grijs haar, grijs overhemd, donkere stropdas en jasje blauwgrijze achtergrond
Duurzaam dak

Hoe maken we dakrenovatie duurzaam en betaalbaar?

Wij moeten flink aan de slag om de klimaatdoelstellingen te halen, bijvoorbeeld met zonnepanelen op miljoenen woningen, betere isolatie en slimme installaties zoals zonneboilers. Voor particuliere huizenbezitters is dit nu nog onbetaalbaar.

HAN Redactie
bouwkunde deeltijdstudent bouwplaats zonnepanelen dak

Projecten

Nefusta: New energy vehicles fueling station

De HAN ontwikkelde samen met partners een New Energy Vehicles Fueling Station (NeFuSta). Dit groene laad- en tankpunt kan energie op te slaan. Het is geschikt voor diverse vormen van toekomstig vervoer en voor verschillende energiedragers. En kan ook het elektriciteitsnet ondersteunen.

New Energy Vehicle Fuelling Systems. Tankstation van de toekomst

HyDrOuS: Hybride Decentraal Opslag Systeem

Wat maakt deze hybride? Dat is de combinatie van de waterstof-bromide module voor de langere termijn energieopslag bij laag vermogen en een module voor de korte termijn bij hoog vermogen.

Rendering HyDrOuS en Smart Grids

HP-Launch

Hoe houden we ons huis warm als de aardgaskraan wordt dichtgedraaid? In het project HP-Launch (High Performance Little Air Unit Natural Charge Heatpump) werkten 6 kennisinstituten en marktpartijen aan een prototype van een duurzame en betaalbare warmtepomp voor bestaande woningen.

dakopbouw hp-launch-ubbink

Blijf op de hoogte Abonneer op de SEECE Nieuwsbrief

SEECE is hét centre of expertise voor duurzame, betrouwbare en betaalbare elektrische energievoorziening. Deze publiek-private samenwerking van bedrijven, instellingen en verschillende groepen binnen de HAN, jaagt noodzakelijke innovatie aan en zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit.

Vierkant SEECE logo te gebruiken als afbeelding om door te klikken voor aanvragen SEECE nieuwsbrief